Netvarka Šilutėje: už tvarką atsakingos 4 įmonės, tačiau vis tiek nesusitvarko

Pamaryje žiema kaip reikiant įsismarkavo – sniego kone daugiau, nei kitose Lietuvos vietose. Tačiau šis šaltojo sezono „pokštas“ kaip niekad šiemet sukėlė virtines audringų diskusijų – neprižiūrimi keliai ir šaligatviai aiškiai parodė atsakingų institucijų „darbą“.

Šis traktoriukas Turgaus aikštės prieigose per pusnis pirmadienį „kasėsi“ nuo 4 valandos ryto.<br>www.silutesnaujienos.lt
Šis traktoriukas Turgaus aikštės prieigose per pusnis pirmadienį „kasėsi“ nuo 4 valandos ryto.<br>www.silutesnaujienos.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Saulina Grinčinaitienė, www.silutesnaujienos.lt

Dec 19, 2022, 9:43 AM, atnaujinta Dec 19, 2022, 11:18 AM

Kas atsitiko? Kodėl, kai iškrenta daugiau sniego, pašąla, neskubama nei gatvių, nei šaligatvių valyti, kodėl jie deramai nepabarstomi, o daugelyje vietų – net visai nebarstomi smėlio ir druskos mišiniu, o vairuotojai ir pėstieji turi rizikuoti sveikata ir net gyvybe? Tokios nepriežiūros šilutiškiai sakosi dar nematę.

Situaciją vadina betvarke

Priminsime, kad dar šių metų vasaros pabaigoje vykusį konkursą laimėjo ne mūsų miesto erdves iki šiol prižiūrėjusi įmonė „Šilutės komunalininkas“, o mažiausią aplinkos tvarkymo kainą pasiūliusi įmonė iš Kretingos „Raguvilė“. Kretingiškiai darbus Šilutėje pradėjo rugsėjį.

Deja, vos tik iškrito pirmasis sniegas, pasipylė šilutiškių pasipiktinimai ir nusivylimas. Ypač daug diskusijų sukėlė praėjęs trečiadienis, gruodžio 7-oji, kai anksti ryte siautė pūga, iškrito daug sniego. Ryto piko valandomis gatvėse įprastai būna didelis judėjimas, gyventojai skuba į darbus, mokiniai į mokyklas, mažieji vežami į darželius. Bet tą rytą vietiniai buvo palikti tiesiogine žodžio prasme „ant ledo“: su gamtos stichija kovojo patys, gatvės ir šaligatviai buvo nevalyti, visur puraus sniego provėžos, po jomis – slidi danga.

Šilutiškius tokia gatvių nepriežiūra kaipmat išvedė iš kantrybės. Ilgos diskusijos su nuotraukomis užvirė „Facebook“ paskyroje „Šilutės šeimų klubas“. Vieni stebėjosi ir lygino neprižiūrimas gatves ir takus su pernai metais. Anot jų, pernai jie tikrai buvo geriau prižiūrimi, jei pasnigdavo, komunalininkai darbą pradėdavo anksti, tad piko valandomis matydavosi ir rezultatas.

Kiti situaciją įvardino betvarke, anot jų, mieste visiškai nekasamas sniegas, nevalomi nei keliai, nei šaligatviai, nebarstomi jie jokiu mišiniu. Daugelis komentatorių net nevardijo gatvių pavadinimų, bet tiesiog praradę viltį dalijosi nuostaba, kad net ir pagrindiniai keliai nevalyti.

O vairuotojai dar piktesni dėl išties ekstremalios situacijos. Pavyzdžiui, mieste, važiuojant žiedais, kurių yra jau ne vienas – plikas ledas. Tai kas atsitiko?

Atsakingos 4 įmonės

Apie miesto gatvių, šaligatvių ir kitų erdvių priežiūrą paklausėme Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus. Šis, lyg pasiruošęs iš anksto atsakymą, išvardijo, kad mieste už tai atsakingos net keturios įmonės. Lietuvos automobilių kelių direkcija prižiūri ir valo pagrindines miesto gatves: Rusnės, Žalgirio, Ramučių, Cintjoniškių, Pramonės, Klaipėdos ir Aukštumalės. UAB „Šilutės komunalininkas“ atsakingas už šalutines miesto gatves, UAB „Raguvilė“ prižiūri šaligatvius, parkus, skverus ir jų takelius. UAB „Mano Būstas Vakarai“ atsakingas už pėsčiųjų takus prie daugiabučių, kiemus ir jų aikšteles.

