Kaip vairuotojams nesusigadinti nuotaikos prieš Jonines?

Artėja trumpiausia metų nakties šventė, kuomet „pailgėja“ savaitgalis ir gyventojai dažniau keliauja po Lietuvą. Todėl greičiausiai vairuotojams teks stumdytis spūstyse, skubėti ir patekti į įvairias netikėtas situacijas.

Prieš šventes padaugėja spūsčių, todėl verta joms iš anksto nusiteikti.<br>123rf.com nuotr.
Prieš šventes padaugėja spūsčių, todėl verta joms iš anksto nusiteikti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2014, 2:38 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:52 PM

Pastarųjų kelerių metų „Lietuvos draudimo“ statistika rodo, kad nesėkmingiausiais dėl intensyvesnio eismo ir įvykusių avarijų galima vadinti Joninių, Gegužės 1-osios ir Vėlinių savaitgalius.

Bendrovės pykčio keliuose valdymo konsultantė psichologė Eglė Masalskienė parengė patarimus, kaip išvengti pykčio vairuojant per Jonines.

„Kiekvienas vairuotojas, atsidūręs transporto spūstyje, reaguoja skirtingai: vieni kantriai laukia, kiti bando pergudrauti „nardydami“ per eismo juostas ar staigiu manevru persirikiuodami į gretimoje juostoje atsiradusį plyšį, treti nervinasi, garsiai ar mintyse keikiasi, mosuoja rankomis – tai tik keli veiksmai, kurie atspindi vairuotojų patiriamas neigiamas emocijas“, – sakė E.Masalskienė.

Ji pateikia patarimus, kaip išvengti pykčio spūstyse per Jonines:

- Planuodami kelionę numatykite, kad ji užtruks ilgiau. Svarbiausia yra iš anksto nusiteikti, jog papildomos šventinės dienos ir į pajūrį, sodybas ar prie ežerų skubantys gyventojai sudarys didesnes nei įprasta transporto spūstis, todėl eismo sąlygos bus sudėtingesnės, tuomet būsite nusiteikę susidurti su spūstimis ir jos nekels jums susierzinimo.

- Nusiteikite, kad kelyje sutiksite daugiau nepatyrusių vairuotojų. Iš anksto susitaikę su šia mintimi, supratingiau reaguosite į jaunų ar dar nepatyrusių vairuotojų klaidas kelyje.

- Venkite manevrų, kurie gali sukelti pyktį kitiems vairuotojams. O juos suerzinti gali agresyviai užkišamas automobilis, persirikiavimas be posūkio signalo, eismo užblokavimas ir kiti neapgalvoti ar piktybiški veiksmai.

- Nukreipkite mintis į Jums malonius dalykus. Atminkite, kad susidūrus kelyje su situacija, kurios neįmanoma pakeisti, galite pakeisti tik savo požiūrį į ją, bet ne pačią situaciją.

- Klausykitės Jums patinkančios muzikos. Jeigu žinote, kokia muzika Jus atpalaiduoja, ramina, įsijunkite ją. Galvokite apie malonius dalykus. Tai sumažins įtampą.

- Stebėkite save. Jei jaučiate, kad tuoj prarasite savitvardą, sustokite ir pasivaikščiokite. Jei kažkur labai skubate ir negalite sustoti, įsijunkite raminančią muziką ar tiesiog pakalbėkite su šalia sėdinčiu žmogumi apie kažką jums malonaus. Šie maži veiksmai padės nusiraminti ir taip nepasiduoti laukimo ir įtampos kelyje sukeliamam irzlumui.

- Padėkokite, jei kitas vairuotojas Jus užleido. Būdamas mandagus vairuotojas parodysite savo stiprybę, juk mes visi norime paskatinti mandagų kitų vairuotojų elgesį.

- Jei važiuojate su vaikais, mokykite juos mandagaus elgesio kelyje. Aptarkite su jais pasitaikiusias situacijas, komentuokite ir klauskite jų nuomonės. Taip prisidėsite prie naujos vairuotojų kartos ugdymo, be to, naudingai išnaudosite spūstyje praleistą laiką.

- „Įsijunkite šypseną“. Kelyje šypsena (bet jokiu būdu ne ironija) apsaugo nuo konfliktų ir padeda juos spręsti.

„Nors Lietuvoje kol kas nėra atlikta tyrimų, kiek eismo įvykių įvyksta būtent dėl pykčio protrūkių ar dėl neigiamos emocinės būsenos, tačiau akivaizdu, kad vairuotojų emocinė būklė atsiliepia jų elgesiui vairuojant.

Pastarųjų kelerių metų „Lietuvos draudimo“ eismo įvykių statistika rodo, kad ilgųjų savaitgalių metu eismo įvykių keliuose padaugėja, tai daugiausia nulemia išaugęs keliaujančiųjų skaičius ir dėl to susidarančios spūstys bei kitos sudėtingesnės eismo situacijos.

Pavyzdžiui, praėjusių metų Joninių savaitgalį Lietuvoje įvyko ketvirtadaliu daugiau nei įprastą vasaros savaitgalį eismo įvykių.

Pernai per Jonines eismo įvykių registruota trečdaliu daugiau nei 2012-ais metais tą patį savaitgalį“, – sakė „Nulis pykčio“ kampanijos ambasadorius, draudimo bendrovės valdybos narys Raimondas Geleževičius.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook’e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?