Ekspertai įspėja: saugos diržų segėjimas autobusuose – vis dar opi problema

Šiuo metu beveik visuose Lietuvos tarpmiestiniuose autobusuose įrengti saugos diržai. Nepaisant to, keleivių vežėjų bendrovių atstovai ir viešojo transporto patikras atliekantys specialistai pastebi, kad diržą prisisega retas.

Šiuo metu keleiviams už saugos diržų nesegėjimą numatoma bauda siekia 30–50 eurų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šiuo metu keleiviams už saugos diržų nesegėjimą numatoma bauda siekia 30–50 eurų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 7:00 PM

Saugos diržus segasi nenoriai

Šiuo metu keleiviams už saugos diržų nesegėjimą numatoma bauda siekia 30–50 eurų, tačiau nei baudos, nei rūpestis dėl saugumo situacijos nekeičia.

Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) kasmet fiksuoja saugos diržų segėjimo pažeidimus. LTSA Priežiūros departamento vyriausiasis specialistas Laurynas Jovaišas pasakoja, kad kasmet atsitiktine tvarka atliekama autobusų patikra atskleidžia negerą tendenciją – nors apie būtinybę segėti diržus žino dauguma, taisyklėms paklūsta mažuma.

„Patikras autobusuose atliekame kasmet. Pavyzdžiui, šiemet aktyviau tikrinami tolimojo susisiekimo autobusai. Kol kas atsitiktine tvarka patikrinti 55 autobusai. Nustatyta, kad diržus segėjo apie 45 proc. keleivių, nors daugiau nei 62 proc. keleivių nurodė žinoję, kad segėti saugos diržą yra privaloma.

Šie duomenys atskleidžia bendrą tendenciją – dauguma autobusais keliaujančių žmonių ir toliau nepaiso reikalavimo užsisegti diržus“, – nurodo L.Jovaišas.

Vienos keleivių pervežimo įmonės eismo tarnybos vadovas Alvydas Periokas pritaria, kad keleivių sąmoningumas saugos diržų klausimu negerėja.

„Šia tema kalbėjau su vairuotojais – žmonės diržus segasi nenoriai. Būna, kad paprašius sureaguoja, bet kelionės metu diržai atsegami, nesilaikoma saugumo reikalavimų.

Prievolės, kad vairuotojai patikrintų keleivius, nėra, tačiau mūsų darbuotojai žmonėms nuolat primena apie diržų segėjimą. Deja, kiek tenka bendrauti su vairuotojais, jie vieningai nurodo, kad daug keleivių įspėjimus dėl diržų ignoruoja“.

Užsisegti diržą – nepatogu?

Anot LTSA atstovo L.Jovaišo, pagrindinės nurodomos priežastys kodėl žmonės nesegi saugos diržų – fizinis diskomfortas.

„Mūsų inspektoriai girdi įvairius žmonių pasiteisinimus, tačiau dažniausiai – sako, kad nepatogu. Neva autobusų kėdės per siauros, diržas suvaržo judesius, spaudžia kūną. Dar vienas veiksnys yra paprasčiausias įpročio nebuvimas: žmogus kaip ir žino, kad prisisegti reikia, bet pamiršta. Taip pat nemaža dalis žmonių tikslios priežasties negali įvardinti“.

Specialistui antrina ir A.Periokas. „Ilgesnėse kelionėse keleiviai dažnai skundžiasi, kad saugos diržą segėti yra nepatogu. Tačiau toks požiūris nėra teisingas. Šiuolaikiniai saugos diržai ne tik apsaugo, bet ir užtikrina taisyklingą kūno padėtį“.

Specialistų teigimu, laiku prisegtas diržas autobuse yra lengviausias būdas išvengti skaudžių pasekmių dėl eismo įvykio.

„Įsivaizduokime situaciją: staiga įvyksta stiprus šoninis smūgis į autobusą, susidūrimas kaktomuša ar tenka staigiai stabdyti. Tuomet, net ir sustojus autobusui, neprisisegę keleiviai toliau inertiškai juda didžiuliu greičiu.

Kyla didelė rizika susižeisti ar sužaloti aplinkinius stipriai bloškusis į priešais esančią sėdynę, atsitrenkus į autobuso salono dalis ar iškritus pro langą. Šiais ir panašiais atvejais užsegtas diržas prilaiko kūną, todėl net patekus į ekstremalią situaciją pavyksta išvengti sunkių ar net mirtinų sužalojimų“, – aiškina L. Jovaišas.

„Dabar praktiškai kiekvienas autobusas turi saugos diržus, todėl visos galimybės keliauti saugiai yra užtikrintos – keleiviams tereikia prisisegti. Tai elementari saugumo taisyklė, kuri kritiniu atveju gali išgelbėti gyvybę. Gaila, tai supranta ne visi“, – apgailestauja A.Periokas.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.