Gyventojams nesuvokiami kelininkų darbai: „Nesueina galai – kaip galima asfaltuoti gatvę, kurios nėra?“

Kai rūpesčių keliančioje miesto vietoje pasirodo kelininkai ar statybininkai, vietos gyventojai dažniausiai džiūgauja. Visai kitokiomis nuotaikomis gyvena pačiame Zanavykų gatvės gale įsikūrę kauniečiai, kuriems gatvės atnaujinimo darbai – nesuvokiami.

Norint išvengti potvynio, reikėtų kelti V.Kabašinsko sklypą bei tvorą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Norint išvengti potvynio, reikėtų kelti V.Kabašinsko sklypą bei tvorą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Norint išvengti potvynio, reikėtų kelti V.Kabašinsko sklypą bei tvorą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Norint išvengti potvynio, reikėtų kelti V.Kabašinsko sklypą bei tvorą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Norint išvengti potvynio, reikėtų kelti V.Kabašinsko sklypą bei tvorą.
Norint išvengti potvynio, reikėtų kelti V.Kabašinsko sklypą bei tvorą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2023, 10:13 AM

Zanavykų gatvės gyventojui Valentinui Kabašinskui teko pasijusti tikru archeologu ir jis bando įtikinti Kauno savivaldybės atstovus, kad kelių dešimčių metrų ilgio asfalto dangos atkarpa ties jo valdomis yra užversta maždaug metro storio grunto sluoksniu.

Prasidėjus paviršinių nuotekų tinklų atnaujinimo darbams darbininkai šioje vietoje išties atkasė senosios dangos fragmentus, o kaunietis suskubo juos užfiksuoti.

V.Kabašinskas, kuris yra ir Zanavykų gatvės seniūnaitis, neabejojo, kad prasidėję darbai – puiki proga atkurti tikrąjį gatvės vaizdą. Tačiau visi jo argumentai neįtikino nei Kauno savivaldybės, nei projekto užsakovo bendrovės „Kauno vandenys“ vadovų.

„Tai nėra tik mano užgaida, turiu svarių argumentų, kodėl būtina priimti sprendimus“, – tikino kaunietis.

Už vartų laukė staigmena

Ties V.Kabašinskui priklausančiu žemės sklypu Zanavykų gatvė pasibaigia.

Kitapus jos dar įsikūręs kaimynas, kuris daugiau kaip prieš dešimtmetį nusprendė ant servitutinio kelio pastatyti masyvius vartus. Maždaug tuo metu buvo pakeltas žemės sklypas su keliu.

Šiam tikslui naudotas kietas gruntas, kuris neva buvo tiesiog pilamas ant asfalto dangos.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) kreipėsi į teismą, kuris vartus pripažino savavališka statyba ir nurodė juos nugriauti. Namo šeimininkai tai ir padarė.

„Jau tuo metu pakviečiau atvykti Kauno savivaldybės atstovus ir prašiau atstatyti buvusią gatvę.

Tiesiog norėjau, kad turėtume asfaltuotą dangą“, – pasakojo kaunietis.

Savivaldybės atstovai tikino, neva gatvė šioje vietoje nėra inventorizuota, todėl ir atstatyti jos nėra galimybių.

„Ką man reikėjo daryti – rausti griovį ir ieškoti asfalto?“ – stebėjosi V.Kabašinskas.

Jis puikiai prisiminė, kad asfalto tikrai būta, o gatvė veda link senovinio forto, kuris stovi valstybei priklausančioje žemėje ir yra saugotinas.

„Daugelį metų šioje vietoje buvo kraunamos įvairios atliekos, kuriomis niekas nesirūpino.

Čia buvo ir baisus sąvartynas, daugelį metų viskas kaupėsi ant valstybinės žemės.

Pagaliau 2019 metais atvažiavo Žaliakalnio seniūnijos atsiųstas sunkvežimis ir darbininkai išvežė pilną priekabą šiukšlių.

Išvydo net du sluoksnius

Švarios aplinkos išsaugojimu besirūpinantis kaunietis pasakojo, kad daugelį metų viso Žaliakalnio lietaus nuotekos kartu su kanalizacija tekėjo į Marvelę.

„Dabar „Kauno vandenys“ gavo lėšų ir pradėjo tiesti naujas trasas, kurios padės išspręsti seną viso rajono problemą“, – aiškino V.Kabašinskas.

Pradėjus kasti gruntą jis nuolat eidavo pažiūrėti, ką atkasė darbininkai.

„Išvydau net du asfalto sluoksnius – visa tai nufotografavau ir nunešiau į savivaldybę“, – pasakojo V.Kabašinskas. Visą medžiagą jis pateikė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjui Aloyzui Pakalniškiui, taip pat „Kauno vandenų“ vadovams.

Tikėtina, kad žemiau gali būti ir senovinis grindinys, nes kažkoks privažiavimas iki forto turėjo būti įrengtas. Iš kitų pusių to padaryti neįmanoma – trukdo Jonavos gatvę siekiantis skardis.

