Penki dalykai, kuriuos būtina žinoti apie valytuvus

Ilgėjant vakarams geras matomumas prie vairo yra ypač svarbus. Apsnigtas ar kitų automobilių aptaškytas priekinis stiklas riboja galimybes pastebėti į gatvę įžengusį žmogų, o jei valytuvai veikia prastai, vairuotojas visą kelią įsitempęs bando įžiūrėti kryptį ir nebepastebi, kas vyksta aplinkui.

Jei valytuvai prastai valo, galbūt jų dar nereikia keisti ir pakaks nuvalyti.<br>123rf.com nuotr.
Jei valytuvai prastai valo, galbūt jų dar nereikia keisti ir pakaks nuvalyti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Dec 6, 2014, 1:39 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:40 PM

Kad dėl to neįvyktų tragiškų nelaimių, patariame, kaip išsirinkti, prižiūrėti ir keisti valytuvus.

Kaip valyti?

Jei manote, kad valytuvų valyti nereikia, labai klystate. Dažnai valytuvai ant stiklo palieka šlapių, purvinų dryžių ne todėl, kad yra susidėvėję, o todėl, kad yra nešvarūs.

Juos galima lengvai nuvalyti naminėmis priemonėmis. Tam geriausiai tinka indų ploviklis. Ant sudrėkinto skudurėlio užlašinkite šiek tiek indų ploviklio ir keletą kartų perbraukite išilgai valytuvo gumelių.

Ploviklio putas geriausia pašalinti kitu skudurėliu, sudrėkintu langų plovimo skysčiu. Taip nuo valytuvų pašalinsite dulkes, pridžiuvusį purvą ir druskas.

Kada keisti?

Vis dėlto, jei valytuvų kraštas sutrūkinėjęs, įplyšęs ar susibangavęs, valymas nepadės – teks pirkti naujas valytuvų šluoteles.

Kaip ir daugelio kitų produktų atveju, valytuvams galioja taisyklė – nepirkite pigiausių. O ar keisti valytuvus oficialiame gamintojo servise, ar pirkti juos prekybos centre, pasirinkite pagal savo kišenę.

Skaičiuodami, kiek galite skirti pinigų valytuvams turėkite omenyje, kad juos reikia keisti kas pusę metų – metus. Ilgiau naudojami valytuvai ima trūkinėti ir vis prasčiau valyti stiklą.

Kaip išsirinkti?

Tinkamą valytuvų dydį geriausia išsirinkti nuėmus valytuvo šluotelę ir parduotuvėje palyginus ją su parduodamomis. Atkreipkite dėmesį šluotelių ilgį – kai kuriuose modeliuose jų ilgis skiriasi.

Anksčiau taupūs vairuotojai keisdavo ne visas valytuvų šluoteles, o tik prie stiklo besiliečiančias gumas. Tačiau dabar taip daryti nebeverta, nes sutaupytumėte vos keletą litų.

Kaip pasikeisti valytuvų šluoteles?

Tai gali būti sudėtinga tik pirmą kartą, jei anksčiau niekuomet nekeitėte valytuvų šluotelių. Atlenkę valytuvus nuo lango apverskite šluoteles gumuota puse į viršų ir spustelėkite segtuką, sukabinantį šluotelę su strypu.

Laikydami segtuką suspaustą numaukite šluotelę nuo valytuvo strypo ir taip pat uždėkite naują užfiksavę ją stumtelėjimu aukštyn.

Tik būkite atsargūs ir neleiskite metaliniam strypui atsilenkti, kol šluotelė neuždėta, nes krisdamas jis gali suskaldyti priekinį stiklą.

Už nešvarų stiklą - bauda

Niekuomet nevažiuokite su nešvariu ar apledėjusiu priekiniu stiklu.

Nors atrodo, kad lauke šalta ir valyti arba grandyti apšalusius automobilio langus tikrai nemalonus darbas, o laukti, kada automobilio variklis įšils ir, įjungus automobilio šiltą vėjelį, taip atitirpinti automobilio langus laiko nėra, tai – nepateisinama priežastis, kad automobilio langus nuvalytume tik dalinai.

Klaipėdos policija praneša, kad pagal Kelių eismo taisykles eismo dalyviai privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių, kitų asmenų ar jų turto saugumui ir aplinkai, nesudaryti kliūčių jų eismui.

Todėl automobilio vairuotojai prieš važiuodami transporto priemone privalo nuvalyti automobilio langus, taip kad per juos būtų galima matyti vaizdą visu transporto priemonės lango pločiu.

Gruodžio 2 dieną Klaipėdoje, Herkaus Manto gatvėje, vairuotojas, kuris nuvalė langus tik iš dalies, nepastebėjo į perėją įžengusio vaiko ir jį partrenkė. Vairuotojui gresia bauda nuo 500 iki 1000 litų arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 1 iki 2 metų.

Taip pat jei lyjant, sningant arba esant rūkui vairuotojo pusėje neveikia valytuvas, naikinamas automobilio techninės apžiūros galiojimas.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.