Po skaudžios avarijos Vilniuje sukluso: ne visi vairuotojai žino, kaip būtina elgtis tokioje situacijoje

Neseniai viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjo avarija Vilniuje, Geležinio vilko gatvėje, kur susidūrė 3 automobiliai. Preliminaria informacija, vienas automobilis stovėjo, kitas automobilis skubėjo jam į pagalbą, trečias – galimai nepastebėjo kliūties kelyje ir į juos rėžėsi. Itin svarbu stebėti ne tik aplinką, bet ir tinkamai pažymėti eismo įvykio ar automobilio gedimo vietą. Deja, ne visi žino, kaip tą padaryti.

Tokioje situacijoje itin svarbu stebėti ne tik aplinką, bet ir tinkamai pažymėti eismo įvykio ar automobilio gedimo vietą.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Tokioje situacijoje itin svarbu stebėti ne tik aplinką, bet ir tinkamai pažymėti eismo įvykio ar automobilio gedimo vietą.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Tokioje situacijoje itin svarbu stebėti ne tik aplinką, bet ir tinkamai pažymėti eismo įvykio ar automobilio gedimo vietą.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Tokioje situacijoje itin svarbu stebėti ne tik aplinką, bet ir tinkamai pažymėti eismo įvykio ar automobilio gedimo vietą.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2023, 5:32 PM

Kaip tinkamai pažymėti?

Nors Kelių eismo taisyklėse (KET) yra nurodyta, kaip teisingai pažymėti eismo įvykio vietą, neretai vairuotojai tai pamiršta. Stresinėje situacijoje vairuotojai puola rūpintis automobilio apgadinimais ar gedimais, pildyti eismo įvykio deklaraciją, bet pamiršta pasirūpinti savo bei kitų eismo dalyvių saugumu.

Pasak vairavimo mokytojos Olga Židovlenkovos svarbiausia nepamiršti pastatyti avarinio ženklo, įjungti avarinės šviesos signalo, jei ji veikia, ir vilkėti ryškiaspalvę liemenę. „Mes dažnai pykstame ant dviratininkų ar pėsčiųjų, kad jie nedėvi atšvaitų, bet apie save nepagalvojame. Išlipti iš automobilio turime jau su ryškiaspalve liemene, todėl ją laikyti reikia šalia savęs – automobilio durelėse, kišenėse ar daiktadėžėje“, – sako O. Židovlenkova.

Pagal KET, avarinis ženklas turi būti pastatytas atitinkamu atstumu. Gyvenvietėse – ne arčiau kaip 25 m atstumu, o ne gyvenvietėse – ne arčiau kaip 50 m atstumu nuo sustojusios transporto priemonės.

Jeigu automobilyje turite keletą avarinių ženklų, O. Židovlenkova rekomenduoja pastatyti vieną ženklą toliau, o kitą – arčiau automobilio, tai padės dar labiau atkreipti dėmesį į kliūti kelyje. Tokią praktiką dažnai taiko sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojai.

Nors avarinis ženklas yra privalomas kiekviename automobilyje, jei nutiko taip, kad jo nėra, vis tiek turite apie įvykį informuoti kitus eismo dalyvius.

„Net einant techninę apžiūrą automobilyje privalo būti avarinis trikampis ženklas. Vis dėlto, jeigu jo nėra, reikia pastatyti ką nors ryškaus, pavyzdžiui, gesintuvą, kad kiti vairuotojai vis tiek atkreiptų dėmesį, jog yra kliūtis kelyje“, – teigia vairavimo mokytoja.

Jeigu nutiko taip, jog sustoti kelyje prireikė naktį, reikia imtis ir papildomų saugumo priemonių.

„Jeigu tik yra įmanoma, patraukite automobilį į kelkraštį ir ten laukite pagalbos. Taip pat, jeigu automobilio šviesos veikia, – įjunkite gabaritines šviesas, jeigu nėra galimybės to padaryti ant galinio automobilio valytuvo pakabinkite žibintuvėlį, nejudanti šviesa taip pat atkreips kitų vairuotojų dėmesį“, – rekomenduoja O. Židovlenkova.

Papildoma apsauga

Net ir atlikus visus būtinus veiksmus, pagalbos laukti automobilyje nerekomenduojama. Kartais kitų vairuotojų neatidumas vis tiek gali sukelti grėsmę saugumui.

Nepastebėjęs įspėjamųjų ženklų, į stovintį automobilį gali atsitrenkti kitas vairuotojas ir prispausti transporto priemonėse sėdintį ar šalia jo stovintį asmenį.

„Pavyzdžiui, Vokietijoje griežtai tokiu atveju negalima sėdėti automobilyje. Pas mus tokios taisyklės nėra, bet, jeigu oro sąlygos leidžia, rekomenduoju geriau pasivaikščioti už užtvaro ar palaukti kitoje saugioje vietoje“, – sako O. Židovlenkova, ir priduria, jog svarbiausia yra neslankioti važiuojamojoje kelio dalyje.

Policija taip pat patvirtina, jog yra buvę įvykių, kai netinkamai pažymėta arba nepažymėta kliūtis kelyje sukelia kitus eismo įvykius.

„Taip, yra buvę tokių atvejų, kai dėl nepastatyto ženklo ar kito vairuotojo neapdairumo į stovintį automobilį atsitrenkia kitas. Svarbiausia, reikia pabrėžti, kad vairuotojai privalo pastatyti avarinį ženklą“, – teigia Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorovskaja.

Pažymėti gedimo ar avarijos vietą yra itin svarbu dėl visų eismo dalyvių saugumo ir to reikalauja KET, tačiau nėra numatytos baudos už šio reikalavimo nevykdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.