Gyventojai nebeapsikenčia zujančiais automobiliais: ne visi elgiasi drausmingai, užstoja kelią kitiems

Jiezno (Prienų r.) gyventojai, norėdami saugiai pasiekti poilsio vietas, turi saugotis automobilių. Tokią padėtį jie bandė keisti, bet nesėkmingai. Ar atsižvelgta į kitus su eismo saugumu susijusius prašymus?

Mačiūniškiai nepasiekė, kad būtų uždrausta Naujakurių gatvės pradžioje statyti automobilius.<br> R.Vilkelio nuotr.
Mačiūniškiai nepasiekė, kad būtų uždrausta Naujakurių gatvės pradžioje statyti automobilius.<br> R.Vilkelio nuotr.
Mačiūniškiai nepasiekė, kad būtų uždrausta Naujakurių gatvės pradžioje statyti automobilius.<br>R.Vilkelio nuotr.
Mačiūniškiai nepasiekė, kad būtų uždrausta Naujakurių gatvės pradžioje statyti automobilius.<br>R.Vilkelio nuotr.
Mačiūniškiai nepasiekė, kad būtų uždrausta Naujakurių gatvės pradžioje statyti automobilius.<br>R.Vilkelio nuotr.
Mačiūniškiai nepasiekė, kad būtų uždrausta Naujakurių gatvės pradžioje statyti automobilius.<br>R.Vilkelio nuotr.
Darželio gatvėje įrengtas greitį ribojantis ženklas, todėl papildomų saugumo priemonių nesiimta.<br>R.Vilkelio nuotr.
Darželio gatvėje įrengtas greitį ribojantis ženklas, todėl papildomų saugumo priemonių nesiimta.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 4:47 PM

Prienų rajono gyventojai nori jaustis saugiau ir prašė įvairiose vietovėse įrengti automobilių greitį ribojančius kalnelius, automobilių stovėjimą draudžiančius ženklus.

Vieni prašymai buvo patenkinti, kiti – ne. Prienų rajono gyventojai šiuos spendimus vertina skirtingai.

Gatvė vaikams – saugi?

Rugsėjo pradžioje posėdžiavusi Prienų rajono savivaldybės eismo saugumo komisija svarstė 9 klausimus. Vienas jų buvo prašymas Strielčių kaime, Darželio gatvėje, įrengti greičio ribojimo kalnelius. Komisija nusprendė, kad tokių kalnelių nereikia.

Darželio gatvėje yra Prienų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ ikimokyklinio ugdymo skyrius. „Gintarėlio“ direktorė Jūratė Liutkuvienė tvirtino, kad nėra tekę girdėti nei vaikų tėvų, nei pedagogų nusiskundimų, jog šia gatve vairuotojai važiuoja per greitai ar elgiasi kaip nors kitaip pavojingai.

Strielčių seniūnaitė Danguolė Juodsnukienė sakė, kad bet kuris gyventojas gali teikti prašymus savivaldybei, tačiau nieko keista, kad ne visi jie tenkinami.

„Darželio gatvė tikrai nėra judri ir vargu ar joje reikia greitį ribojančių kalnelių. Kur kas intensyvesnis eismas pagrindinėje kaimo – Liepų – gatvėje. Ja važiuoja ir vykstantys į Pociūnus, ir ūkininkai sunkiąja technika, nes kaimo gale yra didelis žemdirbystės ūkis“, – pasakojo seniūnaitė.

Dalis prie Darželio gatvės gyvenančių žmonių greitį ribojančių kalnelių taip pat nenori, nes tada eismas sulėtėtų, būtų daugiau triukšmo, taip pat būtų laužoma ir ūkininkų technika.

„Atsižvelgusi į šias aplinkybes savivaldybė drauge su pareigūnais ėmėsi kitų priemonių. Policijos ekipažas kaime apsilanko dažniau, taip pat kartais pastatomas ir trikojis. Kol kas to užtenka“, – sakė D.Juodsnukienė.

Tapo susitikimų vieta

Visai greta įvažiavimo į Prienus esančio Mačiūnų kaimo gyventojai prašė, kad Naujakurių gatvėje būtų įrengtas ženklas „Stovėti draudžiama“.

Mačiūnų seniūnaitis Gintaras Valavičius pasakojo, kad ši žvyruota gatvė yra dar nauja, greta jos įsikūrę tik keli gyventojai. Bet šios gatvės pradžioje abiejose pusėse, visai šalia žiedo su Prienų simboliu sklandytuvu, nuolat stovi automobiliai.

