Vairavimo ekspertas apie saugos diržus vaikams: dalis tėvų iki šiol vadovaujasi pavojingu mitu

Keliaujant automobiliu su vaikais, daugumos tėvų prioritetas – užtikrinti mažųjų saugumą. Deja, vaikų kelionės su artimaisiais ne visada yra pakankamai saugios.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 1:25 PM

Vairavimo instruktorius Kastytis Povilaitis pasakoja apie saugos diržų segėjimo svarbą ir atsako, kokias klaidas daro mažylių saugumu besirūpinantys tėveliai.

Esant mažam greičiui, diržas nereikalingas?

K. Povilaitis stebisi, kad dalis žmonių iki šiol ignoruoja saugumo reikalavimus ir veža vaikus jų neprisegę saugos diržais, laikydami mažuosius tiesiai ant kelių.

„Eismo įvykio metu suveikia fizikos dėsniai: gležną vaiko kūnelį veikia didelės apkrovos jėgos. Net ir stiprus žmogus nelaimės atveju neišlaikys ant kelių pasodinto vaiko. Neprisegus mažylio, jo kūnelis tiesiogine to žodžio prasme katapultuosis pro priekinį automobilio stiklą.

Tenka matyti atvejų, kai vaikas laisvai juda automobilyje – žaidžia prie galinio stiklo arba stovi tarp sėdynių, palinkęs prie priekyje sėdinčių tėvų. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti idiliškai, bet man, kaip saugumo specialistui, nėra baisesnio vaizdo“.

Pašnekovo teigimu, žmonės dažnai klysta galvodami, kad nelaimė tyko tik važiuojant dideliu greičiu, užmiestyje.

„Tai pavojingas mitas. Praktika rodo, kad keliaujant su vaiku nereikia didelio eismo įvykio. Net važiuojant vos 30 – 40 km/val. greičiu gali būti patiriama mirtina trauma. Užtenka staigiai sustabdyti automobilį ir saugos diržu neprisegtas mažylis skrenda per automobilio saloną“.

Atskleidžia 3 dažniausias klaidas

K. Povilaitis teigia, kad, nepaisant pavienių blogų pavyzdžių, daugelis tėvų rūpinasi vaikų saugumu automobilyje. Deja, suklysti galima net ir norint gero.

Specialistas įvardina kelias didžiausias klaidas, daromas prisegant vaikus:

1. Per laisvai prisegtas saugos diržas.

Vairavimo instruktorius teigia, kad ne visi suaugusieji žino, kaip taisyklingai prisisegti diržą, todėl negali apsaugoti nei savęs, nei kartu keliaujančių vaikų.

„Diržą reikia ne tik formaliai prisegti. Tėveliai turi įsitikinti, kad tiek jų, tiek vaiko saugos diržai yra tinkamai įtempti, prigludę prie kūno ir taisyklingai fiksuojasi. Per laisvai prisegtas vaikas gali tiesiog išslysti iš saugos diržų ir patirti sužalojimus“.

2. Netinkama saugos diržo padėtis.

Pašnekovas taip pat akcentuoja, kad prisegant vaikus, diržas negali remtis į minkštuosius audinius, ypač į kaklą.

„Kai mažas vaikas pasodinamas į standartinę, suaugusiam skirtą automobilio sėdynę, saugos diržai yra jo kūneliui netinkamame aukštyje.

Dažnai būna taip, kad viršutinė saugos diržo dalis eina per kaklo zoną, o apatinė – remiasi į pilvuką. Kai saugos diržas atsiduria po vaiko kaklu, eismo įvykio metu gali rimtai sužeisti: giliai įpjauti odą, prispausti kaklą. Tokia trauma gali būti mirtina“, – įspėja vairavimo instruktorius.

Jis nurodo, kad taisyklingai prisegus saugos diržą, jo viršutinė dalis turi eiti per viršutinę peties dalį ir krūtinę, o apatinė dalis remtis į dubens kaulus.

3. Nepasirūpinama tinkama galvos atrama.

„Ilgesnių kelionių metu vaikai linkę užsnūsti automobilyje. Jeigu jie prisegti standartiniais saugos diržais, galva nusvyra į šoną.

Įvykus eismo nelaimei ar net staigiau sustabdžius automobilį, ant automobilio sėdynės užmigęs, net saugos diržu prisegtas vaikas gali patirti sunkią traumą. Taip yra dėl to, kad jo galva neturi atramos ir ima švytuoti į šonus: gresia viršutinių stuburo slankstelių pažeidimai ir sunkios galvos smegenų traumos“.

Anot specialisto, dėl šios priežasties mažamečiai vaikai, kurių ūgis mažesnis nei 135 cm, turėtų sėdėti specialiose saugos kėdutėse. „Jos turi ergonomiškus atlošus, kurie suteikia optimalią atramą galvai ir kaklui, todėl sumažina sunkių traumų riziką“.

Akivaizdu – geros būklės, pagal paskirtį naudojama saugumo įranga automobilyje gali išsaugoti vaiko sveikatą ir gyvybę.

„Duok Dieve, kad niekada netektų tuo įsitikinti. Tačiau nuo nelaimės mus kartais skiria visai nedaug. Todėl taisyklingai prisegti, vaikui pritaikyti saugos diržai yra vienas svarbiausių saugumo garantų. Juo keliaujant privalo pasirūpinti kiekvienas suaugęs žmogus“, – įsitikinęs vairavimo instruktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę