Per ketverius metus susidūrimų su laukiniais gyvūnais Lietuvoje padaugėjo 100 proc.

Per ketverius metus automobilių susidūrimų su laukiniais gyvūnais Lietuvoje padaugėjo daugiau nei 100 procentų, skelbia Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Per ketverius metus susidūrimų su laukiniais gyvūnais Lietuvoje padaugėjo 100 proc.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Per ketverius metus susidūrimų su laukiniais gyvūnais Lietuvoje padaugėjo 100 proc.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Per ketverius metus susidūrimų su laukiniais gyvūnais Lietuvoje padaugėjo 100 proc.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Per ketverius metus susidūrimų su laukiniais gyvūnais Lietuvoje padaugėjo 100 proc.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 10:49 PM

Palyginti praėjusius 2021 metus su 2017 metais, susidūrimų atvejų su gyvūnais skaičius yra išaugęs daugiau negu 100 procentų – nuo 2 424 atvejų 2017 metais, iki 5 086 atvejų 2021 metais.

Eismo įvykių informacinės sistemos duomenimis, nuo šių metų pradžios iki spalio 13 dienos šalies keliuose jau įvyko 3 510 susidūrimų su gyvūnais. 27 avarijose sužeisti 38 žmonės, iš jų – šeši nepilnamečiai.

Pernai per tokį patį laikotarpį įvyko 3 533 eismo įvykiai, per kuriuos buvo susidurta su laukiniais gyvūnais, 29 nukentėjo žmonės. Susidūrę su briedžiais, 38 asmenys buvo sužeisti, vienas žmogus žuvo krašto kelyje Vilnius–Švenčionys–Zarasai, kitas – magistraliniame kelyje Vilnius–Panevėžys.

Laukiniai gyvūnai keliuose dažniausiai pasirodo prietemoje ir naktį, maždaug nuo 17 val. iki 23 val. vakaro ir nuo 4 val. iki 5 val. ryto; gyvūnus baugina garsiniai signalai ir akina šviesos, todėl išgąsdinti ir apakinti gyvūnai nesiorientuoja aplinkoje, elgiasi nenuspėjamai.

Policija sako, kad pro gyvūną reikia važiuoti labai lėtai ir atsargiai, kai kurie gyvūnai keliauja bandomis, todėl reikia stebėti, ar aplink matomą gyvūną nėra daugiau kitų gyvūnų.

„Pamatę žvėrį, iš karto labai sumažinkite greitį, stebėkite kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga nuo gausiai krūmais ar medžiais apaugusio kelkraščio. Važiuodami vėlai vakare, naktį, anksti ryte ar esant blogam matomumui, sumažinkite greitį tiek, kad atsiradus kliūčiai, bet kuriuo momentu galėtumėte tinkamai reaguoti, suvaldyti automobilį, o prireikus – sustoti. Pasirūpinkite, kad automobilio langai ir žibintai būtų švarūs“, – sako policija.

Jeigu buvo susidurta su gyvūnu, vairuotojui reikia įjungti avarinę signalizaciją ir apsivilkite ryškiaspalvę liemenę, pastatyti 50 metrų nuo automobilio atstumu ne gyvenvietėje (25 metrų nuo automobilio atstumu gyvenvietėje) avarinio sustojimo ženklą, pranešti apie susidūrimą su laukiniu žvėrimi bendruoju pagalbos telefonu 112 ir vykdyti pareigūnų nurodymus. Rekomenduojama pagalbos laukti automobilyje.

„Neikite prie gyvūno ir jokiu būdu nebandykite jo patraukti iš kelio. Gavęs informaciją iš bendrojo pagalbos centro, Aplinkos apsaugos departamentas apie įvykį praneša kitoms institucijoms. Nugaišusiu gyvūnu pasirūpina medžioklės plotų savininkai (medžiotojai arba savivaldybės). Jei gyvūnas gyvas, tuomet į pagalbą skuba Gyvūnų globos organizacija“, – sako policija.

Vairuotojus apie pavojų susidurti su laukiniais gyvūnais įspėja kelio ženklas Nr. 131 „Laukiniai gyvūnai“. Šie ženklai ir įrengti tuose pavojinguose kelio ruožuose, kuriuose gali dažniau judėti laukiniai gyvūnai.

Siekiant apsaugoti eismo dalyvius nuo galimų susidūrimų su laukiniais gyvūnais, taip pat įrengiamos nuo jų saugančios tvoros, pasitelkiamos moderniosios technologijos.

Nuo vasaros pabaigos Lietuvos automobilių kelių direkcija valstybinės reikšmės krašto kelio Kaunas–Zapyškis–Šakiai ruože nuo 41 iki 43 kilometros (nuo Kauno pusės) išbando naują informavimo apie laukinius gyvūnus kelyje įrangą.

Mokslininkų kuriama sistema tamsiuoju paros metu mirksinčiu šviesos signalu įspėja vairuotojus apie šalia kelio esančius ar galinčius kelią kirsti gyvūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.