Gyventojų negali pasiekti net skubios pagalbos tarnybos, bet savivaldybė žada – kelias bus

Į lrytas.lt redakciją kreipėsi Vilniaus rajono gyventojai, kurie piktinasi kelių būkle. Pasak jų, keliai nei praeinami, nei pravažiuojami, o valdininkai į tai nekreipia dėmesio. Savivaldybė ginasi – kelias bus.

Dabar, kai kelias yra pažliugęs ir visi automobiliai klimpsta, pasiekti pagrindinį asfaltuotą kelią užtrunka pusvalandį.<br>Skaitytojos nuotr.
Dabar, kai kelias yra pažliugęs ir visi automobiliai klimpsta, pasiekti pagrindinį asfaltuotą kelią užtrunka pusvalandį.<br>Skaitytojos nuotr.
Dabar, kai kelias yra pažliugęs ir visi automobiliai klimpsta, pasiekti pagrindinį asfaltuotą kelią užtrunka pusvalandį.<br>Skaitytojos nuotr.
Dabar, kai kelias yra pažliugęs ir visi automobiliai klimpsta, pasiekti pagrindinį asfaltuotą kelią užtrunka pusvalandį.<br>Skaitytojos nuotr.
Pažliugęs kelias.<br>Skaitytojos nuotr.
Pažliugęs kelias.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 8:24 PM

Kasdienė bekelė

Skaitytojai į redakciją kreipėsi dėl Rudaminos seniūnijoje esančių Sodų bendrijų „Eglė“ ir „Gegužinė“ bei Dukelių ir Mariniškių kaimų kelių, kuriuose nepravažiuoja ne tik gyventojų, bet ir aptarnaujančio sektoriaus transportas.

Viena iš jų – sodų bendrijoje „Eglė“ gyvenanti Inga Lukšytė. Ji teigia čia gyvenanti septynis metus, bet kelių būklė tik blogėja, o ypač pavasarį. Kelias kartais pragreideriuojamas, bet dažnai tai pablogina situaciją.

Dabar, kai kelias yra pažliugęs ir visi automobiliai klimpsta, pasiekti pagrindinį asfaltuotą kelią užtrunka pusvalandį.

„Šiuo metu važiuojam apie 30 minučių, galėčiau važiuoti nors ir valandą, jei to streso nebūtų, kad įklimpsi“, – sako I.Lukšytė

Anot gyventojos, užklimpus ir apgadinus automobilį, pateikti pretenziją savivaldybei – neįmanoma, nes policijai privažiuoti prie užklimpusio automobilio tam, jog užfiksuotų eismo įvykį – nėra jokių šansų.

Vis dėlto, Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja informuoja, kad jeigu įvykio metu žmonės nenukentėjo, jis gali būti įformintas nuotoliniu būdu, taip pat galima pateikti informaciją per epoliciją.

Kiekvienas išvažiavimas automobiliu gyventojams kelią stirpų stresą. „Bijau važiuoti net į parduotuvę, kai pagalvoju, kad reikės važiuoti pasiimti vaiko iškart rankos dreba“, – pasakoja I.Lukšytė.

Tam, kad galėtų pasiekti kelią, dar prieš 7 metus gyventoja pakeitė ir automobilį. „Atsikraustę čia turėjome lengvąjį automobilį, bet taip užklimpau, kad net durelių negalėjau atidaryti, kai mane ištraukė, grįžau namo ir pasakiau vyrui, kad man reikia didelės mašinos“, – savo patirtimi dalinasi moteris.

Problema – ne tik pasiekti darbą

Pasak I.Lukšytės, šiose gyvenvietėse gyvena daug jaunų žmonių, jie ne tik sunkiai pasiekia savo darbą ar namus, bet ir vaikai ar jaunimas, negali pasiekti mokyklų bei universitetų.

Gyventojai stengiasi riboti savo judėjimą, bet tokiais atvejais tenka aukotis. „Tenka važiuoti, mano dukra irgi yra užklimpusi ir automobilis buvo apgadintas, plastmasės nuplėštos, bet ką darysi, į universitetą tai reikia“, – sako gyventoja. 

Laiške redakcijai ji paminėjo, jog greitosios automobilis nepasiekė ligonio. Pasiteiravus, kokios įvykio aplinkybės, gyventoja patikino, kad žmogui, pas kurį važiavo greitoji pagalba, viską gerai, tačiau tai parodo situacijos sudėtingumą. Kaimų gyventojai nesulaukia greitosios, policija nepravažiuoja, baiminasi gaisro.

„Neduok Dieve, tokio scenarijaus, bet mes ir gaisrinės nesulauktume. O jeigu užsidegtų, tarkime, mano namas, tai nuo jo kiti ir supleškėtų visa bendrija“, – savo baimėmis dalinasi moteris.

Vaikams patekti į mokyklą taip pat kyla sunkumų, o mokyklinio autobuso vairuotojai taip pat įvertina situaciją, pasilieka laiko keblumams išspręsti.

