Sureagavo į pastabas dėl saugumo: Vilniaus senamiesčio gatvėse bus panaikintos kliūtys

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį išpatino pranešimą, kuriame teigia, jog atsižvelgs į prokuratūros pastabas dėl sostinės gatvių tvarkymo ir artimiausiu metu panaikins stacionarias kliūtis Senamiesčio gatvėse, kurios galėtų trukdytų specialiųjų tarnybų transportui, taip pat papildomai peržiūrės lauko kavinių schemas.

Sureagavo į pastabas dėl saugumo: Vilniaus senamiesčio gatvėse bus panaikintos kliūtys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sureagavo į pastabas dėl saugumo: Vilniaus senamiesčio gatvėse bus panaikintos kliūtys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 3:36 PM, atnaujinta Apr 25, 2023, 9:59 PM

„Esame dėkingi specialiosioms tarnyboms ir prokuratūrai už pastabas – siekiame, kad miestas būtų draugiškas ir patogus visoms grupėms, suprantame, kaip svarbu, kad jis būtų saugus ir išskirtinėmis situacijomis – atsižvelgdami į tai padarėme pirminius pakeitimus, tačiau visuomet galime patobulinti esamų laikinų priemonių išdėstymą.

Artimiausiomis dienomis dar kartą peržiūrėsime Senamiesčio gatves ir, jei matysime, kad yra likusių stacionarių kliūčių, patrauksime jas nelaukdami formalių terminų“, – teigia Vilniaus savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjas Ilja Karužis.

Savo pranešime savivaldybė taip pat informuoja, kad dalis Senamiesčio eismo ribojimo stulpelių yra nulenkiami, todėl tarnybos gali drąsiai per juos važiuoti. Apie jų vietas PAGD atstovai buvo informuoti prieš įvedant kilpinį eismą.

„Jau dabar dauguma įrengtų atitvarų būtų lengvai numušami tarnybų automobiliais. Nenorėdami eilinių vairuotojų piktnaudžiavimo, nekomunikavome to viešai. Tačiau siekdami aiškumo šias kliūtis svarstome pažymėti ir darkart priminti tarnyboms, kad esant reikalui jos drąsiai ir greitai gali judėti per šiandien sudėtingiausiai atrodančias Senamiesčio vietas“, – sako savivaldybės vyriausiasis inžinierius Antonas Nikitinas.

Tuo metu savivaldybės vicemeras Tomas Gulbinas pabrėžia, kad greitesniam tarnybų transporto judėjimui labai padėtų ir nacionalinių teisės aktų pokyčiai.

„Šiuo metu tarnybos turi atsakyti teisiškai net tuo atveju, jei joms atliekant savo funkcijas nukenčia ne vietoje pastatytas automobilis. Ekstremaliųjų situacijų metu tarnybos neturėtų galvoti apie galimos žalos kompensavimą“, – teigia jis.

ELTA primena, kad Vilniaus apygardos prokuratūra pirmadienį pranešė, kad ištyrus miesto savivaldybės administracijos veiksmus, susijusius su sostinėje atliekamais gatvių pertvarkymo darbais, priimtas nutarimas taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

Pasak prokuratūros, tyrimo dėl galimo viešojo intereso pažeidimo metu nustatyta, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nevykdė jos kompetencijai priskirtų statybos valstybinės priežiūros funkcijų, neatliko remontuojamų ir rekonstruojamų gatvių statybos darbų, kurie Vilniaus gyventojų tarpe sukėlė didelį rezonansą, patikrinimo.

Dėl to prokuratūra pareikalavo iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atlikti konkrečių septyniolikos gatvių pertvarkymo darbų teisinį vertinimą, įvertinant atliktų, atliekamų ar planuojamų atlikti darbų apimtis, identifikuojant konkrečią statybos rūšį, įvertinant faktiškai atliktų statybos darbų apimtis vietoje ir šių darbų teisėtumą.

Prokuroro nutarimu taip pat reikalaujama atlikti projektinių sprendinių bei vadovaujantis jais išduotų statybą leidžiančių dokumentų teisėtumo bei statybos užbaigimo proceso teisinį vertinimą.

Prokuroras šiuo nutarimu taip pat pareikalavo iš Vilniaus miesto savivaldybės pašalinti esamas kliūtis – stulpelius, gėlių klombas, atitvarus, lauko kavinių inventorių ir pan. – trukdančias priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo automobilių judėjimui Vilniaus senamiestyje ir kitose Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos nurodytose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.