Transporto priemonių spūstis greičiau įveiksime neskubant: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai?

Artėjant rudeniui, automobilių spūstys ima augti: į didmiesčius atvyksta studentai, netrukus į mokyklas ir būrelius moksleivius pradės vežioti tėvai, artimieji. Padidėjęs automobilių srautas tampa rimtu iššūkiu tiek jauniems, tiek patyrusiems vairuotojams.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2023, 8:00 AM

Deja, dėl netinkamo eismo dalyvių elgesio, kamščiai keliuose kartais būna gerokai didesni nei turėtų. Vairavimo instruktorė Svajūnė Petkevičiūtė atsako, kokios vairuotojų klaidos lemia ilgesnes automobilių spūstis miestuose ir kaip jų išvengti.

Dažniausios klaidos spūstyje

S. Petkevičiūtės teigimu, važiuojant spūstyje vairuotojai daro kelias lemtingas klaidas:

1. Nesilaiko saugaus atstumo

„Kasdien tenka matyti, kaip automobilių eilėje vairuotojai pavojingai priartėja, kone prisiglaudžia prie priešais stovinčio automobilio galinio buferio. Pavojingai priartėjus, namų greičiau nepasieksime.

Užtat kyla didelė rizika, kad nesilaikant saugaus atstumo, sukelsime avariją ir padidinsime automobilių spūstį“, – įspėja pašnekovė.

S. Petkevičiūtė primena, kad tinkamas atstumas tarp automobilių turėtų leisti apvažiuoti priešais esančią transporto priemonę, jeigu ši netikėtai sugestų ir negalėtų pajudėti.

2. Nesant būtinybės, persirikiuoja į kitą eismo juostą

Vairavimo instruktorės teigimu, klaidingai manoma, kad persirikiavus į kitą eismo juostą, vos tik šioje atsiranda laisvesnis tarpas, spūstį pavyks įveikti greičiau. Iš tiesų yra priešingai.

„Esant intensyviam eismui, juostą keisti galima tada, kai reikia sukti, apsisukti, vyksta remonto darbai ar kita kliūtis.

Bereikalingas rikiavimasis spūstį gali padidinti: įvažiavus iš dešinės į kairią eismo juostą, už mūsų automobilio esančios transporto priemonės turės stabdyti. Jeigu spūstyje rikiuojamės skubėdami, agresyviai, neįsitikinę, kad tai daryti saugu, yra rizika, kad kils avarinė situacija“, – sako S. Petkevičiūtė.

3. Vairuojant užsiima pašalinėmis veiklomis

Vairavimo instruktorė apgailestauja, kad įstrigę spūstyje, vairuotojai linkę užsiimti su vairavimu nesusijusiomis veiklomis: į rankas ima telefoną, naršo socialiniuose tinkluose ir net stebi vaizdo transliacijas.

„Kai esame prie vairo, visą dėmesį turime skirti eismui. Net jei atrodo, kad automobilių eilė juda labai lėtai, lemiama gali būti kiekviena sekundė. Užsižiūrėjus į telefoną, rašant žinutę socialiniame tinkle, nepastebėsime įsijungusio žalio šviesoforo signalo, per perėją žengiančio pėsčiojo, neįvertinsime atstumo tarp kitų automobilių.

Geriau keliolika minučių pakentėti ir susikoncentruoti į kelią: atidumas padeda sumažinti spūstis ir išvengti pavojingų situacijų“, – pataria specialistė.

Kultūringai elgiantis, spūstys traukiasi

Paklausta, kaip reikėtų elgtis norint sutrumpinti spūstis, S. Petkevičiūtė teigia, kad svarbiausia – kultūringas, supratingas eismo dalyvių elgesys.

„Pastebiu, kad nemažai lietuvių vis dar yra neramūs vairuotojai. Pykstame ant lėtesnių, mažiau patyrusių eismo dalyvių, skubame persirikiuoti, nenorime įleisti iš šalutinės gatvės įvažiuojančių automobilių“.

Pasak vairavimo instruktorės, pagarbus elgesys padidina saugumą kelyje ir mažina spūstis. „Transporto gatvėse vis daugės, todėl labai svarbu laikytis mandagumo etiketo kelyje. Įleiskime po vieną automobilį į eismo juostą, netrukdykime persirikiuoti“, – sako specialistė.

Ji įsitikinusi: vairuojant dėmesingai, be telefono ir kitų trukdžių, laikantis saugaus greičio, praleidžiant vieniems kitus, išvengsime pavojingų avarinių situacijų ir savo kelionės tikslą pavyks pasiekti greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.