Žiema jau pareikalavo įspūdingų druskos kiekių – palygino su Eifelio bokštu

Klaipėdos miesto gatves prižiūrinčios įmonės pastarosiomis dienomis dirba įtemptu grafiku. Nukritus temperatūrai keliams barstyti reikalingi dideli druskos kiekiai. Palyginti su pernai, poreikis išaugo dvigubai.

Kelių valymas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kelių valymas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kelių valymas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kelių valymas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kelių valymas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kelių valymas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdos miesto gatves prižiūrinčios įmonės pastarosiomis dienomis dirba įtemptu grafiku.<br>V.Jurevičienės/ „Vakarų ekspresas“ nuotr.
Klaipėdos miesto gatves prižiūrinčios įmonės pastarosiomis dienomis dirba įtemptu grafiku.<br>V.Jurevičienės/ „Vakarų ekspresas“ nuotr.
Nukritus temperatūrai keliams barstyti reikalingi dideli druskos kiekiai.<br>V.Jurevičienės/ „Vakarų ekspresas“ nuotr.
Nukritus temperatūrai keliams barstyti reikalingi dideli druskos kiekiai.<br>V.Jurevičienės/ „Vakarų ekspresas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Edgaras Valeckas

Jan 20, 2024, 10:05 AM

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Andriaus Žuko, už gatvių valymą atsakingos įmonės dirba visu pajėgumu.

„Rangovai dirba visu pajėgumu, duota užduotis valyti pagrindines gatves, kad būtent arterinės gatvės bent iš dalies būtų nuvalytos. Bet matome, koks yra snygis, pravažiuoja valytuvai ir po 15–20 minučių kelias bus panašus“, – „Vakarų ekspresui“ antradienį po pietų, kai uostamiestyje siautė pūga, sakė A.Žukas.

Dvigubai daugiau

Šiaurinės Klaipėdos dalies kelių priežiūrą vykdančios UAB „Klaipėdos paslaugos“ eksploatacijos departamento direktorius Imantas Paliakas sako, kad yra atidžiai sekamos oro sąlygos, temperatūra ir pagal tai planuojamas reikalingas druskos arba druskos tirpalo kiekis.

„Pastarosiomis dienomis dirbame visu pajėgumu. Šiemet į Klaipėdos gatves jau išbarstėme daugiau kaip 1 200 tonų druskos ir druskos tirpalo. Kiekiai yra du kartus didesni nei pernai“, – sakė I.Paliakas.

Jam antrina pietinės miesto dalies kelių būkle besirūpinančios „Vakarų švaros“ vadovas Gedeminas Bagočius.

„Žiema šiemet įprasta. Dirbame. Technikos turime pakankamai. Druskos nepritrūksime“, – sako G.Bagočius.

Jis taip pat patvirtina, kad šiemet druskos uostamiesčio gatvės reikalauja dvigubai daugiau nei pernai. „Vakarų švara“ jos jau panaudojo apie 1 400 tonų.

Lygina su bokštu

Valstybinės reikšmės kelius prižiūrinti AB „Kelių priežiūra“ informuoja, kad kelių tinklo priežiūrai žiemą jau sunaudotas įspūdingas kiekis ledą tirpdančių medžiagų. Vos įpusėjus šaltajam sezonui sunaudota per 70 000 tonų – tai daugiau nei šešis kartus viršija Eifelio bokšto svorį.

Nepaisant to, kad šiemet žiema reikalauja vis daugiau medžiagų slidumui valstybinės reikšmės keliuose mažinti, AB „Kelių priežiūra“ druskos ir reikiamų papildomų priemonių nepritrūks, mat esamų sandėlių rezervai yra nuolat pildomi.

Taip pat kelių priežiūros ekspertai primena, jog daugiau kaip 21 000 km valstybinės reikšmės kelių prižiūrimi 5 skirtingais lygiais. Pavyzdžiui, pirmojo priežiūros lygio keliuose vykdoma prevencija, neleidžianti numatomam slidumui susidaryti, nes juose vyrauja itin intensyvus eismas ir didelė kelio apkrova. Kitų lygių keliuose barstoma druska užtikrina, kad jei ledo danga jau formavosi, druska ją efektyviai tirpdytų.

Visų bendrovės sandėlių Lietuvoje likučiai yra apie 80 proc., o šiuo metu bendrovėje sudarytos sutartys su tiekėjais užtikrina, kad medžiagos yra pagal poreikį pildomos, tad druskos turima nuolat ir pakankamai.

Dėl visai neseniai vyravusių ypač sudėtingų meteorologinių sąlygų, kai 20 valandų temperatūra šalyje nepakilo aukščiau kaip -10 ℃, AB „Kelių priežiūra“ druskos drėkinimui vietoje įprasto druskos tirpalo naudojo kalcio chlorido tirpalus slidumui keliuose mažinti. Šio tipo druska išlieka efektyvi ir ypač žemos temperatūros sąlygomis.

Primenama, kad žiemą visiems eismo dalyviams būtina atkreipti dėmesį į besikeičiančias oro sąlygas, kritulius, kurie daro tiesioginę įtaką vairavimo sąlygoms. Nors valstybinės reikšmės keliuose dirba kelių priežiūros mechanizmai, vairuotojai nuolat turi būti budrūs, pasirinkti saugų greitį, atkreipti dėmesį į pavojingus kelių ruožus, pavyzdžiui, greito eismo kelius, sankryžas, miško proskynas, tiltus, viadukus.

Rekomenduojama planuoti kur kas daugiau laiko kelionėms ir atkreipti dėmesį į kelių priežiūros darbo laiką pagal skirtingus lygius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.