Iš gatvės plūstantis vanduo neįdomus nei savivaldybei, nei tarnyboms: pasiūlė kapstytis patiems

Naujakurių pastangomis sustabdžius į Lentvario gatvę plūstantį vandenį išvengta didesnės nelaimės. Namai ir toliau semiami, tačiau niekam tai neįdomu – gyventojams siūloma kapstytis patiems.

Lentvario gatvės gyventojai apie grėsmingą padėtį buvo pranešę jau pernai, tačiau niekas nesiskubino padėti. Net ir šį antradienį, kai įvyko avarija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lentvario gatvės gyventojai apie grėsmingą padėtį buvo pranešę jau pernai, tačiau niekas nesiskubino padėti. Net ir šį antradienį, kai įvyko avarija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai savo jėgomis sustabdė vandenį – darė užtvaras, kasė pylimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai savo jėgomis sustabdė vandenį – darė užtvaras, kasė pylimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Dabar „Grindos“ darbininkai atvažiavę tik įkasa vamzdį, įrengia pralaidą ir nukreipia vandenį į privačius sklypus“, – stebėjosi tokiu darbu Mindaugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Dabar „Grindos“ darbininkai atvažiavę tik įkasa vamzdį, įrengia pralaidą ir nukreipia vandenį į privačius sklypus“, – stebėjosi tokiu darbu Mindaugas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai savo jėgomis sustabdė vandenį – darė užtvaras, kasė pylimą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai savo jėgomis sustabdė vandenį – darė užtvaras, kasė pylimą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-02-04 13:05

Kai įmonės „Grinda“ darbuotojai praėjus dienai po avarijos atvažiavę tiktai įkasė vamzdį, o po to susikrovė įrangą ir išvažiavo iš Lentvario gatvės, jos gyventojai gūžčiojo pečiais.

„Kad skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas, girdėjome. Dabar išbandėme savo kailiu.

Pasirodo, niekas nesikeičia – avarinė tarnyba dirba kaip senais laikais“, – liejo kartėlį nelaimėje palikti naujakuriai.

Nors apie grėsmingą padėtį jie buvo pranešę jau praėjusiais metais, niekas nesiskubino padėti. Net ir šį antradienį, kai įvyko avarija. Gyventojams, kurių namus skandino potvynis, teko patiems stabdyti vandenį.

Pagalbos ieškojo jau vasarą

Lentvario gatvės naujame asfalte antradienį atsiradusios dvi įgriuvos – tik pasekmė savivaldybės ir jos įmonės neveiklumo, kuris tęsėsi nuo praėjusių metų birželio pabaigos.

Tada už naujų namų kvartalo smarkiau palijus susidarė bala, kurioje vanduo pradėjo kilti. Netrukus bala pavirto nemenku baseinu. Iš jo išsiliejęs vanduo grasino užlieti namus, kelią.

Gyventojai jau tada apie grėsmingą padėtį informavo savivaldybę, „Grindą“, kai tai nepadėjo, pagalbos mėgino ieškoti net Nacionalinėje žemės tarnyboje, Seimo kontrolierių įstaigoje.

Pastarosios atstovai paaiškino, kad į juos gyventojai galės kreiptis tik po to, kai neprisibels į visų kitų institucijų duris. Pasirodo, jų dar buvo likę.

Sulaukė po trijų valandų

Antradienį pastebėję plūstantį vandenį gyventojai „Grindai“ apie tai pranešė maždaug pusę dešimtos ryto. Avarinės tarnybos ekipažas atvažiavo tiktai po trijų valandų.

„Mes patys savo jėgomis sustabdėme vandenį, nes jis būtų visai nuplovęs kelią. Pylėme į maišus smėlį, darėme užtvarą, kastuvais kasėme pylimą“, – prisiminė gelbėjimo operaciją Mindaugas.

Iš pradžių „Grindos“ budėtojas atsikalbinėjo, kad vanduo semia privačius sklypus, tai yra pačių gyventojų reikalas. Po to jis paprašė atsiųsti vaizdo įrašą, kad įsitikintų, jog vanduo tikrai plūsta į Lentvario gatvę.

