Kelio darbai tęsis net pusmetį: įmonės pradeda skaičiuoti nuostolius

Aiškėja, kad Žvejų gatvės Klaipėdos senamiestyje remonto darbai užtruks apie pusmetį ilgiau nei planuota. Gatvėje įsikūrusios maitinimo įstaigos skaičiuoja nuostolius ir planuoja prašyti kompensacijų iš Savivaldybės.

Aiškėja, kad Žvejų gatvės Klaipėdos senamiestyje remonto darbai užtruks apie pusmetį ilgiau nei planuota.<br>www.ve.lt nuotr.
Aiškėja, kad Žvejų gatvės Klaipėdos senamiestyje remonto darbai užtruks apie pusmetį ilgiau nei planuota.<br>www.ve.lt nuotr.
Aiškėja, kad Žvejų gatvės Klaipėdos senamiestyje remonto darbai užtruks apie pusmetį ilgiau nei planuota.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Aiškėja, kad Žvejų gatvės Klaipėdos senamiestyje remonto darbai užtruks apie pusmetį ilgiau nei planuota.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Aiškėja, kad Žvejų gatvės Klaipėdos senamiestyje remonto darbai užtruks apie pusmetį ilgiau nei planuota.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Aiškėja, kad Žvejų gatvės Klaipėdos senamiestyje remonto darbai užtruks apie pusmetį ilgiau nei planuota.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Edgaras Valeckas

May 17, 2022, 9:11 AM

Pagal su Savivaldybe pasirašyta sutartį UAB „Kavesta“ vasario pabaigoje pradėtus gatvės rekonstrukcijos darbus turi užbaigti iki metų pabaigos. Tačiau jau aišku, kad senamiesčio gyventojams ir ten veikiančiam verslui nepatogumus teks kęsti daug ilgiau.

„Objektas yra sudėtingas, viską vykdome etapais, su archeologų priežiūra, ekskavatoriais kasti negalime, kasame kastuvais, labai sudėtingas privažiavimas prie objekto“, – „Vakarų ekspresui“ sakė „Kavestos“ vadovas Dionizas Liatukas.

Anot jo, iškilo klausimas ir dėl naujojo gatvės grindinio. Pradžioje buvo planuota jį importuoti iš Ukrainos. Prasidėjus karui dairomasi kitų tiekėjų, tačiau rinkos kainos jau yra maždaug trečdaliu didesnės.

„Kalbamės su Savivaldybe dėl kainos skirtumo kompensacijos“, – sako D. Liatukas.

Tačiau jis patikimo, kad medžiagų tiekimas nėra sutrikęs, vyksta derybos tik dėl kainos, sutarties nutraukti neplanuojama ir išardyta gatvė nebus palikta.

Situaciją žino

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis sako, kad kol kas formaliai sutartis su „Kavesta“ nėra pakeista, tačiau jis sutinka, kad rekonstrukcijos pabaigos terminą gali tekti koreguoti.

D. Liatukas sako, kad labai gerai būtų darbus baigti kitų metų pavasarį.

Taip pat dėl grindinio tiekimo iš Ukrainos nėra visiškai aišku, nes dalis medžiagų užsakovus pasiekia. Savivaldybė turi informacijos, kad kitos įmonės ir toliau perka ukrainietišką produkciją.

Skaičiuoja nuostolius

Žvejų gatvėje įsikūrusio „Meat Lovers Bar“ savininkas Paulius Bartkevičius sako, kad prasidėjus gatvės rekonstrukcijai baras pradžioje dar bandė dirbti, tačiau buvo priverstas užsidaryti.

„Gatvė perkasta, lankytojai pas mus patekti beveik negali, apyvarta labai krito, todėl dirbti nebeapsimoka“, – sako P. Bartkevičius.

Pasak jo, įvertinus visas išlaidas ir negautas pajamas nuostoliai bus skaičiuojami net ne dešimtimis tūkstančių eurų.

„Savivaldybė mus apgavo, sakė, kad vasarai papils skaldos, tad galėsime įrengti lauko terasas ir dirbti“, – piktinasi P. Bartkevičius.

Sprendimą nedirbti iki rugsėjo mėnesio priėmė ir šalia esantis baras „Seven“.

Jį valdančio „Alyno“ veiklos ir kokybės vadovė Kotryna Stasiukynaitė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad nesant galimybės įsirengti vasaros terasą Klaipėdoje dirbti neapsimoka.

„Nuostolius skaičiuojame dešimtimis tūkstančių“, – sako K. Stasiukynaitė.

Anot jos, jei atsirastų galimybė dirbti anksčiau, būtų priimtas atitinkamas sprendimas.

Kompensacijų nežada

Barų savininkai mano, kad Savivaldybė galėtų kompensuoti bent dalį jų patiriamų nuostolių.

„Planuojame rašyti Savivaldybei raštus, kad kompensuotų nors dalį patalpų nuomos mokesčio. Patalpų savininkai, taikę nuomos mokesčio nuolaidas per pandemiją, dabar jau sako – gana“, – teigia P. Bartkevičius.

Ne vieną maitinimo įstaigą Lietuvoje jau įkūręs „Meat Lovers“ savininkas sako, kad Žvejų gatvėje pradėti veiklą ruošėsi net dvejus metus. Tačiau projektas sustojo dar net iki galo neįsibėgėjęs.

Anot G. Neniškio, pokalbiai su verslo atstovais vyksta nuolat. Tačiau jokių pažadų, kad verslas galės dirbti vasarą, valdžia nedalino.

„Verslininkai jau praėjusiais metais žinojo, kad vyks rekonstrukcija ir kokios bus sąlygos“, – sako G. Neniškis.

Anot jo, Savivaldybė tikrai nesvarsto galimybės kompensuoti negautas verslo pajamas ar nuomos mokestį. Yra diskutuojama tik apie galimybę atleisti barus nuo vietinės rinkliavos už lauko staliukus. Savivaldybė laikosi pozicijos, kad į gatvės atnaujinimą investuoti pinigai pagerins infrastruktūrą ir prisidės prie čia dirbančio verslo sąlygų gerinimo ateityje.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Andriaus Dobranskio, Savivaldybė šiems metams neišduos leidimų statyti lauko terasų visoje Žvejų gatvėje, net toje dalyje, kuri šiuo metu dar netvarkoma.

Motyvuojama tuo, kad vėliau jų nereikėtų demontuoti ir vėl diskutuoti apie nuostolių kompensavimą.

Verslui, kuris šią vasarą Žvejų gatvėje visgi dirbs, siūloma derintis prie esamos situacijos ir lauko staliukus įrengti ten, kur yra galimybė.

„Žiūrėsime pagal situaciją. Jei kurioje nors vietoje ties įėjimu į barą bus galimybė papilti skaldos, tai ir padarysime“, – sako „Kavestos“ vadovas D. Liatukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.