Telefono naudojimas kelyje gali būti pavojingas: atskleidė, kokią klaidą daro daugelis vairuotojų

Pokalbiai telefonu daugeliui yra neišvengiama kasdienybės dalis, nuo kurios sunku atsiriboti net vairuojant. Galiojant draudimui prie vairo naudotis telefonu, jį vairuotojai iškeičia į laisvų rankų įrangą. Deja, tik nedaugelis susimąsto, ar prijungus telefoną prie specialios įrangos, grėsmė kelyje iš tiesų sumažės.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2022, 9:00 AM

Kodėl tai nėra visiškai saugus sprendimas ir kodėl vairuojant telefone patariama įjungti netrukdymo režimą, atsako ir saugaus eismo ekspertas, keliautojas Vitoldas Milius.

Laisvų rankų įranga – apgaulinga

V. Miliaus teigimu, vairavimas kalbant telefonu pavojingas dėl kelių priežasčių. „Kai vairuojant prie ausies laikomas telefonas, vairą valdome tik viena ranka. Ta pačia ranka dar ir perjungiame bėgius, rodome posūkius. Nenuostabu, kad kilus pavojingesnei situacijai kelyje, praktiškai neįmanoma greitai ir adekvačiai sureaguoti.

Jeigu vietoje telefono naudojama laisvų rankų įranga, iš pirmo žvilgsnio saugiau – abi rankos laisvos, vairavimui lyg ir netrukdo. Įstatymiškai šios įrangos naudojimas taip pat yra leidžiamas.

Vis dėlto, kalbėdamas, kad ir per laisvų rankų įrangą, vairuotojas savo mintis nuo kelio nukreipia į pokalbį. Dalis smegenų yra užimtos kitais dalykais, todėl sulėtėja reakcija, kyla grėsmė, kad pokalbyje paskendęs žmogus nepastebės kito automobilio, kelyje atsiradusios kliūties, įžengusio pėsčiojo“, – apie laisvų rankų įrangos pavojų aiškina pašnekovas.

Jis siūlo rinktis saugesnį sprendimą – vairuojant nustatyti netrukdymo režimą telefone. Tai itin praktiška funkcija, kuri yra visuose išmaniuosiuose telefonuose.

„Prie vairo, kaip ir visur gyvenime, galioja auksinė taisyklė. Kai mūsų žvilgsnis ir mintys yra nukreipti į kelią, visada vairuojame saugiau. Dėl šios priežasties telefone verta įjungti netrukdymo režimą – tai padės atsiriboti nuo pašalinių dirgiklių ir šimtu procentų matyti, kas vyksta eisme“, – pataria V. Milius.

Štai ką būtina žinoti apie netrukdymo režimą telefone:

  • Tai telefono režimas, kurį nustačius nutildomi skambučių, žadintuvo ir pranešimų signalai, sustabdoma vibracija.
  • Šia funkcija rekomenduojama naudotis visiems vairuotojams: ji padeda išvengti nereikalingų trukdžių, todėl padidina eismo saugumą.
  • Vairuotojas savo nuožiūra gali pasirinkti, kokius telefono dirgiklius nori blokuoti.
  • Įjungus netrukdymo režimą, galima nustatyti, kiek laiko jis bus įjungtas.

Saikingai naudojamas telefonas gali pagelbėti

Ar netrukdymo režimas reiškia, kad būtina visiškai atsiriboti nuo telefono? Nebūtinai. Patyręs Keliautojas V. Milius įsitikinęs, kad pagal paskirtį naudojamas telefonas ar kitas išmanusis įrenginys kelionėje gali pagelbėti.

„Šiandien daugelyje naujų automobilių integruoti įvairūs ekranai, o ir telefonas aktualus ne tik kalbėjimui. Sudėtinga vienu metu atjungti visas sistemas. Negana to, jos gali būti praktiškos ir naudingos. Išmaniuosiuose telefonuose yra nemažai vairuotojams skirtų programėlių, be kurių susigaudyti nepažįstamame kelyje gali būti sunku – tai žemėlapiai, navigacija“.

Vis dėlto specialistas teigia, kad būtina jausti saiką ir telefonu ar kitu įrenginiu naudotis tik tada, kai reikia, iš anksto planuojant savo veiksmus.

„Pavyzdžiui, jeigu vairuotojas keliauja nepažįstamoje vietovėje ir žino, kad be žemėlapio neišsisuks, jį būtina nustatyti dar prieš pajudant automobiliui. Tokiu atveju naviguoti reikėtų klausantis balso komandų, o ne dirsčiojant į telefono ekraną. Net trumpam nusuktas žvilgsnis gali būti mirtinai pavojingas“, – įspėja saugaus eismo ekspertas.

Jis pabrėžia, kad telefono nustatymas į netrukdymo režimą ir toliau leidžia naudotis navigacija bei kitomis vairuojant reikalingomis funkcijomis, tačiau padeda išvengti blaškančių skambučių, žinučių, pranešimų ir kitų pavojingų telefono trukdžių.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.