O štai anksti rytais – tuoj po 6 valandos į darbą skubanti šilutiškė Vida sako, jog ankstesniais metais tuo laiku Cintjoniškių g. jau visada sutikdavo komunalininkus: ir šaligatvius valantį traktoriuką, ir juos barstančius darbininkus.

„Šiemet, kai čia dirba ta jūsų aprašyta iš Neringos atėjusi „Raguvilė“, man tuo laiku nei darbininkų, nei traktoriuko sutikti dar neteko. Slidinėju kiekvieną rytą ir tikrai pykstu“, – guodėsi moteris.

„Šilutės naujienoms“ seniūnas R. Steponkus apdairiai prisipažino, jog atsakingų įmonių darbą iškritus sniegui ir pašalus, jis vertina vidutiniškai. Anot jo, žinoma, reikėtų atsižvelgti ir į situaciją. Jei sniegas nuolat ir gausiai krenta, tai nuvalius jį, pavyzdžiui, 5 val. ryte, po poros valandų jo vėl gausu...

„Gal įmonės paprasčiausiai nespėja esant tokiam orui?.. Gal genda technika, gal darbuotojai serga?..“ – svarstė R. Steponkus.

Darbo rezultatai skirtingi

Visgi faktas, kad gausus sniegas apnuogino atsakingųjų nepasiruošimą, nepaneigiamas. Štai net ir šalia gatvių ir šalikelių smėlio mišinio dėžių mieste šiemet tikrai matome mažai.

Be to, skaitant šilutiškių komentarus, į paviršių iškyla ir gana kurioziškų situacijų. Štai vieni pasakoja, kad vaikai, statydami sniego besmegenius, suvolioja sniego gniužulus, kurie... gausiai aplipę lapais. Vadinasi, nebuvo atsakingai atliktas darbas ir rudenį, tos įmonės, kurios rūpinosi tam tikromis erdvėmis, net deramai rudens lapų nesugebėjo sutvarkyti. Be to, dar ir dabar ne vienoje vietoje lapų krūvos guli po sniego sluoksniu.

Keistai atrodo ir skirtingų įmonių atliekamas tas pats gatvių ir takų valymo darbas. Štai, atsakinga už miesto šaligatvių valymą „Raguvilė“ tuos takus tik nuvalė, bet akivaizdu, kad nebarstė jokiu mišiniu, o dešinėje esantis takas, kurį prižiūri „Mano Būstas Vakarai“, nuvalytas ir pabarstytas.

Pamąstymai pabaigai

Ar laikas dabar rūpintis kelių ir takų valymo priemonėmis? Juk liaudies išmintis ne šiaip sau byloja: tepk ratus žiemą, o roges ruošk vasarą.

Dar lapkričio viduryje kalbinome UAB „Raguvilė“ atstovę Šilutėje Reginą Zavjalovą. Anot gauto itin sklandaus atsakymo, „Raguvilė“ turi nemažai patirties su žiemos tarnybomis, prižiūrint miestus. Atsakyme dar buvo parašyta, kad druskos ir smėlio mišinio „Raguvilė“ pasiruošė pakankamai, tinkamai sudaryti darbuotojų darbo grafikai, numatyti budėjimai, sudaryti šaligatvių valymo maršrutai, transporto judėjimo schemos ir, esant būtinybei, numatyti technikos ir darbo resursų padidinimai.

Apie tai, kad žiemos išdaigoms tinkamai pasiruošę, tvirtino ir „Šilutės komunalininko“ vadovas Audrius Benkunskas. Anot jo, garažuose yra tiek technikos, kad visos ko gero ir nereikės panaudoti, nes, vasaros gale nelaimėjus konkurso, įmonei liko rūpintis gerokai mažesnėmis miesto erdvėmis.

Abiejų įmonių atstovų pasisakymai redakcijai jau tuomet kėlė dvejonių, nes skaitytojai vienas po kito siuntė nuotraukas iš šiukšlinų miesto vietų. O atėjusi žiema parodė, kad vos tik užklupo pirma rimtesnė sniego banga, pasimatė ir darbo brokas. Gavome vieną nuotrauką, kurioje matosi du skirtingai prižiūrimi šaligatviai: galima teigti, kad vieni šilutiškiai tikrai gali būti ramūs, nes jų aplinką prižiūri „Šilutės komunalininkas“, ir sniegas ne tik nuvalytas, bet šaligatvis ir pabarstytas. O kitiems šilutiškiams – tikras iššūkis, kai reikia klampoti per tirpstančio sniego „tešlynę“ arba saugotis, kad nepaslystų ir geriausiu atveju kojos neišsisuktų.

Akivaizdu, kad pastaroji įmonė kažko pristigo: gal sniego-druskos mišinio, gal technikos, o gal... tiesiog noro dirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.