Girtų vairuotojų laukia baudžiamoji atsakomybė?

Neblaivūs vairuotojai Lietuvoje nevengia sėsti prie vairo ir išgėrę bokalą alaus, ir vos bepastovintys ant kojų. Panašu, kad žmonių negąsdina ir didžiulės baudos, nes kiekvieną savaitę pareigūnams įkliūva po pusantro šimto girtų vairuotojų, o dėl jų kaltės žūva niekuo dėti žmonės.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Mar 31, 2014, 8:39 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:42 PM

Šeštadienį įvykusi tragedija, per kurią didžiuliu greičiu lėkęs neblaivus vyras Utenoje užmušė visus tris kitu automobiliu važiavusius žmones ir sužalojo paties vežtus keleivius vėl paskatino diskusijas, ar nevertėtų Lietuvoje neblaiviems vairuotojams įvesti baudžiamosios atsakomybės net jei jie nesukelia eismo įvykio.

Šiuo metu taikoma tik administracinė atsakomybė – girtas vairuotojas atsiperka pinigine bauda ar trumpu laikotarpiu areštinėje ir teisės vairuoti atėmimu. Baudžiamoji atsakomybė šiuo metu gresia tik jei dėl neblaivaus vairuotojo kaltės žūsta žmonės, tačiau tokiu atveju, kad ir kokia bausmė vairuotojui būtų pritaikyta, jo aukų artimuosius tai menkai guodžia.

Lietuvos kelių direkcijos Eismo saugumo skyriaus vedėjo Nemuno Abukausko tokie svarstymai nestebina. Juolab, Lietuva nebūtų pirmoji valstybė, kurioje girti vairuotojai patektų į kalėjimą – tokios bausmės jau taikomos beveik pusėje Europos Sąjungos šalių.

„Pavogti pieno pakelį iš parduotuvės yra kriminalinis nusikaltimas, o važiuoti prisigėrus – tik administracinė atsakomybė, - atkreipė dėmesį pašnekovas. - Pas mus žmonės nesureikšmina girtumo. Išgėrę sako: „man reikia važiuoti“. O kaip kiti? Ar dviems moterims ir taksi vairuotojui nereikia? Ar jie neturėjo teisės gyventi?“

N.Abukausko manymu, siųsti už grotų vairuotoją, kuris jau padarė tragišką avariją, yra per vėlu, nes įkalinimo įstaigoje jis nebegali ištaisyti savo elgesio padarinių. O jei laisvės netekimas grėstų ir jokio kito nusižengimo nepadariusiems neblaiviems vairuotojams, galbūt neišvengiama bausmė priverstų dar kartą pagalvoti prieš sėdant prie vairo neblaiviam.

Europoje galiojančios laisvės atėmimo ar apribojimo bausmės neblaiviems vairuotojams skiriasi priklausomai nuo valstybės ir maksimalus terminas svyruoja tarp 6 mėnesių ir 2 metų.

Pavyzdžiui, Ispanijoje 1,2 promilės ir daugiau girtumo vairuotojas gali patekti už grotų iki 6 mėn. laikotarpiui, Suomijoje už tokį girtumą gali būti skiriamas iki 2 metų laisvės atėmimas lygtinai, o Prancūzijoje laivės atėmimas gresia nuo 0,8 prom. ir daugiau įpūtusiems vairuotojams ir už grotų gali tekti praleisti iki 2 metų net ir nepadarius avarijos.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.