Vokietijoje vagiami kelio ženklai: jais puošia net asmenines šventes

Vokietijoje dažnai vagiami ženklai su „juokingais“ gyvenviečių pavadinimais, tačiau vietiniams gyventojams juokas visai nerūpi, rašoma Vokietijos naujienų portale „Deutsche Welle“.

Vokietijoje dažnai vagiami ženklai su „juokingais“ gyvenviečių pavadinimais.<br>Seeberg/Caro/picture alliance nuotr.
Vokietijoje dažnai vagiami ženklai su „juokingais“ gyvenviečių pavadinimais.<br>Seeberg/Caro/picture alliance nuotr.
Vokietijoje dažnai vagiami ženklai su „juokingais“ gyvenviečių pavadinimais.<br>Arifoto Ug/dpa/picture alliance nuotr.
Vokietijoje dažnai vagiami ženklai su „juokingais“ gyvenviečių pavadinimais.<br>Arifoto Ug/dpa/picture alliance nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-20 20:56

Vokietijoje yra vietų su juokingais ar netikėtais pavadinimais, pavyzdžiui, Veltas (Welt – pasaulis), Kummeris (Kummer – kalnas) arba Kamerūnas, kuris yra ne Afrikoje, o Šlėzvigo-Holšteino federalinėje žemėje.

Kiek kelio ženklų buvo pavogta?

Kelio ženklai su šių bendruomenių pavadinimais dažnai vagiami. Atrodo, kad pastaruoju metu ši problema paaštrėjo.

„Deutsche Welle“ telegram kanalo „What's up with the Germans?“ duomenimis, vien nuo 2024 m. vasario vienuolikos skirtingų Šlėzvigo-Holšteino Pinnebergo rajono vietų buvo pavogta 15 tokių ženklų, pavyzdžiui, su Bullenkuhleno kaimo pavadinimu.

Bullenkuhlen pažodžiui galima išversti kaip „Bulių duobės“, bet jei vartosite žargoną, galite suprasti ir kaip „Policijos duobės“.

Kiti neįprastų vardų pavyzdžiai: Killer (žudikas), England (Anglija), Kalifornien (Kalifornija), Sibirien (Sibiras) ir Brasilien (Brazilija), taip pat Elend (nelaimė), Pech (nelaimė), Drogen (narkotikai), Umzug (persikraustymas), Antwort (atsakymas) ir Frühling (pavasaris).

Vagystė ir bausmė

Savivaldybės biudžetui vagystės dažnai daro pastebimą žalą Bilsene (Bilsen galima versti kaip Belenovo, nes taip vadinasi nuodinga balanda) gyvena tik 800 žmonių, o vardinės lentelės pastaruoju metu buvo pavogtos penkis kartus.

Jų pakeitimas iš viso kainuos apie 2 500 eurų. Ir šias lėšas teks išleisti neplanuotai, galbūt sutaupant pinigų vaikų žaidimo aikštelei įrengti. Tikimasi, kad pavyks atgauti bent porą vardinių lentelių.

Beje, policija atkreipia dėmesį, kad vietovės pavadinimo lentelės vagystė nėra nepavojingas nusikaltimas, nes tai gali paveikti eismą, suklaidinti vairuotojus ir sukelti avarijų.

Nors nusikaltėlius dažnai sunku sučiupti, vasario mėnesį Badeno-Viurtembergo policijai pavyko sulaikyti septynių 21–25 metų amžiaus ženklų vagių gaują. Jie pavogė 26 kelio ženklus su 2023 m. vietovių pavadinimais. Pasak sulaikytųjų, neva jie buvo skirti papuošti šventę.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ publikaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.