Milžinišką skelbimą pasikabinęs ridos sukėjas: „O ką?“

Gariūnų automobilių turgavietės prieigose siūlomos įvairios paslaugos. Greta padangų montavimo ir balansavimo čia pat galima ir atsukti ridą. Didžiulė geltona iškaba atvirai skelbia: „Ridos korekcija“.

Apie galimybę pakoreguoti automobilio ridą Gariūnuose skelbia didžiulė geltona iškaba.<br>J.Stacevičiaus ir „Hammersmith“ nuotr.
Apie galimybę pakoreguoti automobilio ridą Gariūnuose skelbia didžiulė geltona iškaba.<br>J.Stacevičiaus ir „Hammersmith“ nuotr.
Apie galimybę pakoreguoti automobilio ridą Gariūnuose skelbia didžiulė geltona iškaba.<br>„Hammersmith“ nuotr.
Apie galimybę pakoreguoti automobilio ridą Gariūnuose skelbia didžiulė geltona iškaba.<br>„Hammersmith“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Rinkevičius

Jan 12, 2016, 3:01 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:03 AM

Didžiulis plakatas kabo greta ant „Padangos911.lt“ serviso tvoros, tačiau diagnostikos ir ridos koregavimo paslaugas teikia visai kita kompanija.

Jos pavadinimo pagal individualios veiklos pažymėjimą dirbantis meistras Laimis lrytas.lt redakcijai atskleisti nenorėjo.

Vyras pasakojo, kad kartu su padangų prekybininkais nuomojasi patalpas ir iš tiesų koreguoja automobilių ridą.

Pašnekovas įsitikinęs, kad jis tik suteikia paslaugą, o aiškintis, kodėl klientas nusprendė tai padaryti – ne jo darbas.

„Savo mašinai ridą klientas gali atsukti nors ir iki nulio. To įstatymas nedraudžia“, – aiškino jis.

Kalėjimo grėsmė atbaidė klientus

Meistrui yra žinoma, kad žmonės, kurie pakoregavę ridą automobilius parduoda apie tai neįspėję, daro nusikaltimą.

Nuo metų pradžios įsigalioję Baudžiamojo kodekso pataisos, pagal kurias už ridos klastojimą gresia dveji metai nelaisvės, daugumą jų atbaidė.

Nuo sausio 1 d. pašnekovas dar nesulaukė nė vieno kliento.

„Žmonės dabar gerai pagalvoja, ar verta tai daryti. Jei darbą atliko neprofesionalas, tai nesunku atsekti. Galima patikrinti atskirus blokus ir rasti juose seną informaciją“, – kalbėjo Laimis.

Vis tik jis nėra teisus – įstatyme nėra išskirta, kad savo reikmėms ridą sukti galima, o parduodant – jau nebe. Ją draudžiama atsukinėti bet kokiu atveju.

Įsigaliojus įstatymui drįstančių koreguoti ridą į mažesnę liko vienetai. O tie, kurie visgi ryžtasi, tai jau daro subtiliau.

„Nebeliko tų atvejų, kai pusę milijono nuvažiavusios mašinos ridą atsuka iki 200 tūkst.“, – konstatavo meistras.

Paskutinį kartą ridą jis koregavo praėjusiais metais. Neveikiantį skydelį pasikeitęs klientas tuomet paprašė suvienodinti parodymus.

Kiti tai daro, bet neskelbia

Meistro teigimu, analogiškas ridos koregavimo paslaugas sostinėje teikia ne vienas automobilių servisas. Tik galbūt mažiau tai reklamuoja.

Laimis sakė, kad tą gali padaryti bet kuris reikiamą įrangą turintis elektrikas ar diagnostikos specialistas. Atskirais atvejais, tam netgi yra realus poreikis. Pavyzdžiui, kai sumontuojami gerokai mažesni, ar kaip tik per dideli ratai.

Taip pat koreguoti ridą prisireikia pakeitus prietaisų skydelį.

„Buvo atvejis, kai klientas paprašė nustatyti didesnę ridą, kadangi po skydelio keitimo ji neatitiko variklio valdymo bloko parodymų“, – pasakojo pašnekovas.

Keisti ridą jis atsisako tik tuose automobiliuose, kur kyla rizika sugadinti patį prietaisų skydą. Taip dažniausiai būna tuomet, kai tenka iš naujo lituoti jungtis.

Kaina – nuo 30 eurų

Paslaugos kainos, anot meistro, priklauso nuo darbų sudėtingumo. Jei reikia perrašyti ne vieno, o keleto valdymo blokų duomenis, koregavimas gali trukti ir keletą savaičių. O tuomet tai bus brangu.

„Sudėtingiausia po avarijų, kai kėbulas yra vieno automobilio, variklis – kito. Visur reikia suvienodinti parodymus, o tai gali kainuoti iki tūkstančio eurų“, – komentavo meistras.

Tačiau tokiu atveju duomenys bus perrašyti visur, įskaitant netgi oro pagalvių valdymo mechanizmus.

Nesudėtingo koregavimo kaina svyruoja nuo 30 iki 40 eurų. Jei reikia ardyti ir perprogramuoti skydelį ji pakyla iki 100 eurų.

Meistro teigimu, dėl valdymo blokų gausos, ridos koregavimas naujesniuose automobiliuose yra brangus, todėl taikomas rečiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.