Įvardijo, kokias baudas galite užsidirbti, jei paspirtuku važiuosite pažeisdami taisykles

Kokias pagrindines klaidas daro paspirtukininkai, kokie kelių eismo pažeidimo pasitaiko dažniausiai bei į ką reikia atkreipti didžiausią dėmesį norint išvengti nelaimių keliuose, pasakoja elektrinių paspirtukų entuziastas ir „Beaster“ ženklo atstovas Eimantas Vasaitis.

Asmenims, važiuojantiems dviese vienu elektriniu paspirtuku, gresia administracinė bauda nuo 20 iki 40 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Asmenims, važiuojantiems dviese vienu elektriniu paspirtuku, gresia administracinė bauda nuo 20 iki 40 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2022, 12:27 PM

Turbūt ne kartą teko matyti, kaip du jaunuoliai mieste lekia vienu elektriniu paspirtuku.

„Svarbu prisiminti, kad vykdami elektriniu paspirtuku dalyvaujate eisme ir turite laikytis nustatytų bendrų taisyklių. O būtent vykimas dviems vienu standartiniu elektriniu paspirtuku yra draudžiamas. Pastaraisiais metais populiarėja papildomi laikymosi mechanizmai skirti vaikams. Juos pritvirtinę prie elektrinio paspirtuko rėmo tėvai, vežantys vaikus, taip pat pažeidžia kelių eismo taisykles“, – kalbėjo specialistas.

E.Vasaitis priduria, kad asmenims, važiuojantiems dviese vienu elektriniu paspirtuku, gresia administracinė bauda nuo 20 iki 40 eurų.

Dėmesys į kelią, rankos ant vairo Atrodo savaime suprantama, tačiau važiuojant elektriniu paspirtuku gyvybiškai svarbu – sutelkti dėmesį į kelią ir aplinkinį eismą.

„Viena iš didžiausių grėsmių važiuojant elektriniu paspirtuku – dėmesio nukreipimas. Galbūt į telefoną atėjo nauja žinutė ar pranešimas iš socialinių tinklų. Pakaks netikėtai išlindusio praeivio ar didesnės duobės ir galite nespėti sustabdyti ar išvengti pasirodžiusios kliūties“, – kalbėjo paspirtukų entuziastas.

Vyras teigia, kad didelė klaida, kurios neišvengia daugiau patirties sukaupę elektrinių paspirtukų vairuotojai – vairavimas viena ranka.

„Vairuodami viena ranka sumažinate reagavimo laiką – taip netenkate balanso ir paspirtuko stabilumo. Tad jei tikrai būtina naudotis telefonu padarykite paslaugą sau ir savo kojoms, rankoms ar galvai. Sustokite akimirkai ir sutvarkę reikalus tęskite kelionę. Taip pat važiuojant elektriniu paspirtuku patarčiau nenaudoti ausinių. Klausydami muzikos negirdėsite, kas vyksta aplink jus, dėmesys taip pat ne visuomet bus sutelktas į kelią“, – dėstė E.Vasaitis.

Kelių policijos tarnybos duomenimis, pernai buvo užregistruoti 202 eismo įvykiai, susiję su elektriniais paspirtukais. Jų metu nukentėjo 209 piliečiai.

Dėvėkite šalmą

Ne visų nelaimingų atsitikimų galima išvengti, todėl labai svarbu pasiruošti galimai avarijai. Viena svarbiausių apsaugos priemonių – šalmas. Pagal kelių eismo taisykles, elektrinių paspirtukų vairuotojams iki 18 metų važiuojant būtina dėvėti šalmą.

„Mūsų šalyje dar turime alergiją šalmams. Ir dviratininkai dar tikrai ne visi juos naudoja. O elektriniai paspirtukai kaip gana nauja keliavimo priemonė šiuo klausimu taip pat turi iššūkių. Gaila, kad dar ne visi supranta, kas gresia, jei pakliūsite į eismo įvykį važiuodami kad ir 15 ar 20 kilometrų per valandą greičiu. Pasekmės gali būti tragiškos. Tad važiuodami elektriniu paspirtuku dėvėkite šalmą. Tai gali būti įprastas dviratininko šalmas“, – aiškino specialistas.

