Išaiškėjo galimybė išvengti techninės apžiūros panaikinimo

Jau nuo liepos 1 dienos techniškai netvarkingų automobilių techninės apžiūros (TA) dokumentai gali būti anuliuoti tiesiog kelyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Aliona Vasilevskaja (cargonews.lt)

2014-06-04 19:02, atnaujinta 2018-02-13 04:34

Techninės apžiūros lipdukai bus atiminėjami ir iš lengvųjų, ir iš krovininių automobilių vairuotojų. Tačiau apsukriausieji jau atrado būdą, kaip išvengti rizikos.

Iniciatyvą iš kelių šalinti techniškai netvarkingus automobilius, transporto bendrovių atstovai vertina teigiamai, tačiau baiminasi, kad naujomis taisyklėmis bus ir piktnaudžiaujama.

Bijo piktnaudžiavimo

Bendrovės „Vantra“ direktorius Aldas Motiejūnas sako, kad jeigu automobilio būklė yra akivaizdžiai bloga, TA naikinti būtina.

„Jei automobilis važiuoja su iškrypusiais ratais, manau, jo TA galiojimą reikėtų naikinti. Nuo to juk priklauso visų mūsų saugumas. Netvarkinga mašina – tai mirtis už posūkio. Tačiau svarbu, kad nebūtų piktnaudžiavimų.

Negalima atimti TA dėl nežymių techninių sutrikimų, su kuriais galima tęsti kelionę iki garažo ar autoserviso. Atsakingai turi elgtis ir policininkai, ir vairuotojai,“ – sako jis.

Tvarka galios tik Lietuvoje įregistruotiems automobiliams

Netvarkingų automobilių, įregistruotų kitose šalyse vairuotojai, galės ramiai važinėti iki kol galioja jų techninės apžiūros kortelė.

Transporto priemonės privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas gali būti panaikinamas tik automobiliui įregistruotam Lietuvoje.

Vežėjai tokią tvarką vertina neigiamai. Jų teigimu, neretai užsienio bendrovių vilkikų techninė būklė yra prastesnė nei Lietuvos vežėjų.

VKTI Technikos skyriaus vedėjas J.Rašomavičius paaiškino, kad kol kas nėra prisijungimo duomenų prie kitų šalių duomenų bazių, todėl neįmanoma joms perduoti informaciją. Nauja tvarka galios tik Lietuvoje įregistruotoms transporto priemonėms.

Pažvelkime į krovininių transporto priemonių TA rezultatus už 3 praeitus metus. Krovininių automobilių, priekabų ir puspriekabių TA apžiūrų praeinamumas procentais iš pirmo karto 2011, 2012 ir 2013 metais yra labai panašus.

53,12 proc. automobilių, priklausančių N2 klasei (kai bendroji masė nuo 3,5 t. iki 12 t.) perėjo TA iš pirmo karto 2013 metais. 2012 metais – 57,88 proc., o 2011 metais – 56,67 proc.

N3 klasės automobilių (kai bendroji masė didesnė kaip 12 t.) TA praeinamumas procentais kiek geresnis. 2013 metais iš pirmo karto TA pavyko pereiti 63,71 proc, 2012 – 67,02 proc, o 2011 metais 62,42 proc. tokių automobilių.

Kalbant apie priekabas priklausančias O3 klasei (kurių bendroji masė didesnė kaip 3,5 t, tačiau ne didesnė kaip 10 t.) pateikiami tokie duomenys. 2011 metais iš pirmo karto TA įveikė 59,76 proc., 2012 metais – 63,2 proc, o 2013 – 61,28 proc. tokių priekabų.

Priekabų, priklausančių O4 klasei (kurių bendroji masė didesnė kaip 10 t.) TA rezultatai yra tokie: 2013– 70,7 proc., 2012 metais- 71,84 proc., 2011 – 66,62 proc.

Atims lipdukus vos sustabdę

Pateikti skaičiai verčia susimąstyti, ar Lietuvoje registruotų sunkiųjų automobilių techninė būklė yra gera. Na o, ar nuo liepos Lietuvoje įsigaliosianti kova su techniniais automobilio trūkumais bus veiksminga, parodys laikas.

