7 darbai vairuotojams, būtini prieš tolimą kelionę

Savaitgalį daugelis išsiruoš į tolimesnes keliones aplankyti artimųjų per šv. Velykas.

Prieš ilgą kelionę būtina kruopščiai patikrinti automobilį.<br>123rf.com nuotr.
Prieš ilgą kelionę būtina kruopščiai patikrinti automobilį.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2015, 5:48 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:20 PM

Ilgųjų savaitgalių išvykos – darbymetis ir techninės pagalbos kelyje tarnyboms, mat iškvietimų sulaukiama 30 proc. daugiau, nei įprastai.

„Daugiausiai iškvietimų gauname dieną prieš ilgąsias šventes ir visiems grįžinėjant po jų.

Dažnu atveju pagalbos vairuotojams tenka šauktis toli nuo namų – kaimo keliuose, atokesnėse vietovėse, todėl šventinę nuotaiką jiems gadina ir gedimas, ir sugaištas laikas“, – sakė „Lietuvos draudimo“ pagalbos kelyje atstovas Tomas Kliučinskas.

Kad šv. Velykų nuotaika neapkarstų, o margučių netektų ridinėti kelyje, pateikiame vairuotojams septynis patarimus, kuo būtina pasirūpinti prieš ilgą kelionę.

Pasitikrinkite automobilio tepalų ir skysčių lygį

Pasiruošimą kelionei pradėkite žvalgyba po variklio dangčiu. Patikrinkite variklio alyvos, aušinimo ir stabdžių skysčių lygį. Jei reikia, įpilkite langų skysčio.

Nepamirškite pažvelgti ir į nuvažiuotų kilometrų kiekį – galbūt jau laikas pakeisti variklio alyvą. Tai dažniausiai rekomenduojama daryti nuvažiavus 10-20 tūkst. kilometrų po paskutinio keitimo.

Įsitikinkite, ar tvarkingos žarnelės

Atidžiai apžiūrėkite po variklio dangčiu esančias degalų padavimo ir aušinimo sistemos sujungimo žarneles. Dėl drėgmės, šalčio ir druskų poveikio ant jų gali atsirasti smulkių įtrūkimų.

Trūkusi aušinimo sistemos žarnelė perkaitins variklį. Degalų padavimo žarnelė sukels ne mažiau rūpesčių – gali tekti pakeisti visą degalų padavimo sistemą.

Patikrinkite akumuliatorių

Jei pastebėjote, kad automobilis sunkiai užsiveda, tai rimtas signalas, kad reikia patikrinti akumuliatoriaus būklę. Tai galima padaryti apsilankius specializuotose parduotuvėse ar autoservise.

Patikrinus akumuliatorių bus ramiau, jog sustojus atokvėpio poilsio aikštelėje, neteks stabdyti pakeleivių ar kviesti atvažiuoti keliasdešimt kilometrų į pagalbą draugus.

Pripūskite padangas

Atkreipkite dėmesį į padangas – ar nesukietėjusi guma, ar tinkamas protektoriaus gylis. Būtinai patikrinkite oro slėgį.

Išsiruošus į ilgą kelionę automobilio apkrova neretai skiriasi nuo įprastos – važiuoja daugiau keleivių, prikrauta daugiau daiktų. Padidėjus svoriui, skiriasi ir rekomenduojamas padangų slėgis. Jis paprastai nurodytas prie vairuotojo durelių.

Oro slėgį būtina patikrinti ir atsarginėje padangoje. Ilgai nenaudota padanga gali būti pabliuškusi ar visai išsileidusi.

Prisipilkite degalų

Užsukę į degalinę prisipūsti padangų, nepamirškite pasirūpinti ir degalais. Šis elementarus veiksmas ne taip ir retai tampa pagalbos kelyje iškvietimo priežastimi.

Prieš keliones verta pasipildyti šiek tiek daugiau degalų, nei įprasta. Tai ypač aktualu susiruošus į atokesnes vietoves, kur pakeliui degalinių gali ir nepasitaikyti.

Patikrinkite, ar dega visos lempos

Šventiniu laikotarpiu eismas tampa intensyvus visoje šalyje, todėl tiek jūsų, tiek kitų eismo dalyvių saugumui būtina patikrinti visas automobilio šviesų lempas.

Laukia permainingi orai, todėl gali tekti įsijungti tiek įprastas trumpąsias ir ilgąsias šviesas, tiek rečiau naudojamus rūko žibintus.

Patikrinkite, ar turite privalomus dalykus

Šventinę nuotaiką gali sugadinti ir policijos skirta bauda. Ilgąjį savaitgalį tradiciškai laukiama daugiau policijos patikrinimų kelyje, todėl nepamirškite privalomų dalykų – automobilio dokumentų, vairuotojo pažymėjimo, galiojančios techninės apžiūros ir draudimo liudijimo.

Patikrinkite, ar turite gesintuvą, liemenę ir pirmosios pagalbos rinkinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo