Dviračių taką Ąžuolyne okupavo pėstieji: susipainioja tarp ženklų

Atnaujinus Ąžuolyno parką jame įrengta daugiau takų. Vienas jų skirtas tik dviratininkams, tačiau juo nuolat vaikšto ir pėstieji. Jie trukdo ratuotiems Ąžuolyno lankytojams. Ką daryti, kad situacija pasikeistų?

Ąžuolyne nutiestu tik dviratininkams skirtu taku nuolat vaikšto pėstieji.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ąžuolyne nutiestu tik dviratininkams skirtu taku nuolat vaikšto pėstieji.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ąžuolyne nutiestu tik dviratininkams skirtu taku nuolat vaikšto pėstieji.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ąžuolyne nutiestu tik dviratininkams skirtu taku nuolat vaikšto pėstieji.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 6:19 PM

Kaunietis dviratininkas Tomas Paškevičius pasakojo, kad pasivažinėti Ąžuolyne nori apie 10 procentų dviratininkų, jie gali riedėti ir pėstiesiems skirtais takais, svarbu, kad kitiems nekeltų pavojaus.

„Tačiau didesnė dalis per Ąžuolyną tik pravažiuoja, todėl labai patogu, kad buvo įrengtas tik dviratininkams skirtas takas. Ant jo nupiešti apie tai informuojantys ženklai“, – pasakojo vyras.

Tačiau šiuo taku vaikšto daug pėsčiųjų. Kai kurie – su mažais vaikais. Kiti vedžioja ir šunis.

„Pavadėliai ilgi, keturkojai laksto taku ir aplenkti juos sunku“, – apgailestavo dviratininkas.

Kaunietis tikino, kad jei dviratininkai pasako pastabų pėstiesiems, kai kurie pyksta. Kiti pasitraukia, bet teisinasi, kad nesuprato, ką reiškia ant tako nupiešti ženklai.

„Iš pradžių bandydavau važiuoti šiuo taku, bet jame pėsčiųjų kartais net daugiau nei dviratininkų. Todėl renkuosi kitus, platesnius, takus“, – kalbėjo T.Paškevičius.

Patyręs dviratininkas, Kauno dviratininkų bendrijos narys Darius Pekarskas prisipažino, kad ir pats dažnai važiuoja Ąžuolyne nutiestu dviračių taku.

Jo nuomone, prie šio tako reikėtų aiškesnių ženklų.

„Reikia ne tik ant tako nupieštų, bet ir vertikalių į žemę įsmeigtų ženklų.

Ir ne mėlynos spalvos ženklų, kurie simbolizuoja dviračių taką, o baltų-raudonų ženklų, kurie reiškia, kad pėstiesiems toje vietoje eiti draudžiama.

Taip pat reikia ne dviejų tokių ženklų tako pradžioje bei pabaigoje, bet ir ten, kur šis takas susikerta su kitais“, – įsitikinęs D.Pekarskas.

Kaunietis pasakojo, kad panaši problema yra ir dviračių take Šilainiuose, Jotvingių gatvėje. Bendras pėsčiųjų ir dviračių takas vienoje vietoje išsiskiria ir viena jo juosta skirta pėstiesiems, kita – dviratininkams.

„Pėstieji to nepaiso, pats esu susidūręs su jauna šeima ir mažu vaiku. Kai pasakiau, kad turėtų laikytis savo pusės, nes taip visiems saugiau, atšovė, kad jie vaikščios kur norės. Manau, kad reikia ne tik ženklų, bet ir didesnės kultūros kelyje“, – įžvalgomis dalijosi D.Pekarskas.

Komplikuota situacija buvo ir Neries krantinėje. Bet dabar ji atnaujinama ir dviratininkai tikisi, kad ribos, kur galės važiuoti jie, o kur vaikščioti pėstieji, bus aiškesnės.

Geras pavyzdys, pasak D.Pekarsko, yra nauji takai, nutiesti Pramonės prospekte ar Aleksote.

Pėstiesiems ir dviratininkams skirti takai yra skirtingų spalvų ir dėl to eismo dalyviai jų nepainioja. Dar geriau, kai jie atskirti želdynais.

Pažadėjo įrengti vertikalius ženklus

Radeta Savickienė

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

„Naujas asfaltuotas dviračių takas, nutiestas arčiau Vydūno alėjos, yra skirtas tik dviratininkams bei riedučiais ar paspirtukais važinėjantiems žmonėms.

Kad Ąžuolyno lankytojams būtų aiškiau, netrukus šio tako pradžioje ir pabaigoje bus pastatyti vertikalūs ženklai, informuojantys, kad šiuo taku pėstieji vaikščioti neturėtų.

Ąžuolyno parke yra nutiesta 7 kilometrai natūralios dangos takų ir atnaujinti 3 kilometrai asfaltuotų takų, kurie skirti pėstiesiems, todėl jų turėtų užtekti ir pėstieji neturėtų naudotis vieninteliu tik ratuotiems parko lankytoms skirtu taku.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.