„Čia atsirado savotiška susitikimų vieta. Atvažiuoja tie, kurie mikroautobusais veža į užsienį dirbti vykstančius žmones arba atveža ar surenka siuntinius. Buriasi ir į užsienį keliaujantys žmonės, automobilių čia nuolat gausu“, – pasakojo seniūnaitis.

Vairuotojai, pasak G.Valavičiaus, ne visada elgiasi drausmingai, užstoja kelią kitiems. Kai abipus gatvės paliekamos mašinos, važiuojantiems sudėtinga pamatyti, kas darosi priekyje, žiede.

Gyventojai tikėjosi, kad jų prašymas bus išgirstas. Bet buvo nuspręsta, jog atliekant kelių priežiūros darbus Naujakurių gatvėje reikės pastiprinti kelkraščius, kad automobiliai būtų statomi ne važiuojamojoje dalyje.

Už savo saugumą dar kovos

Sodo gatvė Jiezne veda nuo seniūnijos link parko, kur įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, lauko treniruokliai ir yra ežeras su nauju paplūdimiu.

Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius sakė, kad daugybė žmonių link ežero eina pėsčiomis arba važiuoja dviračiais. Greta rieda automobiliai ir tai nėra saugu.

„Prašiau, kad Sodų gatvėje eismas būtų vienpusis, gatvės dalis būtų skirta pėsčiųjų takui, tačiau Prienų rajono savivaldybės atstovai tam nepritarė. Vis dėlto gyventojai nusileisti neketina, pokyčių nori ir vairuotojai, todėl tikimės, kad idėja bus svarstoma iš naujo“, – pasakojo Jiezno seniūnas.

Ketina apklausti gyventojus

Prienų rajono savivaldybės eismo saugumo komisijos pirmininkės pavaduotojas, savivaldybės Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vedėjas Tomas Žvirblys sakė, kad Strielčiuose esančia Darželio gatve važiuoja tik jos gyventojai, taip pat gatvės pradžioje ir pabaigoje jau yra greitį iki 30 kilometrų per valandą ribojantys ženklai. Todėl greitį ribojančių kalnelių čia nebus įrengta.

Siūlymas pakeisti eismo tvarką Jiezno Sodo gatvėje taip pat pasirodė esąs abejotinas.

„Šia gatve daug pėsčiųjų eina švenčiant miesto dieną. Bet tada seniūnas pasirūpina, kad šioje gatvėje vyktų vienpusis eismas. Taip pat didesni žmonių srautai būna kelis šiltus vasaros savaitgalius. Jei pakeitimai būtų atlikti, šios gatvės gyventojams iki namų ištisus metus reikėtų važiuoti aplinkkeliu apie 2 kilometrus“, – aiškino savivaldybės atstovas.

T.Žvirblys patikino, kad gyventojų saugumas yra svarbu, todėl reikėtų juos apklausti.

Naujakurių gatvės pradžioje, pasak T.Žvirblio, automobilius palieka patys Prienų gyventojai. Jiems tai drausti neplanuojama, nes automobiliai eismui netrukdo.

Didesnei daliai prašymų buvo pritarta

Prienų rajono savivaldybės eismo saugumo komisija nusprendė Vazgaikiemio kaime, Saulės gatvėje, pareiškėjo lėšomis leisti įrengti kelio ženklus „Stovėti draudžiama“. Kelio ženklų įrengimo schema turės būti suderinta su savivaldybės administracija ir Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prienų policijos komisariatu.

Prienuose esanti Saulėtekio gatvė yra šakota, joje yra 5 gyvenamųjų namų valdos. Dėl to nuspręsta pastatyti papildomus informacinius ženklus su gatvės pavadinimu ir namų numeriais.

Prienų Statybininkų gatvėje esamus kelio ženklus „Gyvenamoji zona“ ir „Gyvenamosios zonos pabaiga“ numatyta perkelti į šios gatvės pradžią. Kęstučio gatvėje įrengti papildomus ženklus „Gyvenamoji zona“ ir „Gyvenamosios zonos pabaiga“. Statybininkų gatvėje ties pėsčiųjų ir dviračių tako pabaiga įrengti pakeltą pėsčiųjų perėją ir sujungti viešąsias erdves su pėstiesiems pritaikyta infrastruktūra kitoje gatvės pusėje.

Taip pat bus atliktas horizontalus ženklinimas geltonais zigzagais, draudžiančiais statyti automobilius Naujojo Gyvenimo gatvėje iki J.Basanavičiaus gatvės 16-ojo pastato.

Prienuose J.Janonio gatvėje, numatyta įrengti kelio ženklus „Sustoti draudžiama“ su informacine lentele „Galiojimo zona į kairę“. O Tyliojoje gatvėje, prie vaikų žaidimo aikštelės esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, panaikinti vieną stovėjimo vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.