„Mūsų mokyklinis autobusas atvažiuoja 6.45 val. ryte, kai iki mokyklos yra 10 km, kitos mokyklos, kuri yra už 20 km, bet kelias yra geras plentas, autobusas atvažiuoja 7.30 val“, – pasakoja I.Lukšytė.

Tėvams teko kooperuotis ir vežti vaikus patiems, nes kelionė į mokyklą autobusų baigėsi nepasiekus pagrindinio kelio. Vienas mokyklinis autobusas įklimpo ir buvo ištrauktas tik apie 9 val. ryto.

Gyventojai, siekdami kuo mažiau važiuoti keliu važiuoja ir per šalia jo esančias pievas. Skaitytoja ne vieną kartą pabrėžia, kad seniūnas daro daug, parūpina ir kuo ištraukti automobilius, bet vienas nieko padaryti negali, o į gyventojų skundus nereaguojama.

Priekaištai ministrui

Būtent po įklimpusio autobuso, moteris nusprendė susisiekti su Vilniaus rajono savivaldybės atstovu, kuris nebuvo itin malonus.

Anot I.Lukšytės, prisiskambinti pavyko tik po pusantros valandos, o pabendravus su atsiliepusiu asmeniu, jis liepė pretenzijas reikšti tiesiogiai Susisiekimo ministrui.

„Dar pasakiau, kad jiems alga mokama iš mūsų sumokėtų mokesčių, o mes kelio neturim. Gi jeigu nebūtų mūsų – jiems nebūtų darbo, tai pareiškė, kad nebus čia – susirasiu kitur“, – nemalonia patirtimi dalinasi moteris.

Susisiekus su Vilniaus rajono savivaldybės atstove Ilona Leganovič, ji į klausimą apie tokį pokalbį, atsakymo nepateikė.

Kaip pasakoja I.Lukšytė, aplinkinių kaimų gyventojai nenori nieko papildomai, nei apšvietimo, nei prekybos centrų, tik normalaus kelio, bet apart nuolatinių pažadų, daugiau nieko nesulaukia.

Kelias – bus

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės atstovės, nusiskundimų dėl kelių būklės sulaukiama, bet stengiamasi tvarkyti tas vietas, kurios yra sausos.

„Kelio lyginimas negali būti atliekamas nepalankiomis oro sąlygomis esant lietui, įšalus ar polaidžiui. Sunkiai pravažiuojamos, šlapios atkarpos bus tvarkomos bent kiek pradžiūvus kelio dangai“, – teigia I.Leganovič.

Kaip teigia savivaldybės atstovė, ten, kur kelias yra sausas, jis lyginamas greideriuojant ir papildomas žvyro-skaldos mišiniu.

Dėl vietų, kurias skaitytoja įvardino kaip problemines, rengiamas remonto projektas.

„Pasak Rudaminos seniūno Juzefo Šatkevičiaus, keliuose kur yra susidariusi probleminė situacija – prie Sodų bendrijų „Eglė“, „Gegužinė“, Skrabinės g. Mariniškių g. yra rengiama sąmata dėl kapitalinio remonto“, – informuoja I.Leganovič.

Kaip teigia savivaldybės atostovė, vienas svarbiausių veiksnių, kuris neleidžia sutvarkyti kelių – finansų trūkumas.

„Vietinių kelių remonto bei priežiūros poreikiai kelis kartus didesni, nei skiriama lėšų. Dėl lėšų trūkumo sunku užtikrinti visų rajono kelių tinkamą priežiūrą“, – sako I.Leganovič.

Rudaminos seniūnijoje esančių kelių remontas yra numatytas ir iš Kelių plėtros ir priežiūros programos. Seniūno pateiktą gatvių priežiūros planą seniūnaičiai patvirtinino vienbalsiai.

Pagal sueigos protokolą, patvirtintas planas, kurios gatvės turi būti išasfaltuotos dar šiais metais, o kurios per artimiausius du metus.

Išeitis – pateikti pretenziją

Kaip nurodo I.Leganovič, įklimpus netvarkytame kelyje ir dėl to apgadinus automobilį, galima pateikti pretenziją, tačiau reikia turėti kelis dokumentus:

  • Pirmiausia, transporto priemonės savininko pagal patvirtintą formą užpildytą prašymą kompensuoti žalą;
  • Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos nutarimą ir (ar) pažymą ir (ar) tarnybinį pranešimą apie eismo įvykį;
  • eismo įvykio schemą;
  • transporto priemonės registracijos liudijimo kopiją;
  • vairuotojo pažymėjimo kopiją;
  • transporto priemonės valdytojo civilinės atsakomybės privalomojo draudimo kopiją, jeigu turite ir Kasko draudimo kopiją;
  • remonto išlaidų pagrįstumą patvirtinančius dokumentus (transporto priemonės remonto sąmatą, remontą atlikusios įmonės pateiktos sąskaitos faktūros kopiją, pirkinių/remonto apmokėjimo kvitus ir kt.). Remonto išlaidos turi būti apmokėtos remontą atlikusioms įmonėms;
  • jeigu turite, pridėkite eismo įvykio nuotraukų;
  • papildomai galite pristatyti ir kitus dokumentus, susijusius su eismo įvykiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.