Sistema sumontuota prastai?

Kaunietis stebėjosi, kad remonto metu buvo užkastas svarbus kanalizacijos šulinys.

Zanavykų gatvės gyventojai prisimena, kad prieš kelerius metus buvo net keli atvejai, kai kanalizacijos sistema užsikimšo ir iš trijų greta esančių namų neišbėgo nuotekos.

Tąkart „Kauno vandenų“ specialistai buvo atsivežę specialią įrangą, viską gerai ištyrinėjo ir žadėjo įrengti kanalizacijos šulinio dangtį. Iškilus reikalui jį būtų galima atidaryti ir greičiau pašalinti avarijos padarinius.

„Sistema sumontuota labai nemokšiškai ir tą šulinį po pirmos avarijos teks atkasti, bet tai – jau „Kauno vandenų“ reikalas“, – kalbėjo V.Kabašinskas.

Tvora atsidūrė griovyje

„Kelininkai sustatė bortelius ir dar labiau iškėlė gatvę – mūsų sklypo tvora atsidūrė gerokai žemiau jos lygio“, – stebėjosi V.Kabašinskas.

Jis neabejojo, kad po stiprių liūčių susidarys vandens telkinys, iš kurio vanduo niekaip neišbėgs, nes iš visų pusių iškilę krantai.

V.Kabašinsko šeimos namo vanduo nepasieks, tačiau visai netoliese esančioje dauboje stovi nedidelis namukas, kuriame įsikūręs neįgalus jo giminaitis. Jis sausomis kojomis iš namų niekaip neišeis, vanduo gali apsemti ir statinius.

„Norint išvengti tokių pasekmių reikėtų kelti mūsų sklypą bei tvorą“, – mano kaunietis.

Užtarimo jis bandė ieškoti ir NŽT, tačiau gavo panašų atsakymą – gatvė esą neinventorizuota.

„Šiek tiek nesueina galai – kaip galima asfaltuoti gatvę, kurios nėra?“ – stebėjosi V.Kabašinskas.

Gruntas paslėpė šiukšles

„Kaimynas – mėgėjas kovoti ir rašyti skundus“, – šypsojosi kitapus Zanavykų gatvės gyvenantis Marijus Petrauskas.

Jis neslėpė, kad santykiai su V.Kabašinsku buvo įtempti, nes pastarojo surašyti skundai skaičiuojami dešimtimis. Šiuo metu M.Petrauskas gyvena kitoje vietoje, tačiau puikiai prisimena visą įvykių seką.

„Prie mano namų valdos buvo didelis šiukšlynas, todėl kreipiausi į savivaldybę dėl jo sutvarkymo“, – pasakojo kaunietis. Jo skaičiavimais, tai galėjo nutikti prieš tris dešimtmečius.

Atvykusi savivaldybės specialistų komisija nusprendė šiukšlyną panaikinti paprasčiausiu būdu – užversti gruntu. Tuo metu problemos buvo sprendžiamos tokiu būdu. Tikėtina, kad tuomet kaimynų sklypus skirianti erdvė ir buvo užversta, o darbo ėmėsi pati savivaldybė.

„Gavau net savivaldybės raštą, kuriame buvo pateiktas atsakymas“, – prisiminė M.Petrauskas. Savivaldybė neprieštaravo, kad būtų pastatyti ir vartai, kurie galėtų apsaugoti teritoriją nuo šiukšlintojų. Dėl jų skundą taip pat parašė kaimynas.

Pasak kauniečio, asfalto danga baigiasi už 4–5 metrų nuo tos vietos, kur anksčiau stovėjo vartai. Dokumentuose taip pat nepažymėta, kad gatvė tęstųsi toliau.

„Jeigu kaimynas išreikalaus nukasti grunto sluoksnį, aš reikalausiu jį grąžinti“, – perspėjo M.Petrauskas.

Užduoties pakeisti gatvės aukštį negavo

Valius Knokneris, Bendrovės „Kauno vandenys“ Techninio-projektų skyriaus viršininkas:

„Zanavykų ir dar keliose netoliese esančiose gatvėse vykdomi paviršinių nuotekų tinklų statybos ir rekonstravimo darbai.

Projektas jau pasiekė baigiamąją stadiją – liko atstatyti dangą ir sutvarkyti vejas.

Dar prieš darbų pradžią nuotraukose buvo užfiksuota vieta, apie kurią kalbama. Joje matyti veja, kuri ir bus atkurta.

Šiuo projektu vykdoma paviršinių nuotekų tinklų statyba prisilaikant esamų paviršių aukščių atstatant dangas ir aplinką į buvusią padėtį.

Gatvės paviršiaus aukščio keitimo, asfalto dangos įrengimo vietoj vejos ir panašaus pobūdžio klausimai šiuo projektu nesprendžiami.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.