Kelininkai skelbia žiemos sezono pabaigą – valant kelius nuvažiuota 2 mln. kilometrų

Skaičiuodama įspūdingus išbertų slidumą mažinančių medžiagų kiekius ir jomis padengtų kilometrų skaičių, AB „Kelių priežiūra“ oficialiai skelbia žiemos sezono pabaigą. Tiesa, ne tik žiema, bet ir kalendorinis pavasaris buvo gana permainingas – vyravusią šilumą pakeitė sniegas visoje Lietuvoje, tad „Kelių priežiūros“ mechanizmai papildomai valė ir barstė dar tūkstančius kilometrų valstybinės reikšmės kelių.

AB „Kelių priežiūra“ oficialiai skelbia žiemos sezono pabaigą.<br>„Kelių priežiūra“ nuotr.
AB „Kelių priežiūra“ oficialiai skelbia žiemos sezono pabaigą.<br>„Kelių priežiūra“ nuotr.
AB „Kelių priežiūra“ oficialiai skelbia žiemos sezono pabaigą.<br>„Kelių priežiūra“ nuotr.
AB „Kelių priežiūra“ oficialiai skelbia žiemos sezono pabaigą.<br>„Kelių priežiūra“ nuotr.
Nuveiktų darbų statistika.<br>„Kelių priežiūra“ nuotr.
Nuveiktų darbų statistika.<br>„Kelių priežiūra“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2024, 2:17 PM

Pateikė įspūdingą žiemos sezono statistiką

Žiemos sezonas kelininkams prasideda ne vėliau kaip lapkričio 1-ąją, o baigiasi balandžio pabaigoje. Per pastarąjį žiemos sezoną „Kelių priežiūra“ išbarstė daugiau kaip 140 tūkst. tonų ledą ir sniegą tirpdančių medžiagų, o ja padengė bei nuvalė daugiau kaip 2 mln. kilometrų šalies kelių.

Pasak AB „Kelių priežiūra“ atstovų, šaltasis sezonas šiemet negailėjo iššūkių – darbus sunkino itin intensyvus snigimas, prasidėjęs dar lapkritį, o sunkios eismo sąlygos kėlė iššūkių ne tik žiemą, bet ir pavasarį.

Pavyzdžiui, sausio mėnesį valstybinės reikšmės keliuose buvo skelbiamos ypač sudėtingos meteorologinės sąlygos. Tai daroma tuomet, kai per 20 valandų temperatūra nepakyla aukščiau kaip 10 laipsnių šalčio. Tiesa, siekiant užtikrinti kuo saugesnes eismo sąlygas, kelininkai pasitelkė specialios sudėties ledą ir sniegą tirpdančias medžiagas slidumui keliuose mažinti.

Kelių valymas ir slidumą mažinančių medžiagų bėrimas – ne vieninteliai darbai, kurie atliekami žiemą. Gausus sniegas, oro temperatūros pokyčiai lėmė ir pavojingų išdaužų susidarymą valstybinės reikšmės keliuose.

Dar prieš prasidedant kalendoriniam pavasariui, kai susidarydavo palankesnės oro sąlygos, AB „Kelių priežiūra“ užtaisė kiek daugiau nei 43 tūkst. kvadratinių metrų išdaužų arba daugiau kaip 180 tūkst. duobių.

Be to, išdaužų taisymo darbai vyko naudojant efektyvesnes priemones, leidžiančias panaudoti karštąjį asfalto mišinį, bei tokiu būdu padidinti remontu sukuriamą naudą. Tuo tikslu buvo įjungta „Kelių priežiūros“ asfalto gamykla.

Nauji sprendimai kokybei ir saugumui užtikrinti

Viena iš AB „Kelių priežiūra“ strateginių krypčių – kokybė ir saugumas keliuose. Siekiant suteikti vairuotojams galimybę savarankiškai ir saugiai planuoti keliones žiemos metu, bendrovė šiais metais sukūrė interaktyvų kelių priežiūros žiemą žemėlapį.

Jame pateikiama informacija apie planuojamus ir atliktus valstybinės reikšmės kelių sniego ir ledo valymo bei ledą tirpdančių medžiagų barstymo darbus, taip pat galima sužinoti kelių priežiūros technikos lokaciją priežiūros maršrutuose.

Ne paslaptis, kad žiemos sezonas – vienas sudėtingiausių laikotarpių ne tik vairuotojams, bet ir kelininkams. Siekiant įvertinti ir užtikrinti atliekamų darbų kokybę, šiemet pradėta taikyti dienos „nuotraukos“ analizė.

Ši taktika buvo naudojama po itin sudėtingomis sąlygomis pasižymėjusių dienų – įvertinama, kur normatyvinių reikalavimų išpildymas pilnai atliepė vartotojų poreikius, bei kur, net ir išpildant visus keliamus kokybinius reikalavimus – laukiamas rezultatas nebuvo pasiektas. Visi atvejai išanalizuoti, o jų pagrindiniu pateiktos įžvalgos ir siūlymai bendrovės partneriams.

Pasitelkiamos išmaniosios technologijos

Siekiant užtikrinti aukštą darbų kokybės lygį, Lietuvoje pasitelkiama ir Skandinavijos šalių patirtis bei technologijos. Viena iš bandytų naujovių šį sezoną – Širvintų kelių tarnyboje vykdytas pilotinis žiemos darbų projektas.

Jo metu 1 000 km valstybinės reikšmės kelių buvo prižiūrima vadovaujantis Danijos, Švedijos kelininkų praktika – prevenciniai, slidumą mažinančių medžiagų bėrimo, valymo darbai organizuoti vadovaujantis tik IT sprendimų paramos sistemomis.

Bendrovėje „Kelių priežiūra“ valstybinių kelių būklę jau ne vienerius metus prognozuoja bene pažangiausia pasaulyje kelių priežiūros programinė įranga, sukurta Švedijos mokslininkų. Sistema pateikia kelių priežiūrai aktualius duomenis, kurie padeda apskaičiuoti konkretaus kelio ruožo būklės prognozę 8 valandas į priekį. Visa tai daroma siekiant veikti efektyviai, užtikrinti saugumą keliuose, nuosekliai organizuoti viso Lietuvos kelių tinklo kelių priežiūrą, diegti šiuolaikines technologijas.

Nors šis žiemos sezonas nestokojo iššūkių, AB „Kelių priežiūra“ dėkoja ne tik kelininkams, intensyviai dirbusiems tam, kad užtikrintų saugias eismo sąlygas, bet ir vairuotojams, kurie sąmoningai įvertino dinamiškas žiemos sąlygas ir keliuose elgėsi atsakingai, saugodami ne tik save, bet ir kitus eismo dalyvius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.