Paskui „Grindos“ budėtojas dar tikslino įvykio vietą, žadėjo perduoti informaciją kitoms tarnyboms. Per tiek laiko kelyje dėl kliokiančio vandens atsirado dvi pavojingos įgriuvos, todėl teko stabdyti transporto eismą.

Šalia – daugybė statybų

Kęstutis puikiai prisimena, kada baloje pradėjo kilti vanduo, – po praėjusių metų Joninių.

Nesulaukę pagalbos gyventojai patys pirko vamzdžius, kuriais vanduo iš staiga atsiradusio telkinio nutekėtų. Kai į atsivėrusią smegduobę įkrito moteris, jie vėl dėl pavojaus įspėjo savivaldybę. Ir nieko.

Kodėl staiga vanduo pradėjo kilti, naujakuriai tik spėlioja. Tikėtina, kad taip nutiko dėl aplink verdančių statybų. Šalia naujakurių kvartalo kyla gyvenamieji namai, atsirado prekybos centras.

Užpylė nuotekų šulinius

Atvažiavę trečiadienį „Grindos“ darbuotojai įkasė vamzdį, kad vanduo iš balos pamažu nubėgtų ir jis dar kartą nepralaužtų pylimo. Bet vėlgi – vamzdį nukreipė į gyventojų sklypus.

Mindaugas prisiminė, kaip ne kartą anksčiau siūlė vandenį iš balos nukreipti iki gatvės, po asfaltu įrengti pralaidą, o po to tegu jis teka į Vokės upę.

Tada valdininkai sakė, kad pralaidos po keliu įrengti nėra galimybių.

„Dabar darbininkai atvažiavę įkasa vamzdį, įrengia pralaidą ir nukreipia vandenį į privačius sklypus“, – stebėjosi Mindaugas.

Niekam nė motais buvo ir gyventojų įspėjimai, kad gresia ekologinė nelaimė, nes vanduo užtvindė ir nuotekų šulinius, valymo įrenginius. Tuo įsitikino „Grindos“ darbuotojai, kurie dėl smarvės nesugebėjo įlipti į šulinį ir su vaizdo kamera jį apžiūrėti.

„Apie vandeniu užpiltus nuotekų šulinius žino ir aplinkosaugininkai, bet niekas net nepasivaikšto, neapžiūri jų“, – stebėjosi Mindaugas.

Užkliuvo žemės nuosavybė

Mindaugą ir kaimynus papiktino savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vyresniojo patarėjo Arūno Visocko žodžiai, kad Lentvario gatvėje atsivėrusios įgriuvos sutvarkytos laikinomis priemonėmis, užpilant jas žvyro skalda, transporto eismas atnaujintas.

Anot valdininko, „Grindos“ darbuotojai rūpinasi įtvirtinimais, kad vanduo toliau iš privataus sklypo nebesiveržtų į kitus sklypus ir Lentvario gatvę.

Beje, savivaldybės aiškinimus, kad sklypas, kuriame susiformavusi bala, yra privatus, gyventojai girdėjo ir anksčiau. Į prieštaravimą, kad dalis balos – valstybinė žemė, valdininkai atsakydavo, kad valstybinės žemės ten yra mažiau nei privačios.

Vanduo išplovė ir dalį gatvės asfalto

Dėl vandentiekio avarijos praėjusį antradienį Lentvario gatvėje buvo atsiradusi įgriuva, todėl kuriam laikui automobilius teko nukreipti aplinkiniais keliais.

„Lentvario gatvėje atsivėrusi duobė sutvarkyta laikinomis priemonėmis, užpilant ją žvyro skalda. Eismas gatvės atkarpa atnaujintas“, – pranešė savivaldybė.

Jos atstovų teigimu, aplinkinėje teritorijoje vykstant statyboms galėjo būti pažeisti drenažiniai tinklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.