Dviratininkams pasiekti Žaliakalnį jau įgriso: viename kelyje keiksnoja įkalnę, kitame – molis

Dviratininkai nestokoja idėjų, kaip Kaune plėsti dviračių takų tinklą, kad važinėtis šiomis transporto priemonėmis būtų patogiau. Kai kurių dėmesio vertų pasiūlymų įgyvendinimas kainuotų visai nedaug.

Ne vienas dviratininkas keiksnoja miesto centrą su Žaliakalniu jungiančią Parodos gatvės įkalnę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne vienas dviratininkas keiksnoja miesto centrą su Žaliakalniu jungiančią Parodos gatvės įkalnę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai palyja, dviratininkai vengia šiuo keliuku važiuoti, nes riedėti molėta žeme nėra malonu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai palyja, dviratininkai vengia šiuo keliuku važiuoti, nes riedėti molėta žeme nėra malonu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-29 14:56

Ne vienas dviratininkas keiksnoja miesto centrą su Žaliakalniu jungiančią Parodos gatvės įkalnę. Automobilių eismas joje intensyvus, todėl važiuoti greta gatvės esančiu šaligatviu nėra malonu, tenka kvėpuoti automobilių išmetamosiomis dujomis.

Dviratininkai yra radę kitų kelių, kuriais važiuojant Parodos gatvę galima aplenkti.

Savivaldybės atstovai dviratininkų pasiūlymus linkę svarstyti.

Taku kauniečiai jau naudojasi

Kauno centre gyvenantis Arūnas Anskevičius sakė, kad kai jam reikia numinti į Žaliakalnį, renkasi ne Parodos gatvės šaligatvį, o kitą maršrutą. Vyras vyksta iki centre esančios K.Būgos gatvės galo.

„Ši gatvės atkarpa stati, bet ją įveikęs patenku į žmonių pramintą ir dviratininkų išvažinėtą keliuką. Juo pavažiavus apie 100 metrų galima pasiekti Žaliakalnyje esančią Vaižganto gatvę“, – pasakojo kaunietis.

Deja, kai palyja, dviratininkai vengia šiuo keliuku važiuoti, nes riedėti molėta žeme nėra malonu.

„Manau, kad esamą takelį būtų galima pritaikyti dviratininkams ir pėstiesiems, juo naudotųsi nemažai žmonių, nes keliauti juo įdomu, supa graži gamta, o įrengti tokią trumpą atkarpą daug nekainuotų“, – mano dviratininkas entuziastas.

Rado kitą patogią vietą

Kitas kaunietis dviratininkas Tomas mano, kad iš centro į Žaliakalnį ar atvirkščiai taip pat galima riedėti ne tik Parodos gatve.

Į kalną būtų galima pakilti ar nusileisti taku, kurį kaunietis siūlo nutiesti Vytauto kalno šlaite, kuriame yra natūraliai susiformavęs tarpeklis. Jį šiek tiek patvarkius, galėtų atsirasti naujas dviračių takas.

Iš centro šiuo taku būtų galima pasiekti Vaižganto gatvę, iš jos ir Ąžuolyną. Tokia jungtis būtų patogi bei patraukli ir pėstiesiems.

Šį taką pėstieji iš Laisvės alėjos galėtų pasiekti užkopę Vytauto kalne įrengtais laiptais, o dviratininkai – nuvykę į Totorių gatvės galą.

Siūlė dar vieną variantą

Lietuvos dviratininkų bendrijos pirmininkas Paulius Bakutis sakė, kad sutvarkyti iš K.Būgos gatvės į Vytauto kalną vedantį taką siūlė ir kai kurie Kauno savivaldybės atstovai.

„Tačiau, mūsų nuomone, toje vietoje per statu“, – kalbėjo P.Bakutis.

Idėją įrengti taką Vytauto kalno lomoje miesto dviratininkai savivaldybei dar tik ketina siūlyti.

„Su savivaldybės atstovais dviračių reikalų darbo grupės susirinkime kalbėjome ir apie naują taką netoli Kauno apskrities viešosios bibliotekos, ties laiptais, vedančiais į miesto centrą. Tačiau tektų pašalinti dalį medžių, o to savivaldybė daryti nelinkusi“, – sakė P.Bakutis.

Dviračių takų miško žemėje įrengti neleidžiama

Aloyzas Pakalniškis. Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas

„Pasiūlymą nutiesti dviračių taką greta laiptų į Kauno apskrities viešąją biblioteką esame gavę ir svarstę.

Kol kas dviračių takų šioje ir kitose siūlomose vietose projektuoti ir įrengti neturime galimybės, nes tai miško žemė. Joje pagal specialiąsias žemės naudojimo sąlygas statyti ar įrengti statinius, kurie nėra skirti miško infrastruktūrai, yra draudžiama.

Esant tokiam apribojimui ieškosime galimybės kitose vietose projektuoti ir įrengti dviračių taką, patogų visiems dviratininkams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.