Beviltiškus rusiškus limuzinus padės prikelti vokiečiai

Pusketvirtos tonos ir 6,33 metro ilgio gremėzdiškas automobilis su karbiuratoriumi – lyg paminklas aštuntojo dešimtmečio Rusijos mašinų gamintojams. Aštuoni cilindrai, 7,7 litro darbo tūrio variklis ir vos 315 arklio galių. Neįspūdinga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:45 PM

Pusketvirtos tonos ir 6,33 metro ilgio gremėzdiškas automobilis su karbiuratoriumi – lyg paminklas aštuntojo dešimtmečio Rusijos mašinų gamintojams. Aštuoni cilindrai, 7,7 litro darbo tūrio variklis ir vos 315 arklio galių. Neįspūdinga.

Ką ir kalbėti apie degalų sąnaudas, kurios labiau tiktų nemenkam šarvuočiui: 50 litrų 100 kilometrų.

Gamintojams – įpareigojimai

Todėl visai nekeista, kad net ir pabrėždamas Rusijos automobilių pramonės svarbą šios šalies prezidentas dažnai sėda į šarvuotą ir neperšaunamais stiklais padabintą S klasės „Mercedes“, kainuojantį apie 1,5 milijono eurų.

V.Putinas jame ne visuomet būna keleivis. Antai tikrindamas, kaip Sočis rengėsi žiemos olimpinėms žaidynėms, jis pats sėdo prie šio „Mercedes“ vairo.

Vis dėlto važinėti vokišku automobiliu jam per prasta. Ypač pastaruoju metu, kai visai Rusijai jis stengiasi įpūsti patriotinės dvasios.

Todėl jau seniai Rusijos automobilių gamintojai gavo nurodymą sukurti prezidentui ir aukščiausiems šalies vadovams tinkantį limuziną. Dabar jau aiškėja ir būsimosios mašinos gamybos planai.

Prisidės ir vokiečiai

Pasirodo, tam reikės viso konsorciumo, kurį sudarys trys Rusijos kompanijos – KamAZ, GAZ ir ZIL.

Projekto pavadinimas skambus – „Kortež“. Kitaip tariant, limuzinų kolona.

Tačiau įdomiausia tai, kad visą jo veiklą prižiūrės toli gražu ne rusai, o „Porsche“ kompanijai priklausanti įmonė „Porsche Engineering Group“.

Tai patvirtino ir Rusijos prekybos ir pramonės ministras Denisas Manturovas.

Pranešama, kad tūkstantis kilometrų į rytus esančio Uljanovsko gamykloje jau vyko pirmieji rusų ir vokiečių susitikimai.

Tačiau patys vokiečiai apie tokį bendradarbiavimą nelinkę pasakoti. Ypač šiuo metu, kai dėl įvykių Ukrainoje Rusijai skelbiamos įvairiausios sankcijos. „Porsche“ atstovas kalbėjo apie verslo paslaptis ir aiškino, kad įmonė nieko negali komentuoti.

„Porsche“ turi patirties

Ką apskritai veikia „Porsche Engineering Group“ ir ką ji gali pasiūlyti rusams?

Ši bendrovė pasiekė nemažai laimėjimų. Ji dabar kuria naujas „Porsche 911“ ir „Porsche 911 Turbo“ versijas.

Taip pat ši Vokietijos bendrovė teikia įvairias inžinerijos paslaugas kitiems gamintojams – „Opel“, „Mercedes“ ir netgi Kinijos „Brilliance“.

Įmonė jau seniai bendradarbiauja su legendinių motociklų „Harley-Davidson“ gamintojais, padėdama jiems kurti variklius.

Tad nieko nuostabaus, kad po keleto metų pasirodys ir naujas limuzinas, ant kurio būtų galima užrašyti „Pagaminta Rusijoje, bet sukurta Vokietijoje“.

Tiesa, greičiausiai vokiečiams bus patikėtas variklis ar kitokios detalės, o ne dizainas.

Anot šaltinių, pastarąjį kuria patys Kremliaus vadovai.

Jie nurodė, kad naujasis limuzinas jokiu būdu nebeprimintų sovietinių, o atitiktų vakarietiškus standartus.

Tik ar rusams tai pavyks? Galima suabejoti. Kaip portalui cardesing.ru sakė šios šalies automobilių pramonės ekspertas Grigorijus Gomelčiukas, Rusijos gamintojai geriau moka konstruoti sunkvežimius ar kitą sunkiąją techniką, bet ne lengvuosius automobilius.

Planai itin ambicingi

Aišku, jei į pagalbą ateis vokiečiai, gali ir pasisekti. Be to, kalbama, kad su Vokietijos inžinieriais vyksta derybos dėl bendradarbiavimo gaminant ne tik V.Putino limuziną, bet ir šeimos automobilius, vienatūrius, miesto visureigius.

Kai kurių modelių prototipai jau turėtų pasirodyti kitais metais, o masinė gamyba planuojama nuo 2016-ųjų. Anot ministro D.Manturovo, tik apie 5 procentus naujojo koncerno pagamintų automobilių bus pritaikyta aukščiausiems vadovams. Kitaip tariant, bus išskirtiniai limuzinai.

Ne veltui šiam projektui Rusijos valdžia numačiusi skirti solidų finansavimą – kalbama apie 250 mln. eurų.

Jau sukurtas ir „Kortež“ markės logotipas – sparnus skleidžiantis dvigalvis erelis iš Rusijos herbo. Į „Porsche“ arkliuką visiškai nepanašu. („Welt.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.