Atskleistos 1690 km/val. sieksiančio automobilio detalės (video)

Britų inžinierių komanda, kurianti „Bloodhound SSC“ pavadintą automobilį plačiau papasakojo, kaip jie ketina siekti pasaulio greičio rekordo, važiuojant žeme.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 1:03 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:44 PM

Įspūdinga transporto priemonė atrodo kaip „Formulės-1” bolido, jachtos ir raketos hibridas ir, kūrėjų įsitikinimu, turėtų pasiekti net 1690 km/val. greitį.

Tokios aukštos ambicijos nėra laužtos iš piršto. Tai pačiai inžinierių grupei priklauso ir anksčiau pasiektas greičio rekordas - „Thrust SSC“ automobiliu britų Karališkųjų oro pajėgų pilotas Andy Greenas 1997-aisiais važiavo net 1227,99 km/val greičiu.

Per 17 metų šio rekordo taip niekas ir nepagerino.

Savo pačių rekordą pagerinti nusprendę mokslininkai atskleidė daugiau detalių apie viršgarsiniu greičiu galinčią lėkti mašiną. Jai reikalingas 600 AG vidaus degimo variklis vien tam, kad užvestų pompą, tiekiančią peroksidą 81,7 atmosferų slėgiu į raketinį variklį.

Taip pat automobilyje bus „Eurofighter Typhoon EJ200“ naikintuvo variklis, abu varikliai kartu generuos 20 tonų siekiančią traukos jėgą, o skaičiuojama pasipriešinimo jėga turėtų siekti apie 15 tonų.

Pasiekus didžiausią greitį automobilio ratai suksis greičiau nei daugelio transporto priemonių varikliai – iki 10 tūkst. aps./min., todėl ant jų nemontuojamos jokios guminės padangos. Kad „Bloodhound SSC“ kelyje nesipurtytų ir šoktelėjęs ant nelygumo nepakiltų į orą, iš jo trasos Pietų Afrikos Kalahario dykumoje bus išrinkti visi akmenukai, didesni už nagą.

„Bloodhound SSC“ iki 160 km/val turėtų įsibėgėti visai negreitai – per 15 sek., bet paskui jam turėtų užtekti vos 25 sek pasiekti numatytam 1690 km/val. greičiui.

Automobilio aukštis sieks 2,8 m., ilgis – 12,8 m, o svoris – 6422 kg. Jį vairuos ankstesnio rekordo savininkas A.Greenas.

Projekto vadovas Richardas Noble'as pabrėžė, kad projektas skirtas ne tik pasiekti naują greičio rekordą, bet ir šviesti vaikus apie mokslo svarbą ir inžinierių darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.