Nauja turgaus prekeivių apgavystė - buvę „angliški“ automobiliai

Ruošiatės automobilį pirkti turguje ir net neįtariate, kad jo vairas anksčiau buvo dešinėje pusėje? O gal perkate mašiną žinodami kaip yra?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-16 14:21, atnaujinta 2018-01-27 01:24

Bet kokiu atveju, gali būti, kad jos įregistruoti negalėsite.

Valstybinė kelių transporto inspekcija (VKTI) pastebėjo, kad pastaruoju metu padaugėjo besikreipiančių žmonių, kurie įsigijo transporto priemones su perkeltu vairu, nors gamykloje jos buvo pritaikytos eismui kaire kelio puse ir turėjo vairą dešinėje pusėje.

Šiuo metu galiojantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas draudžia tokias transporto priemones registruoti Lietuvoje, jei vairo perkėlimas iš dešinės pusės į kairę nėra įvertintas pagal šalyje galiojančią tvarką.

Transporto priemonės valdymo įtaisus perstatyti iš dešinės pusės į kairę galima įvykdžius vieną iš šių sąlygų:

- transporto priemonė perdirbama transporto priemonės gamintojo įgaliotame servise;

- transporto priemonės savininkas turi transporto priemonės gamintojo technines sąlygas ir perdirbimą atlieka bet kuriame servise pagal šias technines sąlygas.

Abiem nurodytais atvejais po perdirbimo turi būti atlikta transporto priemonės techninė ekspertizė.

Vienas dažniausių atvejų – prekeivių apgavystė, kai „angliški" automobiliai parvežami į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės, Lietuvoje perdirbamos ir parduodamos pirkėjams, jų neinformavus apie tokius pakeitimus.

Dažnai tokios transporto priemonės perdirbamos (vairo sistema ir kiti mazgai perkeliami iš dešinės į kairę) nesilaikant gamintojo nustatytų reikalavimų, o tai kelia didelę grėsmę eismo saugumui. Inspekcijos žiniomis, šios transporto priemonės, dažnai siekiant nuslėpti jų pirminę paskirtį (pritaikymą), pirmiausia laikinai registruojamos kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse, kuriose eismas vyksta dešine kelio puse, o vėliau bandoma jas legalizuoti Lietuvoje.

VKTI perspėjo transporto priemonių pirkėjus, kad jie būtų atidesni rinkdamiesi naudotą transporto priemonę, imtųsi papildomų priemonių ir išsiaiškintų pradinę transporto priemonės kilmę, pasinaudotų gamintojų ar jų įgaliotųjų atstovų turima informacija apie tas transporto priemones.

Šiuo metu eismas kaire kelio puse Europoje vyksta Jungtinėje Karalystėje (Anglijoje), Airijoje, Kipre ir Maltoje, o ne Europoje – Japonijoje, Australijoje, taip pat keliose Azijos ir Afrikos valstybėse.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.