Laukite pokyčių: Vilniuje kai kurios gatvės gaus naujus pavadinimus

Naują vardą gaus ne tik Vilniaus vakarinis aplinkkelis, bet ir kitos bevardės Vilniaus vietos. Naujais pavadinimais graitai bus vadinami miesto skverai, skersgatviai ir takai.

Dabartinėje Ukmergės g. Šnipiškėse gyveno plytininkai ir puodžiai bei vystėsi daržininkystė.<br>Asociatyvi S.Žiūros nuotr.
Dabartinėje Ukmergės g. Šnipiškėse gyveno plytininkai ir puodžiai bei vystėsi daržininkystė.<br>Asociatyvi S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aneta Kurowska

2023-04-19 13:34

Vilniaus miesto savivaldybės taryba spręs suteikti pavadinimus kelioms miesto vietoms:

Naujamiestyje esantis bevardis skveras gaus Apolonijos Dalevskytės-Sierakauskienės vardą;

Netoli savivaldybės esantis bevardis skersgatvis gaus Plytdegių pavadinimą;

Už Kunigaikščio Gedimino paminklo esančią bevardę alėją vadinsime Triumfo alėja;

Senamiesčio žemėlapyje bus nemažai naujų takų pavadinimų: Žygimanto Senojo, Bonos Sforcos, Sofijos Alšėniškės, Vytauto Didžiojo, Onos Vytautienės, Onos Jogailaitės, Izabelės Jogailaitės, Cecilijos Renatos Habsburgaitės, Liudvikos Marijos Gonzagos, Onos Kotrynos Konstancijos Vazaitės, Kotrynos Jogailaitės, Žygimanto Augusto, Elžbietos Habsburgaitės, Kotrynos Habsburgaitės, Aleksandro Jogailaičio.

Apolonija Dalevskytė-Sierakauskienė buvo rezistentė, visuomenės veikėja, 1863 m. sukilimo dalyvė, Zigmanto Sierakausko žmona.

Plytdegių pavadinimas kilo iš daržininkystės. Dabartinėje Ukmergės g. Šnipiškėse gyveno plytininkai ir puodžiai bei vystėsi daržininkystė. Čia taip pat savo amatus vystė čerpininkai ir koklininkai. Linkmenų gatvėje buvusiame Termoizoliacijos instituto gamybiniuose pastatuose dar netolimoje praeityje buvo gamina kokliai.

Kiti Vilniaus takai buvo pavadinti Lietuvai svarbių kunigaikščių ir kunigaikštėnių vardais.

Naują pavadinimą gavo bevardis vakarinis aplinkkelis. Vilniaus miesto savivaldybėje po gyventojų apklausos internetu gyventojų nuomonė buvo pateikta Istorinės atminties komisijos posėdžiui, kur nutarta pritarti buvusiam neoficialiam aplinkkelio pavadinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.