„el Fuego“ narys Paulius Bagdanavičius: kelyje elgiamės taip, kaip ir gyvenime

Saugaus atstumo nesilaikantys, chuliganiškai vairuojantys, neatsakingai manevruojantys ar lenkiantys, staiga stabdantys – tokie vairuotojų įpročiai gatvėse ar keliuose pykdo bene labiausiai, sykiu pripažįstama: vien baudomis užauginti vairavimo kultūros nepavyks, tačiau pradėti niekada nevėlu: pavyzdžiui, jau vairavimo mokyklos suole.

Paulius Bagdanavičius su žmona ir dukromis Paulina ir Marija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Bagdanavičius su žmona ir dukromis Paulina ir Marija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Bagdanavičius su žmona ir dukromis Paulina ir Marija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Bagdanavičius su žmona ir dukromis Paulina ir Marija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Bagdanavičius, Arnas Mazėtis ir Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Bagdanavičius, Arnas Mazėtis ir Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 2:13 PM, atnaujinta Aug 23, 2022, 10:30 AM

Vairuoja daug, mato visko

Vien šią vasarą dainininkas Paulius Bagdanavičius su grupės „el Fuego“ nariais automobiliu įveikė daugiau kaip 20 tūkst. kilometrų.

Važiuoti teko ir nepriekaištingais keliais, ir miško keliukais ar žvyrkeliais – atlikėjus nesyk gelbėjo tik didesnio pravažumo automobilis.

Paklaustas, kas labiausiai stebino keliuose ir miestų gatvėse, P.Bagdanavičius nė nesudvejojo: neprognozuojamas dalies vairuotojų elgesys.

„Mano akimis, vairavimo kultūra skiriasi kone kiekviename mieste. Pavyzdžiui, Vilniuje eismo kultūros jau daugiau: vairuotojai noriai įleidžia besirikiuojančius, elgiasi mandagiau, nei anksčiau, dažniau rodo posūkius, o vairuodamas kai kuriuose mažesniuose miestuose pastebėjau, jog tolerancijos ir mandagumo vis dar trūksta.

Aš pats stengiuosi kelyje likti mandagus, nors išties erzina tie, kurie vairuodami prabangų automobilį mano, jog kelyje gali elgtis kaip norintys. Važiuoja net ne keliu, bet kelkraščiu, o sumanę užlenda priešais kitus vairuotojus. Arba vairuoja chuliganiškai, nepaiso eismo taisyklių, automobilius stato bet kaip“, – apgailestavo atlikėjas.

P.Bagdanavičius prisiminė bene labiausiai sukrėtusį atvejį, kuomet jam, važiuojančiam su vaikais, tik greitos reakcijos dėka ir laiku pasitraukus į kelkraštį pavyko išvengti nelaimės.

Atlikėjas pasakojo susistabdęs didžiuliu greičiu atlėkusį, chuliganiškai vairavusį ir rikiuotis bandžiusį jauną vairuotoją, tačiau šis jam nė nesugebėjo dorai paaiškinti, kur taip skubėjo.

Keliaujant su vaikais, anot pašnekovo, neatsakingi vairuotojai gąsdina bene labiausiai, nes vaikus visuomet saugai labiau nei pats save. Pats pašnekovas sako, kad niekuomet vaikų neveža neprisegtų specialiose kėdutėse, net jei tenka keliauti nedidelį atstumą.

Mano, kad reikia ne bausti, o ugdyti

P.Bagdanavičius mano, kad vien griežtesnės baudos chuliganiškai vairuojančiųjų nepakeis – viskas priklauso nuo švietimo ir pokyčių pačioje visuomenėje.

„Kuo mažiau žinių, pagarbos kitiems kasdienėse situacijose, tuo prastesnė ir vairavimo kultūra. Jei keisis bendra visuomenės kultūra, kitokia bus ir kultūra gatvėse. Galbūt trūksta informacijos, nes jauni vairuotojai dažnai neįvertina grėsmių: nereikalingas greičio viršijimas, mėginimas pasirodyti kainuoja labai daug. Kalbu ne apie pinigus, o apie gyvybes. Mūsų visuomenėje vis dar daug žmonių, kurie nuolat pikti, tokie patys jie būna ir kelyje“, – mano grupės „el Fuego“ narys.

P.Bagdanavičius pasakojo kelyje matantis visko: štai, kartą magistrale važiuodamas iš žvejybos, negalėjo patikėti pamatęs šalikele didžiuliu greičiu atlekiantį automobilį. Jo paties greitis tame ruože siekė 70 kilometrų per valandą, bet jis važiavo keliu, o ne bekele.

Važinėdamas mieste taip pat pastebi neatsakingai manevruojančius eismo juostomis, bandančius įsmukti į tarpus spūstyje, vairuotojus, tačiau bent pastaruoju metu stengiasi be reikalo nesipiktinti ir nereaguoti, nes neigiamos emocijos nėra į naudą.

„Reikia kuo daugiau teigiamų emocijų, nes aplink labai daug negatyvo, tas jaučiasi ir gatvėje. Nieko nepakeisi, jei kažkas bando užlįsti priešais tavo automobilį, tas veiksmas jau padarytas, tad dėl to nervintis neverta, geriau reaguoti ramiai, priimti kaip pamoką ir pačiam elgtis kitaip“, – mano pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.