Ką automobilyje pataria turėti lenktynininkas A. Juknevičius?

Vieniems tai – tik transporto priemonė, kitiems – namai ant ratų. Išmeskite nereikalingą šlamštą iš bagažinės ir sudėkite tai, kas privaloma ir tai, už ką vieną dieną jūs sau padėkosite.

Antanas Juknevičius savo automobilyje visuomet vežiojasi kelis pagrindinius įrankius.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Antanas Juknevičius savo automobilyje visuomet vežiojasi kelis pagrindinius įrankius.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2015, 5:43 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:55 PM

Patyręs keliautojas, Dakaro ralio lenktynininkas Antanas Juknevičius pasidalino patarimais, kas turėtų būti kiekvieno įžvalgaus vairuotojo automobilyje.

Vaistinėlė

„Gerai sukomplektuota vaistinėlė yra pirmas dalykas, kurio reikėtų automobilyje mąstant apie tai, kas tau pačiam ar kitam vieną dieną gali kainuoti gyvybę. Tik ji turi būti gerai sukomplektuota ir peržiūrėta – o ne šiaip nusipirkau ir net nežinau kas yra ten. Daug kas jos neatsidaro.

Pas mane yra vadinamasis „žgutas“, skirtas stipriam kraujavimui sustabdyti, užveržiant aukščiau žaizdos vietos, bet dabar jų nėra vaistinėlėse. Streptocido miltelių irgi visada turiu (skirti stabdyti bakterinį užkratą žaizdoje – red.past.) Kiekvienas turi susikomplektuoti pats ir mokėti naudotis. Man tekę matyt gyvenime kai žmonės išgyvendavo tik dėl to, kad laiku buvo suteikta kvalifikuota pagalba“, – sako A. Juknevičius.

Užvedimo laidai

„Nutikus bėdai, dažniausiai atsiranda gerų žmonių, sustoja, galima būtų nutempt iki kolonėlės ar nuo pavojingos vietos, o jie net neturi virvės ar vadinamosios „prikurkės“ (užvedimo laidų). Nes dažnai būna elektros sistema ar akumuliatorius sugenda ar išsikrauna. Yra kitas automobilis – brūkšt, 2 minutes užvedei ir nuvažiavai, tokie dalykai yra svarbūs.“

Tempimo lynas

„Man yra buvę kad pasibaigė kuras kažkada: paskolino draugas automobilį, kol maniškį remontavo, bet nepasakė, kad jo kuro daviklis blogai rodo. Ir tiesiog važiavau, rodo, jog liko ketvirtadalis degalų bake, lemputė nedega – ir staiga bac mašina sustojo. Supratau, kad kažkas su kuru.

Skambinu draugui, o jis – oi, sako, pamiršau pasakyt. O man iki Klaipėdos artimiausios kolonėlės 45 km... Draugai daugiausia visi Vilniuje ar Klaipėdoje, teko pakelt ranką, tai sustojo ir nutempė iki kolonėlės – gerai, kad virvę turėjau.“

Telefono įkroviklis

Bėda po vieną nevaikšto – sugedus automobiliui ar nutikus nelaimei ir prireikus išsikviesti pagalbą, telefonas ima ir išsikrauna pačiu netinkamiausiu metu. Kad netektų kliautis tik geranoriškais pakeleivingais vairuotojais, visada automobilyje turėkite telefono įkroviklį kraunantį nuo akumuliatoriaus ir su mini usb jungtimi – toks tiks daugumai įrangos.

„Pakrautas telefonas – sunku be jo įsivaizduoti gyvenimą. Savo automobilyje aš visada turiu pakroviklį, man tai neatsiejama dalis. Juk daugelis baterijų išsikrauna per parą, būtina pasirūpinti, kad turėtumėte ryšį“.

Įrankiai

„Visada turiu dėžėje kelis pagrindinius įrankius, su kuriais galima išsispręsti lengvesnes automobilio problemas. Žmonės neturi netgi rakto ratams pasikeisti, nežino kur jų pakėliklis ir t.t., būna gedimai juokingi, kai turint peilį ir vieną raktą tu gali susitvarkyti automobilį ir po 5 minučių važiuoti.“

Žemėlapis arba GPS

„Aš visada turiu GPS, man jis labai dažnai praverčia, mėgstu visur orientuotis. Tai nėra moderniausias GPS su žemėlapiais ir tas navigatorius vadinamas, o tikras turistinis GPS. Aš mėgstu keliauti, man daugelyje situacijų jis labai padeda, kai reikia susiorientuoti be žemėlapio“. Atsarginis butelis tepalo

„Visada sveika turėti litriuką tepalų, bet staigiai tepalai neišbėga. Jei auto prižiūri, turi bent kartą per mėnesį nuvažiuoti į servisą, kad tau juos papildytų. Jeigu staigiai sumažėja, iš principo, važiuoti nebegali, nes jei išbėgo – reiškia kažkur atsirado įtrūkimas, čia jau viskas, turi kviestis mašinos „katafalką“. Kartais geri įrankiai daug daugiau lemia. Kai tu gali atsisukti ar prisiveržti, kur reikia.“

Vanduo

„Dėl vandens aktualu yra keliaujant po karštus kraštus, nes nežinai kur atsidursi“. Taip pat papildomas didelis butelis vandens laikinai gali pagelbėti karštą dieną užkaitus varikliui dėl pasibaigusio aušinimo skysčio.

Automobilis ne sandėliukas

Susirūpinusiems savo bagažinės turiniu primename, kad nereikia persistengti. Automobilyje turi būti tie daiktai, kurių didžiausia tikimybė, kad prireiks konkrečiai jums. Mat labiau apkrautas automobilis eikvoja daugiau degalų. Tad palapinę, miegmaišius ar skėčius nuo saulės, jei nekeliaujate į iškylą, palikite namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.