Vilniečiai tėvai pasibaisėję, kokiu keliu vaikai turi patekti į mokyklą: į pamokas – šlapiomis kojomis

Vilniuje esančios „Tuskulėnų“ gimnazijos tėvai piktinasi, kad vaikams patekti į mokyklą jau ne vienerius metus trukdo ant šaligatvių stūksančios balos, o problema nesprendžiama. Gimnazijos atstovai teigia, kad tai sezoninė problema, o savivaldybė rengia veiksmų planą.

Balos ant šaligatvio šalia  „Tuskulėnų“ gimnazijos.<br>Skaitytojos nuotr.
Balos ant šaligatvio šalia „Tuskulėnų“ gimnazijos.<br>Skaitytojos nuotr.
Balos ant šaligatvio.<br>Skaitytojos nuotr.
Balos ant šaligatvio.<br>Skaitytojos nuotr.
Balos ant šaligatvio.<br>Skaitytojos nuotr.
Balos ant šaligatvio.<br>Skaitytojos nuotr.
Balos ant šaligatvio.<br>Skaitytojos nuotr.
Balos ant šaligatvio.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 5:26 PM

Tenka šlapti

Savo vaikus į „Tuskulėnų“ gimnaziją leidžianti vilnietė Roberta teigia, kad vaikams patekti į mokyklą kyla sunkumų beveik visais į pastatą vedančiais įėjimais.

„Rudens, pavasario metu visas platus įėjimas plaukia, vandens gylis siekia 5–8 cm. Žiemos metu ta vieta virsta ledu, po lietaus ar atodrėkio ledas apsemiamas vandens, po vandeniu – ledas“, – pasakoja mokinių mama.

Atsiuntusi žemėlapį moteris komentuoja, kad įeiti į gimnazijos pastatą galima keturiais įėjimais, visų jų būklė prastoka, tačiau didžiausia problema kyla ties Žirmūnų g. 12 esančiu šaligatviu, o ir mokinių, keliaujančių į pamokas, srautas didžiausias.

Tokiu atveju, vaikams tenka apeiti netoliese esantį „Ramunėlės“ darželį arba sukti į kiemus, jog galėtų pasiekti pagrindinį mokyklos įėjimą, deja, pasak moters, po stipraus lietaus ir jis būna apsemtas.

„Ties pagrindiniu įėjimu balų problema irgi nesibaigia, lietingu ori ji ir šį įėjimą apsemia. Toje vietoje yra 2–3 šuliniai, bet jie įrengti aukščiau šaligatvio plytelių, tad savo funkcijos neatlieka“, – teigia Roberta.

Nepaisant to, kad prieš keletą metų buvo atliktas mokyklos stadiono remontas, šaligatvių problema, anot Robertos, tęsiasi bemaž 10 metų, o į tėvų kreipimąsi nėra reaguojama. Apie problemą keletą metų nuolat buvo informuojama gimnazijos vadovybė ir savivaldybė.

„Paskutinį kartą buvo kreiptasi 2020 metais, bet tuo metu buvo kovidas, vaikai mokėsi nuotoliniu, tad ir problemos nėra. Deja, jokio galutinio atsakymo nebuvo gauta. Ir tai ne pavieniai kreipimaisi, dauguma tėvų yra išsakę prašymus tvarkyti šį įėjimą“, – sako Roberta.

Apsemtas įėjimas daugiausia baimės ir nepatogumo sukelia pradinių klasių mokiniams. Kentėti tenka ir kitiems moksleiviams, kuriems tenka vaikščioti šlapia avalyne ar rūbais.

„Esminiai nepatogumai – šlapios kojos, šlapi rūbai nukritus, baimė stipriai susižaloti paslydus ant ledo, kuris yra po vandeniu. Baimė pavėluoti į pamokas, jei pasirenkamas apėjimo kelias, baimė tamsiu metu eiti aplink, o ypač pradinukams“, – teigia moteris.

Problemą perdavė

Gimnazijos atstovas esančios problemos neneigia. „Paviršinio vandens susikaupimo prie gimnazijos problema yra sezoninė, dažniausiai per pavasarinį polaidį. Deja, bet gimnazijos teritorijoje neturime požeminės lietaus surinkimo sistemos“, – tikina gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ūkiui Miroslavas Pašnikas. 

Anot M.Pašniko, šioje vietoje mokyklos stogo lietvamzdžiai nuleisti prie pastato ir esant didesniam kritulių kiekiui susirenka vanduo, o šiuo metu meteorologinės sąlygos nėra palankios.

Tiesa, gimnazijos atstovas patikina, kad visi į gimnaziją vedantys įėjimai yra nuolat prižiūrimi, o vandens surinkimo sistemos klausimas perduotas savivaldybei.

Ruošia planą

Panašu, kad daugelį metų kankinusi problema gali baigtis. Vilniaus miesto savivaldybės pasiteiravus, ar apsemto šaligatvio situacija jiems yra žinoma, gautas atsakymas gimnazijos mokinių tėvus turėtų nudžiuginti.

„Savivaldybės specialistai kartu su mokyklos administracija apžiūrėjo ir įvertino dabartinę lietaus nuotakyno sistemos būklę ir numatė tolesnę veiksmų eigą“, – informuoja savivaldybės atstovas Irmantas Kuzas.

Pasak I.Kuzo, darbų vykdymas priklausys nuo oro sąlygų, tačiau artimiausiu metu turėtų būti įrengiami lietaus nuvedimo trapai vandens surinkimui į paviršinių nuotekų tinklą nuo lietvamzdžių, peržiūrėta būklė ir sutvarkytos nusėdusios šaligatvio vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.