Šiuo metu TA bent kartą per metus privaloma kiekvienai sunkiojo transporto priemonei. Tikėtina, kad įsigaliojus naujai tvarkai, keliais riedantiems automobiliams į techninės apžiūros centrus gali tekti atvažiuoti dažniau.

Tačiau svarbiausia nepamiršti, kad ideali techninė būklė labiausiai turėtų rūpėti vilkikų, kurie įprastai važiuoja didelius atstumus, vairuotojams ir savininkams.

Jei po liepos 1 dienos, patikrinimo metu bus nustatyta, kad techninė būklė kelia grėsmę eismo saugumui, policijos ir VKTI pareigūnai galės tiesiog panaikinti TA galiojimą, nekreipdami dėmesio į tai, kiek liko laiko iki artimiausios TA.

Oficialiai viskas vyks taip – sustabdžius automobilį ir nustačius trūkumą, bus priimamas administracinis sprendimas dėl TA dokumentų galiojimo panaikinimo.

Bus perbraukiama TA pažyma, nuo numerių nuimamas terminą žymintis lipdukas. Jau tą pačią arba kitą dieną duomenys apie dokumentų galiojimo panaikinimą pateks į bendrą TA įmonių duomenų bazę.

Transporto priemonės savininkas arba valdytojas galės gauti ne ilgiau kaip vieną parą galiojantį leidimą nuvykti į transporto priemonių techninės apžiūros įmonę atlikti privalomosios techninės apžiūros.

Priežastys, dėl kurių gali būti naikinama TA

Transporto priemonės privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas bus panaikinamas, jei:

1. neveikia pagrindinis stabdys (vairuotojas juo negali sustabdyti transporto priemonės);

2. neveikia vairo mechanizmas (vairuotojas negali juo valdyti transporto priemonės);

3. netvarkingas transporto priemonės ir priekabos sukabinimo įtaisas;

4. lyjant, sningant arba esant rūkui vairuotojo pusėje neveikia stiklo valytuvas;

5. tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui nedega joks (artimosios, rūko, tolimosios šviesos) priekinis kairysis žibintas, o sugedus bent vienam galiniam gabarito žibintui neveikia avarinė šviesos signalizacija arba transporto priemonės gale nėra pritvirtinto avarinio sustojimo ženklo;

6. transporto priemonės stiklų, patenkančių į priekinį 180° vairuotojo matymo lauką, šviesos laidumas mažesnis negu nustatyta Techniniuose reikalavimuose;

7. žiemos sezono metu automobilis, kurio bendroji masė ne didesnė kaip 3,5 t, ir (ar) jo priekaba (jei priekaboje įrengti stabdžiai) eksploatuojamas su padangomis, kurios neskirtos važiuoti žiemą, transporto priemonė vasaros sezono metu eksploatuojama su dygliuotomis padangomis arba transporto priemonės protektoriaus rašto gylis mažesnis nei nustatyta Techniniuose reikalavimuose;

8. transporto priemonės žibinte panaudotas transporto priemonės gamintojo nenumatytas šviesos šaltinis;

9. stovinčios motorinės transporto priemonės su dirbančiu varikliu skleidžiamo triukšmo lygis viršija Kelių transporto priemonių variklių triukšmo ribinių dydžių ir jų nustatymo tvarkos apraše nurodytus dydžius.

VKTI Technikos skyriaus vedėjas Justas Rašomavičius sako, kad visi šitie punktai jau buvo saugaus eismo įstatyme. „Dabar už šitų punktų nevykdymą gali būti naikinama techninė apžiūra, anksčiau buvo tik draudžiama eksploatuoti transporto priemonę. Prieš tai dėl šito nebuvo jokių problemų, manau ir dabar nebus,“ – sako jis.

Atsakydamas į klausimą, kaip bus patikrinami apraše išvardinti punktai ir ar tokiems patikrinimams bus rengiami specialūs reidai, J. Rašomavičius dar tikslios informacijos pateikti negalėjo. „Po liepos 1 jau bus aiškiau. Anksčiau reidus vykdėm, manau, ir dabar jie bus vykdomi.“

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.