Išmanusis telefonas vaikų rankose – ramybe prie vairo nekvepia, tik problemomis

Vairavimo instruktorius, dviejų dukrų tėvas Andrius Bonakeris įsitikinęs: išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose, mat pradingęs internetas, netyčia perjungtas vaizdo įrašas gali tapti ne tik vaikų susierzinimo, bet ir rimtesnės nelaimės priežastimi.

Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>R.Neverbicko nuotr.
Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>R.Neverbicko nuotr.
Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>V.Balkūno nuotr.
Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>V.Balkūno nuotr.
Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Išmaniesiems telefonams ne vieta ne tik vairuotojo, bet ir galinėje sėdynėje sėdinčių vaikų rankose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-10-14 07:00

Nelaimė – čia pat

A. Bonakeris pripažįsta: jam patinka vairuoti, tad mielai su šeima keliauja ir po Lietuvą, ir po užsienį. Jo paties dukros – 8 ir 9 metų, tad išmanieji telefonai joms taip pat tampa vis svarbesni.

Ir nors išmanieji įrenginiai kai kuriems tėvams atrodo puiki priemonė nuraminti vaiką, kad šis netrukdytų vairuoti, pašnekovas laikosi nuomonės, kad tai ir neatsakingas, ir neveiksmingas būdas.

„Vaikų nukreipimas į išmaniųjų ekranus labai trumpas „vaistas“. Viena vertus, telefonai pabosta, antra vertus, vaikai po kurio laiko suirzta: kažkas nepavyksta, o tai anksčiau ar vėliau nutinka, dingo ryšys, neaišku, ką paspausti arba kažką įdomaus pamatė internete – mažyliams tėvų pagalbos ir sprendimo norisi čia ir dabar.

Vairuotojas pradeda blaškytis, erzintis. Siūlyčiau vaikams automobilyje telefonų neduoti. Puikiai veikia kitos veiklos: piešimas, dėlionės, aplinkos stebėjimas. Tik tam būtina pasiruošti prieš kelionę, ypač jei ji truks ne vieną valandą“, – atkreipė dėmesį vairavimo instruktorius.

Pašnekovo žodžiais, jei dingo internetas, nukrito telefonas, atrodo, problemai išspręsti pakaks akimirkai nukreipti žvilgsnį nuo kelio, tačiau juk būtent tuo metu gali sprogti automobilio ar priešais važiuojančio sunkvežimio padanga, pasitaikyti kliūtis, išgąsdinti į stiklą pataikęs akmuo ar supypsėjęs padangų slėgio matuoklis. Ypač pavojinga, jei važiuojama nežinoma gatve.

„Kita vertus, žvilgsnį nukreipus sekundei, galbūt, nieko nenutiks, tačiau kitą kartą atrodys nieko tokio vairuoti dar neatidžiau. Juolab vaikai nevengia išbandyti ribas. Mes kiekvieną kartą, patys nė nepajusdami, sau leidžiame vis daugiau. Kad to „vis daugiau“ nebūtų, visuomet patariu – jei vairuoji, tą daryk atsakingai, nesiblaškydamas“, – kalbėjo pašnekovas.

Pataria nuolat kalbėtis

A. Bonakeris pataria prieš kelionę paaiškinti vaikams, kad vairuojančiam trukdyti nevalia, o jei nutiko bėda – ją galima išspręsti, tik ne iš karto, o sustojus, kur saugu: šalikelėje, degalinėje, automobilių stovėjimo aikštelėje.

Kad ir kaip atrodytų sudėtinga, vairuotojui labai svarbu nepasiduoti neigiamoms emocijoms, į vaikų šūksnius, keliamą triukšmą ar bandymus čia pat parodyti, ką įdomaus pamatė internete, reaguoti ramiai, nepavargti aiškinti, kaip svarbu vairuoti saugiai ir sustoti tik ten, kur leidžiama, nekeliant pavojaus sau ir kitiems eismo dalyviams.

Pats vairavimo instruktorius su vaikais automobiliu mielai keliauja į Latviją ar Lenkiją, tad puikiai žino, ką reiškia pikti ir pavargę mažyliai. A. Bonakerio šeimoje galioja taisyklė, kurios visi laikosi: dukroms išmaniuoju telefonu automobilyje leidžiama naudotis 15 minučių, tuomet – laikas kitoms veikloms.

Jei tėvai abejoja, ar kelionėse pavyks išsiversti be išmaniojo įrenginio, šis atsiduria ne tik vaikų rankose, kai kurie nusprendžia jį pritvirtinti prie sėdynės atlošo.

Anot A. Bonakerio, jei vaikas sėdi jo ūgiui ir svoriui pritaikytoje automobilinėje kėdutėje ir yra prisegtas tinkamai, o išmaniojo įrenginio, kuriuo vaikai žaidžia ar žiūri animacinius filmukus, laikiklis pritvirtintas tinkamu atstumu, eismo įvykio metu neturėtų kelti pavojaus, tačiau saugiausia, jei pašalinių daiktų automobilyje apskritai nebūtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.