Keičiasi šviesoforų įrengimo tvarka: pritaikys asmenims, turintiems regos negalią

Asmenims su regos negalia bus lengviau orientuotis ir keliauti vieniems Lietuvos miestuose ir miesteliuose: jau nuo liepos įsigalios nauji šviesoforų įrengimo reikalavimai, kurie užtikrins vienodą garsinių signalų ir specialių šviesoforo iškvietimo mygtukų sistemą bei akustinių įrenginių įrengimo tvarką visoje šalyje, praneša Susisiekimo ministerija.

Nuo liepos įsigalios nauji šviesoforų įrengimo reikalavimai, kurie užtikrins vienodą garsinių signalų ir specialių šviesoforo iškvietimo mygtukų sistemą bei akustinių įrenginių įrengimo tvarką visoje šalyje.<br>P.Mantauto nuotr.
Nuo liepos įsigalios nauji šviesoforų įrengimo reikalavimai, kurie užtikrins vienodą garsinių signalų ir specialių šviesoforo iškvietimo mygtukų sistemą bei akustinių įrenginių įrengimo tvarką visoje šalyje.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Susisiekimo ministerija

Apr 9, 2024, 9:53 AM, atnaujinta Apr 9, 2024, 11:07 AM

Susisiekimo ministro įsakymu patvirtinti bendrą šviesoforų akustinių įrenginių įrengimo tvarką visoje Lietuvoje nustatantys Kelių šviesoforų įrengimo taisyklių pakeitimai įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Nuo šios dienos visose naujai įrengiamose ir rekonstruojamose sankryžose bei reguliuojamose pėsčiųjų perėjose turės būti sumontuoti asmenims su regos negalia pritaikyti tiek akustiniai įrenginiai, skleidžiantys garsinius ėjimo signalus, tiek garsinį orientavimo signalą skleidžiantys šviesoforo jungikliai.

„Įsigaliojusi nauja tvarka visoms savivaldybėms leis aiškiau planuoti, kur ir kaip įrengti šviesoforų akustinius įrenginius, kokie turi būti garsai ir pan., tad šalies miestų kelių ir gatvių infrastruktūra asmenims su regos negalia palaipsniui taps draugiškesnė.

Dėkojame Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, savivaldybėms ir kitoms institucijoms, prisidėjusioms prie naujojo reglamentavimo atsiradimo“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Regos negalią turintiems asmenims labai svarbūs prie šviesoforų įrengiami akustiniai įrenginiai ir jų skleidžiami garsiniai signalai, tačiau iki šiol nebuvo bendros jų įrengimo ir naudojimo tvarkos: ne visi jie buvo pritaikyti akliesiems ir silpnaregiams, pasitaikydavo, kad didmiestyje ar mažesniame mieste skyrėsi jų skleidžiami garsai.

Akustiniai įrenginiai skleis garsinius ėjimo signalus, kad pėstieji su regos negalia rastų ėjimo perėja kryptį ir justų perėjimui skirtą laiką. Jie turės būti įrengiami 2–2,3 m aukštyje, o aktyvuojami paspaudus mechaninį šviesoforo jungiklio mygtuką.

Garsinis orientavimo signalas pėstiesiems su regos negalia padės rasti šviesoforo jungiklį. Numatyta, kad šio signalo garsas turi būti pulsuojantis, duslus ir girdimas per 4–5 metrus nuo šviesoforo jungiklio.

Be to, ant šviesoforo jungiklio apatinės sienelės turės būti įrengtas mechaninis žalio signalo iškvietimo mygtukas su vibravimo funkcija (taktilinis signalas, kai ta kryptimi leidžiamas pėsčiųjų eismas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste