Pajūrio kelininkai nespėjo susitvarkyti su sniegu, tačiau jau kaupia jėgas potvynio tramdymui

Paskutinėmis dienomis gyventojai, kiemuose ir gatvėse patyrę nepatogumų dėl sniego ir ledo, dabar turi ruoštis galimam potvyniui. Prasideda lietus. Su Lietuvą užplūdusiomis stichijomis kovoti turinčios institucijos tikina, kad tai daro pagal parengtus planus. Šiemet žiema išties parodė savo nagus, o iškritęs sniego kiekis ne tik džiugino, bet ir sukėlė daug nepatogumų tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams.

Dėl nevalytų kiemų gyventojai turėtų kreiptis į namo administratorių, o jei šis nereaguoja, reiktų pagalvoti apie galimybę jį pakeisti.<br>V.Jurevičienės/ve.lt nuotr.
Dėl nevalytų kiemų gyventojai turėtų kreiptis į namo administratorių, o jei šis nereaguoja, reiktų pagalvoti apie galimybę jį pakeisti.<br>V.Jurevičienės/ve.lt nuotr.
Kelininkai pajūryje ruošiasi potvyniui.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kelininkai pajūryje ruošiasi potvyniui.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kelininkai pajūryje ruošiasi potvyniui.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kelininkai pajūryje ruošiasi potvyniui.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Edgaras Valeckas

Dec 21, 2022, 12:08 PM

„Vakarų ekspreso“ kalbintos už šaligatvių ir kitų erdvių priežiūrą šalia daugiabučių namų atsakingos tarnybos (administratoriai ir bendrijos) tikina, kad dėjo maksimalias pastangas, kad takai būtų atlaisvinti nuo užversto sniego.

Rangovai nuo ankstyvo ryto kibo į darbus ir teritorijas tvarkė keliomis pamainomis negailėdami jėgų. Po kiekvienos pamainos teritorijų valytojai atrodė išties pavargę, nes tokia sniego masė ir darbo krūvis – ne kasdienis reiškinys.

„Suprantame gyventojus, kurie reiškė nepasitenkinimą, kad prie jų namo takai dar nenuvalyti, tačiau patikėkite – tvarkymo brigados dirbo užsijuosusios, kad miestiečiai kuo greičiau galėtų naudotis nuvalytais šaligatviais“, – sakė vienos daugiabučius namus administruojančios bendrovės atstovas.

Anot jo, nuo ankstyvo ryto vyko takų kasimai ir barstymai, vėliau – jų platinimai ir dar sykį barstymai. Buvo pasitelktas ne tik maksimalus darbuotojų skaičius, bet ir technikos įvairovė.

Didelės pajėgos Nuo sniego teritorijas aplink daugiabučius vadavo per pusšimtį namus administruojančios bendrovės žmonių, beveik 15 sunkiosios ir lengvosios technikos, išbarstyta net 4000 kilogramų smėlio ir druskos mišinio.

DNSB „Vakarai“ pirmininkas Gražvydas Kasmauskis sako, kad su sniegu šalia bendrijos administruojamų keliolikos namų Varpų ir Smiltelės gatvėse pavyko susitvarkyti.

„Šaligatviai buvo nuvalyti, gyventojų skundų nesulaukėme“, – sako G. Kasmauskis.

Anot jo, bendrija sniego valymui ir kiemų priežiūrai turi sudariusi sutartį su privačia įmone ir yra patenkinta teikiamomis paslaugomis.

Skundų daug

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis „Vakarų ekspresui“ sakė, kad situacija dėl nevalytų kiemų mieste yra dramatiška.

„Skundai kasdien plūsta, per dieną mūsų specialistai važiuoja po 8–10 kartų“, – sako M. Poimanskis.

Anot jo, daugiabučių namų administratoriams surašomi raginimai nuvalyti šaligatvius. Priklausomai nuo situacijos šaligatviai turi būti nuvalyti per 3–5 dienas. Jei ir per tą laiką problema nesprendžiama, gali būti taikoma administracinė atsakomybė – baudos.

Tačiau gyventojams į darbą, mokyklą ar tvarkyti reikalus reikia eiti kasdien.

Baudos negąsdina

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė pažymi, kad galbūt yra per ilgas toks kelių dienų laiko tarpas, kuris duodamas sniegui ir ledui nuvalyti.

Jį sutrumpinti būtų galima pakeistus miesto valymo taisykles.

Tačiau, „Vakarų ekspreso“ duomenimis, tai taip pat problemos neišspręstų. Jei terminas būtų sutrumpintas, greičiau būtų galima skirti baudas. Tačiau baudos už kiemų nepriežiūrą yra tik simbolinės, siekia tik 8 eurus.

„Labiau apsimoka mokėti baudas, nei valyti šaligatvius“, – sakė „Vakarų ekspreso“ šaltinis.

Todėl realiausia išeitis gyventojams, kad būtų tvarkingai valomas sniegas ir ledas, tiesiogiai to reikalauti iš namo administratorių, o jei pastarieji nereaguoja, pasinaudoti galimybe juos pakeisti.

Ruošiasi potvyniui

I. Kubilienė sako, kad, pasikeitus oro sąlygoms, šiuo metu jau rūpinamasi, kaip išvengti galimo gatvių užtvindymo.

„Gatves valančiai bendrovei Klaipėdos autobusų parkui duota užduotis pagal galimybes nuvalyti sniegą nuo lietaus nuotekų surinkimo šulinių“, – sako I. Kubilienė.

Taip pat budinčias brigadas rengia AB „Klaipėdos vanduo“. Bendrovės atstovė Gintarė Butkienė „Vakarų ekspresui“ sakė, kad sudėtingesnė situacija gali susidaryti naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, kai prognozuojamas gausesnis lietus. Taip pat antrą Kalėdų dieną.

„Yra sudarytos budinčios brigados, įspėti ir kiti darbuotojai, kuriems gali tekti vykti šalinti avarines situacijas ir ne darbo metu“, – sako G. Butkienė.

Anot jos, pastebėję užtvindytas vietas gyventojai gali skambinti visą parą veikiančiu įmonės telefonu (8 46) 220 220. Tačiau lengviausia yra palikti pranešimą AB „Klaipėdos vanduo“ „Facebook“ paskyroje, į kurį bus operatyviai sureaguota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024