Pasaulis atsisveikina su automobilių sporto legenda J.Brabhamu

Automobilių sporto pasaulyje užgeso viena iš ryškiausių žvaigždžių . Pirmadienio rytą pusryčiaudamas savo namuose mirė triskart „Formulės-1” čempionas seras Jackas Brabhamas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2014-05-19 16:15, atnaujinta 2018-02-13 18:35

88 metų australas buvo garsus ne tik kaip lenktynininkas, bet ir kaip mechanikas bei inžinierius. Iki šiol jis yra vienintelis žmogus, tapęs F-1 čempionu su savo paties sukonstruotu bolidu - „Brabham“.

Johnas Arthuras Brabhamas, geriau žinomas Jacko vardu, automobiliais domėjosi nuo vaikystės, tačiau lenktynėse pirmą kartą startavo būdamas tik 22 metų amžiaus. Iki tol jis dirbo Karališkųjų Australijos oro pajėgų mechaniku.

Tačiau sėkmingai pasirodęs mažųjų bagių lenktynėse jis nusprendė atsiduoti automobilių sportui ir išvyko į Didžiąją Britaniją.

Pirmą kartą F-1 lenktynėse jis startavo būdamas 29-erių, tai buvo 1955 metų Britanijos „Grand Prix“. Kitais metais jis pats pasigamino bolidą pagal „Maserati 250F” važiuoklę, tačiau šis eksperimentas nebuvo sėkmingas.

Grįžęs į „Cooper Car Company“ komandą jis su „Cooper Climax“ bolidais tapo F-1 čempionu 1959 ir 1960 metais.

Tačiau inžinieriaus neapleido noras pačiam sukurti greitą bolidą. Šlovės viršūnėje palikęs „Cooper“ jis 1962 metais įkūrė „Brabham Racing Organization“. Pradžia buvo sunki, ekipai trūko pinigų, o J.Brabhamui teko sunkus darbas kurti automobilius, valdyti ekipą ir pačiam lenktyniauti.

Trečią kartą pasaulio čempionu jis tapo tik 1968-aisiais, būdamas 40 metų amžiaus. Iki to laiko jis buvo ne kartą svarstęs pasitraukti iš sporto, o konkurentai atvirai juokdavosi iš sportininko amžiaus.

J.Brabhamas nelikdavo skolingas – jis tyčia erzindavo savo varžovus ir į startą ateidavo pasiramsčiuodamas lazda ir pasipuošęs dirbtine barzda. Tuomet jis sėsdavo į bolidą ir laimėdavo lenktynes.

J.Brabhamas „Formulėje-1” lenktyniavo iki 1970-ųjų, bet ir pasitraukęs iš aktyvaus sporto nepamiršo lenktynių. „Brabham“ bolidai buvo naudojami ir „Formulėje-2”, “Formulėje-3” bei “Indianapolis 500” lenktynėse.

Inžinierius už pasiekimus automobilių sporte 1978-aisiais gavo sero titulą, o jo komanda „Formulėje-1” dalyvavo iki 1992-ųjų.

J.Brabhamas netgi baigęs karjerą kasmet sėsdavo prie bolido vairo įvairiuose istoriniuose renginiuose.

Visi trys vyro sūnūs, Geoffas, Gary ir Davidas, taip pat išmėgino jėgas lenktynėse. Geriausiai iš jų sekasi ilgų nuotolių lenktynėse dalyvaujančiam Davidui, bet nė vienas iš sūnų šlove neprilygo tėvui. Lenktyninininkų karjeros siekia ir du J.Brabhamo anūkai, pusbroliai Matthew ir Samuelis.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.