Petras Gražulis pasipiktino reikalavimu vilkėti ryškią liemenę

Nuo liepos 1 dienos dviratininkai visada, net ir dieną, privalės dėvėti šviesą atspindinčias liemenes arba laikyti įjungtus priekinius ir galinius dviračio žibintus važiuojant važiuojamąja kelio dalimi.

P.Gražulis audringai reagavo į patvirtintą reikalavimą dviratininkams dėvėti ryškias liemenes visą parą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Gražulis audringai reagavo į patvirtintą reikalavimą dviratininkams dėvėti ryškias liemenes visą parą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jun 26, 2014, 5:35 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:43 AM

Tai įteisino Seimas, atmetęs Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas.

Reikalavimas dviratininkams visuomet dėvėti šviesą atspindinčias liemenes jau buvo priimtas ir įtvirtintas įstatymu. Tačiau grupė Seimo narių su Eligijumi Masiuliu ir Petru Gražuliu priešakyje įstatymo projektu pasiūlė šį reikalavimą atidėti iki kitų metų sausio 1 dienos tikėdamiesi jį vėliau atšaukti.

Seimo narys Jurgis Razma pasiūlė jį atidėti dar vėliau, iki kitų metų rugpjūčio.

Bet nė vienas iš šių siūlymų nesulaukė didelio palaikymo. Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas dar prieš ketvirtadienio balsavimą siūlė Seimo narių siūlymus atmesti.

Politikams apsispręsti padėjo Lietuvos kelių policijos tarnybos pateikta statistika: 2014 m. sausio 1–birželio 25 d. Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 9 dviratininkai, iš jų tik 2 – tamsiuoju paros metu.

Sužalojimų statistika taip pat iškalbinga - sužeista 160 dviratininkų, iš jų 25 dviratininkai – tamsiuoju paros metu.

Atėjus metui balsuoti Seimo posėdžių salėje kilo sąmyšis, mat kai kurie Seimo nariai nesuprato, kad reikia balsuoti dėl įstatymo projekto atmetimo ir painiojosi, kad balsas „už“ reiškia pritarimą pačiam įstatymo projektui.

Iš 84 balsavusių politikų 45 pasisakė „už“, 15 - “prieš“, o 24 susilaikė, todėl įstatymo pakeitimo projektas buvo atmestas. Kartu jie atmetė ir siūlymą atidėti privalomos techninės apžiūros prieš automobilio registravimą reikalavimą.

Vėliau Darbo partijos frakcijos nariai prašė balsavimo rezultatus anuliuoti ir perbalsuoti, mat kai kas balsavo neteisingai supratę už ką reiškia nuomonę, tačiau jų prašymas buvo atmestas.

Ypač audringai nuomonę reiškė Seimo narys Petras Gražulis. Jis piktinosi, kad dabar esą kaimuose gyventojai važinės dviračiais melžti karvių kaip ir važiavę, o poilsiautojai pajūryje iki Šventosios turės minti apsivilkę ryškias liemenes ir užsidėję šalmus.

Tačiau tai ne visiškai tiesa – dviračių takais ir toliau bus galima važinėti be ryškių liemenių, jas bus privaloma užsidėti tik minant bendrojo naudojimo keliais, o šalmai, kaip ir iki šiol, privalomi tik nepilnamečiams.

Pilnas nuo liepos 1 dienos įsigaliosiantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo straipsnio papildymas skamba taip:

1. Važiuoti važiuojamąja kelio dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų, o išklausiusiems Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokymo įstaigos išduotą pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims.

Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja kelio dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius neribojamas.

2. Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonas šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų.

Važiuodamas važiuojamąja kelio dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, o gale – raudonas šviesos žibintas.

Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba kai blogas matomumas, dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, o gale – raudonas šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmus. Vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą. Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.