Pasako E.Vaisaičio, jei vairuojate greitesnį elektrinį paspirtuką, turėtumėte įsigyti veidą dengiantį šalmą. Jis apsaugos ne tik galvą, bet ir smakrą. Tokiu atveju galite naudoti kalnų dviračių ar motociklų šalmus.

Keliaudami saugokite akis

Galbūt galvojate: jei turiu šalmą, kodėl man reikia akinių?Jei jūsų šalme nėra apsauginio skydelio nuo saulės, verta jį įsigyti atskirai.

„Vienas iš labiausiai erzinančių dalykų važiuojant gana dideliu greičiu – vabzdžiai, pataikantys į veidą, o ypač – į akis. Tai ne tik erzina, bet ir yra labai pavojinga. Tai atitrauks jūsų dėmesį nuo kelio, taip pat greičiausiai trindami akis vieną ranką nuimsite nuo vairo. Tad susidaro potencialiai pavojinga situacija, kai galite nuvirsti ar kliudyti praeivius, kitus eismo dalyvius. Norėdami apsisaugoti važiuojant elektriniu paspirtuku dėvėkite akinius“, – teigė E.Vasaitis.

Jei nenorite pirkti specialių apsauginių ar dviratininkams skirtų akinių, kelionės metu užsidėkite įprastus akinius nuo saulės.

Prieš apsigręždami sulėtinkite tempą

Viena iš situacijų, kai įvyksta nemažai nelaimingų atsitikimų – važiuodami paspirtuku žmonės atsigręžia atgal. Paprastai tai daroma, kai prieš sukdamiesi turite patikrinti, ar už jūsų nėra kitų transporto priemonių.

„Problema, kad taip galite prarasti pusiausvyrą, nes keičiasi jūsų dėmesys ir svorio centras. Kad sumažintumėte šią riziką, visuomet prieš atsisukdami atgal sulėtinkite greitį. Taip galėsite geriau išlaikyti balansą. Jei reikia pasukti galvą, kad kirstumėte kelią, siūlau visiškai sustoti ir persivesti paspirtuką. Be abejo, įvertinkite ir kelio dangą. Važiuojant smėlėtu ar žvyruotu keliu lengva paslysti manevruojant“, – pasakojo „Beaster“ atstovas.

Vyras primena, kad keliaujant per pėsčiųjų perėją – paspirtuką privalu persivesti, o ne ją pervažiuoti.

Reguliariai tikrinkite techninę būklę

Kaip ir bet kurią motorinę transporto priemonę, taip ir elektrinius paspirtukus būtina reguliariai tikrinti ir prižiūrėti jų techninę būklę.

„Aš prieš kiekvieną važiavimą stengiuosi pažiūrėti, ar pakankamas padangų slėgis, ar tinkamai veikia stabdžiai, ar veikia šviesos. Kartą per mėnesį stengiuosi atlikti išsamesnį patikrinimą. Peržiūriu, ar varžtai priveržti, ar tinkamai sujungtos jungtys. Tokia nedidelė, bet svarbi higiena, kurią turime atlikti, jei norime keliauti elektriniu paspirtuku saugiai. Jei neturite tam kompetencijų, siūlyčiau bent kartą per metus nuvežti paspirtuką apžiūrai į specializuotą servisą“, – dėstė E. Vasaitis.

Specialistas taip pat primena, kad neblaiviems ar apsvaigusiems vairuoti elektrinį paspirtukąa draudžiama. Leidžiama alkoholio riba kraujyje – 0,4 promilės. Jei nustatomas didesnis neblaivumas, transporto priemonės vairuotojui gresia bauda nuo 80 iki 150 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.