Panevėžio rajono meras nesiruošia keisti S. Nėries gatvės pavadinimo: „Gal jie išprotėjo“

Vadinamoji Desovietizacijos komisija, vertinanti nuo sovietmečio likusius viešuosius užrašus ir simbolius, nusprendė, kad sovietmečio poetės Salomėjos Nėries vardo gatvės Lietuvoje propaguoja totalitarinį režimą, todėl turi būti pervadintos.

Panevėžio rajono meras Antanas Pocius sako, kad S.Nėries gatvės pavadinimo nekeis.<br>Ž.Večiorkutės/ „Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Panevėžio rajono meras Antanas Pocius sako, kad S.Nėries gatvės pavadinimo nekeis.<br>Ž.Večiorkutės/ „Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Gatvių pavadinimų, keliančių įtarimą, yra Panevėžio rajone ir Panevėžio mieste.<br>Ž.Večiorkutės/ „Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Gatvių pavadinimų, keliančių įtarimą, yra Panevėžio rajone ir Panevėžio mieste.<br>Ž.Večiorkutės/ „Jūsų Panevėžys“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Raimonda Mikučionytė

Mar 15, 2024, 4:03 PM

Panevėžio rajone net trijose vietovėse yra S.Nėries gatvės: Naujamiestyje, Ramygaloje, Sujetuose, o Trakiškyje yra ir Pergalės gatvė. Tačiau gatvių pavadinimų neskubama keisti – keitimas paveiktų nemažai namų ūkių, įmonių ir įstaigų. Panevėžio rajono meras Antanas Pocius sako, kad S.Nėries gatvės pavadinimo nekeis.

Priėmė verdiktą

Po posėdžio Desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas teigė, kad S.Nėris veikė okupacinėse-politinėse struktūrose.

„Be to, ir okupacinės valdžios centrinėse struktūrose bei aktyviai dalyvavo priimant sprendimus, turėjusius įtakos okupacinėms-politinėms struktūroms, įtvirtinant sovietinę okupaciją. S.Nėris drauge su kitais rašytojais kūrė sovietų valdžią šlovinančią poeziją ir prozą, 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatė vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą“, – aiškino V.Karčiauskas.

Verdiktą dėl poetės gatvių pavadinimo komisija priėmė tik gavusi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) pažymą.

Totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų gegužės.

Pagal jį, iš viešųjų erdvių turi būti pašalinti totalitarizmo ir autoritarizmo simboliai – paminklai, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimai, kitokie simboliai.

Pervadinti nesiruošia

Panevėžio rajone trijose vietovėse yra S.Nėries gatvės: Naujamiestyje, Ramygaloje, Sujetuose, o Trakiškyje yra ir Pergalės gatvė.

Panevėžio rajono meras A.Pocius, išgirdęs žinią, kad Desovietizacijos komisija priėmė sprendimą, jog sovietmečio poetės S.Nėries gatvės Lietuvoje propaguoja totalitarinį režimą, todėl turi būti pervadintos, teigė, kad to nedarys.

„Gal jie išprotėjo ir neturi, ką veikti. Jeigu yra tokios gatvės su S.Nėries pavadinimu, tegu ir būna. Jeigu gausime įsakymą keisti, protestuosime ir gatvės pavadinimo nekeisime. Tikrai šiandien tokios nesąmonės nedarysime – gatvės pavadinimo nekeisime. Galima pagalvoti, kad pakeitus gatvės pavadinimą Lietuva suklestės“, – griežtai kalbėjo rajono meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.