Tyrimas: 40 proc. lietuvių tamsiu paros metu nedėvi atšvaito

Net 4 iš 10 lietuvių nedėvi atšvaito tamsiu paros metu, atskleidė naujausias „KOG instituto“ reprezentatyvusis visuomenės tyrimas. Tai viena iš gyvybes Lietuvos keliuose nusinešančių priežasčių – ištyrus 2020–2022 m. eismo įvykius nustatyta, kad net 43 asmenų žūties priežastis buvo šviesą atspindinčių elementų nedėvėjimas.

Tyrimas: 40 proc. lietuvių tamsiu paros metu nedėvi atšvaito.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tyrimas: 40 proc. lietuvių tamsiu paros metu nedėvi atšvaito.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tyrimas: 40 proc. lietuvių tamsiu paros metu nedėvi atšvaito.<br>V.Balkūno nuotr.
Tyrimas: 40 proc. lietuvių tamsiu paros metu nedėvi atšvaito.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 1:03 PM

Siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) minėdama Europos judumo savaitę pirmadienio rytą į Lukiškių aikštę pristatė „Nematomų žmonių autobusą“.

„Rudens ir žiemos mėnesiai tampa išbandymu eismo dalyviams. Pėstiesiems tenka eiti tamsoje ar prieblandoje, o vairuotojams – esant dar ir tokioms prastoms oro sąlygoms kaip lietus ir sniegas sunku įžiūrėti be atšvaito einantį žmogų. Dėl slidžios kelio dangos ilgėja automobilio stabdymo kelias.

Norime visiems priminti, kad geriausia priemonė, galinti padėti išvengti nelaimės, – atšvaito dėvėjimas. Todėl, siekdami atkreipti visuomenės dėmesį, šiandien į Lukiškių aikštę pristatėme „Nematomų žmonių autobusą“, – apie sostinėje vykusios socialinės akcijos idėją pasakoja LTSA direktorius Genius Lukošius.

Kasmet rugsėjo 16–22 d. minima Europos judumo savaitė. Viena jos diena – rugsėjo 18-oji – skiriama saugiam eismui skatinti.

„KOG instituto“ tyrimo metu gyventojų klausta, dėl kokių priežasčių jie nedėvi atšvaito tamsiu paros metu. Didžiausia dalis – 37 proc. – apklaustųjų tvirtino, kad gyvybę išgelbėti galinčios priemonės nedėvi, nes nevaikšto tamsiu paros metu.

13 proc. teigė, kad neturi atšvaito, 11 proc. – jog nevaikšto pėsčiomis, nes važiuoja automobiliu, 9 proc. – kad nevaikšto neapšviestomis gatvėmis.

Dažniausiai atšvaitų nedėvi trijų didžiausių Lietuvos miestų (Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos) gyventojai – gyvybę saugančios priemonės atsisako daugiau nei pusė jų (52 proc.), rodo „KOG instituto“ duomenys.

Apskaičiuota, kad tinkamai pritvirtintas atšvaitas pėsčiojo matomumą vairuotojui gali padidinti bent tris kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.