Kauniečiai lieja pyktį dėl dviračių stovų: vieni išklibę, kiti sulaužyti, treti – pavogti

Dviračiais važinėjantys kauniečiai pastebi, kad įvairiose miesto vietose įrengiama vis daugiau dviračių stovų. Ar jie tinkami ir patogūs? Ar prižiūrimi? Dviratininkai pasidalino savo įžvalgomis ir negailėjo patarimų.

Europos prospekte prie picerijos esantis dviračių stovas sulaužytas. Jį ketinama pakeisti nauju.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Europos prospekte prie picerijos esantis dviračių stovas sulaužytas. Jį ketinama pakeisti nauju.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laisvės alėjoje ties kino centru „Romuva“ įrengti dviračių stovai patogūs, niekam nekliudo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Laisvės alėjoje ties kino centru „Romuva“ įrengti dviračių stovai patogūs, niekam nekliudo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 3:25 PM

Prasidėjus šiltajam sezonui nemažai kauniečių vėl sėdo ant dviračių.

Pasiekę kelionės tikslą dviratininkai ieško specialiai įrengtų stovų, prie kurių dvirates transporto priemones galėtų prirakinti ir palikti.

Vienose miesto vietose įrengti patogūs stovai, kitur jie pastatyti taip, kad palikti dviračiai trukdo pėstiesiems praeiti. Yra ir išklibusių, neprižiūrimų įrenginių.

Užtveria kelią pėstiesiems

Kaunietis Paulius Černiauskas gyvena Garliavoje, bet dirba miesto centre ir į darbą dažnai važinėja dviračiu.

„Pastebėjau, jog ne tik užmiestyje, bet ir mieste dviračių stovai neretai įrengiami taip, kad trukdo kitiems eismo dalyviams. Dažniausiai taip yra prie parduotuvių ar kitų privačių įstaigų, kur šaligatviai siauri. Jei stovas įrengtas netinkamai, pritvirtintas dviratis užima nemažą šaligatvio plotą ir pėstiesiems praeiti nėra patogu“, – sakė vyras.

Toks stovas įrengtas Veiverių gatvėje šalia 35-ojo daugiabučio. Greta įsikūrusi ne viena parduotuvė, grožio salonas, kepykla.

Daugiabutyje gyvenanti Andželika Bubelytė sakė, kad stovą įrengė buvusios gėlių parduotuvės savininkai. Dabar tose patalpose dirba jau kiti verslininkai ir niekas nežino, kas stovu turi rūpintis.

P.Černiauskas pateikė ir gerų dviračių stovų įrengimo pavyzdžių. Dviratininko nuomone, gerai suprojektuoti ir įrengti stovai Laisvės alėjoje.

„Lankiausi kino centre „Romuva“. Priešais jį tarp medžių yra patogūs stovai, nei jie, nei palikti dviračiai niekam netrukdo“, – džiaugėsi P.Černiauskas.

Varžtai dažnai išklimba

Šilainiuose greta Rasytės gatvės prieš kelerius metus buvo nutiestas naujas dviračių ir pėsčiųjų takas, įrengtos poilsio aikštelės, suolai, dviračių stovai.

Rasytės gatvės 2-ajame daugiabutyje gyvenantis Kęstutis Patapavičius sakė, kad vienoje aikštelėje buvo įrengti 5 dviračių laikikliai.

„Iš pradžių buvo išklibinti du, vėliau ir trečias stovas. Dabar vieno jau visai nebėra, kažkas jį pavogė. Nežinau, kas turi rūpintis šia įranga, kam apie tai reikėtų pranešti“, – svarstė kaunietis.

O dviratininkas Vytenis Švedas pastebėjo, kad dviračių stovai prie grindinio dažnai būna pritvirtinti varžtais.

„Taip yra ir Šilainiuose. Tokiais atvejais varžtus lengva išklibinti. Būtų praktiškiau ir racionaliau, jei tie, kurie dviračių stovus įrengia, juos tiesiog įbetonuotų į grindinį“, – sakė kaunietis.

Sulaužė patys klientai?

Kitas dviratininkas Audrius Petrauskas sakė, kad situacija dėl dviračių stovų mieste gerėja, jų atsiranda vis daugiau. Deja, jie ne visada prižiūrimi.

Tokį kaunietis pastebėjo Europos prospekte prie vienos picerijos. Stovas surūdijęs ir sulūžęs.

Šios picerijos vadovas Tauris Stauskis sakė, jog stovą įrengė tam, kad dviračiais važinėjantiems klientams būtų patogiau. Tačiau kažkas dviračio stovo detales išklibino spardydamas kojomis, o vėliau ir visai sulaužė.

„Naujas dviračio stovas jau užsakytas, laukiame, kada bus atgabentas“, – aiškino T.Stauskis.

Pripažino, kad pastabos vertos dėmesio

„Jei kas nors nori įsirengti dviračių stovus viešosiose erdvėse, pavyzdžiui, ant šaligatvių, tokį darbą turi suderinti su Miesto tvarkymo skyriaus atstovais. Stovai turi būti prižiūrimi.

Europos prospekte ir Veiverių gatvėje esančius stovus įrengė ne savivaldybė, bet mūsų specialistai juos apžiūrės ir spręs, ką su jais daryti, ar juos reikia pašalinti. Už dviračių stovus, kurie įrengti viešosiose miesto erdvėse, atsakinga savivaldybė. Už informaciją apie sulaužytus stovus Šilainiuose esame dėkingi ir jie bus sutvarkyti.

Taip pat verta atsižvelgti ir į dviratininkų pastabas, kaip stovai turi būti įrengiami. Apie tai kalbėsimės su tokius darbus atliekančiais rangovais“, – komentavo Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.