G. Nausėda siūlymą savivaldybėms perimti rajoninių kelių kontrolę Seimui teiks pavasario sesijos metu

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad jo inicijuojami pokyčiai kelių sektoriuje, kuomet laipsniškai iki 2027 m. rajoninius kelius iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) perimtų savivaldybės, Seimą galėtų pasiekti jau artimiausios parlamento sesijos metu. Bet, pasak jo, tai visų problemų kelių sektoriuje neišspręs – tam reikia pokyčio planuojant biudžetus.

G. Nausėda siūlymą savivaldybėms perimti rajoninių kelių kontrolę Seimui teiks pavasario sesijos metu.<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda siūlymą savivaldybėms perimti rajoninių kelių kontrolę Seimui teiks pavasario sesijos metu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jan 25, 2024, 4:12 PM

„Ketiname pateikti įstatymų paketą dar pavasario sesijoje, kuris numato didesnes savivaldybių atsakomybes, bet kita vertus ir didesnį savivaldybių krepšelį. Visi šie pokyčiai revoliucijos nepadarys, gerąja to žodžio prasme“, – ketvirtadienį Raseiniuose žurnalistams teigė G. Nausėda.

„Galbūt suteiks šiek tiek daugiau galių savivaldybėms, bet šiuo metu pagrindinė, fundamentali Lietuvos problema yra nepakankamas kelių finansavimas. Kol nepasieksime proveržio planuodami savo biudžetus, tol esminių, teigiamų pokyčių tikėtis yra sunku“, – pažymėjo jis.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda inicijuoja pokyčius kelių sektoriuje ir siūlo, kad laipsniškai iki 2027 m. rajoninius kelius iš LAKD perimtų savivaldybės, sausio viduryje tvirtino prezidento patarėjas Jarekas Niewierowiczius. Pasak jo, taip pat būtų reikalingas ir didesnis finansavimas šiam sektoriui.

J. Niewierowiczius sakė, kad Prezidentūra taip pat siūlo įgalinti LAKD laisviau organizuotis finansavimą. Galiausiai, Prezidentūros atstovas įvardijo ir trečią siūlymą, kurio dėka finansų srautai iš visų kelių sektoriaus rinkliavų keliautų į LAKD.

Kelių sektoriui šių metų valstybės biudžete skirti 872 mln. eurų. KPPP numatyti 583 mln. eurai, iš laikinojo solidarumo įnašo – 130,5 mln. eurų. Dar beveik 159 mln. eurų numatyti iš ES finansinės paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.