Kiek reikia sutaupyti, kad vertėtų važiuoti apsipirkti į Lenkiją

Šį pavasarį neįtikėtinai išaugusios daržovių kainos tarp Lietuvos gyventojų sukėlė didžiulį pasipiktinimą.

Kad būtų lengviau įvertinti, kada kelionė į Lenkiją nevirstų dar didesnėmis išlaidomis, apskaičiavome, kiek kainuoja į ją nuvažiuoti iš įvairių Lietuvos miestų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kad būtų lengviau įvertinti, kada kelionė į Lenkiją nevirstų dar didesnėmis išlaidomis, apskaičiavome, kiek kainuoja į ją nuvažiuoti iš įvairių Lietuvos miestų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2016, 4:34 PM, atnaujinta May 27, 2017, 3:51 AM

Po „Bendraukime“ paviešintos istorijos apie 3,49 Eur kainavusį nė kilogramo nesveriantį žiedinį kopūstą pirkėjai pastebėjo ir agurkus už 4,99 Eur, ir panašiai kainuojančius pomidorus, ir net 19,99 Eur už kilogramą kainuojančias trešnes.

Nemaža dalis kainomis nusivylusių lietuvių ir anksčiau važiuodavo apsipirkti į Lenkiją, o dabar žiedinio kopūsto kainos įkvėpti pirkėjai jau buriasi į grupes ir ragina tris dienas boikotuoti prekybos centrus ir prieš tai apsipirkti kaimyninėje šalyje.

Bet kada išties verta važiuoti apsipirkti į Lenkiją? Nuolaida už prekes – dar ne viskas, nes kainuoja pati kelionė iki Lenkijos.

Jei Lietuvoje per vieną apsipirkimą prekybos centre šeima išleidžia 20-40 Eur, Lenkijoje tenka palikti gerokai daugiau pinigų, kad kelionė atsipirktų.

Pamirštama išlaidų dalis

Kad būtų lengviau įvertinti, kada kelionė į Lenkiją nevirstų dar didesnėmis išlaidomis, apskaičiavome, kiek kainuoja į ją nuvažiuoti iš įvairių Lietuvos miestų.

Degalų kainos kelionėms šiuo metu labai palankios – litras dyzelino kainuoja apie 92 centus, o litras benzino – apie 1,05 Eur.

Apskaičiavome du variantus – ekonomiškąjį, kai šeima turi gana taupų dyzelinį automobilį, suvartojantį apie 6,5 litro degalų 100 km, ir ne tokį palankų, kai turimas automobilis varomas benzinu ir suvartoja apie 9 litrus degalų 100 km.

Taigi, 100 km dyzeliniu automobiliu kainuotų apie 6 Eur, o benzininiu – apie 9,45 Eur.

Reikia nepamiršti ir eksploatacinių išlaidų.

Kaip atspirties tašką pasirinkus padangų naudojimo trukmę, galima apskaičiuoti, kad per 40 tūkst. km teks kartą pakeisti jų komplektą, bent kartą pakeisti stabdžių kaladėles, du kartus – variklio alyvą bei filtrus ir apie 8 kartus papildyti langų plovimo skysčio. To kaina labai priklauso nuo automobilio modelio ir pasirenkamų detalių, bet orientacinė suma gali siekti apie 500 Eur, neįskaičiuojant bendro automobilio nusidėvėjimo.

Tai reiškia, kad prie degalų kainos už kiekvienus nuvažiuotus 100 kilometrų reikia pridėti dar bent 1,25 Eur eksploatacinių išlaidų.

Marijampolė

Lietuviams artimiausia apsipirkimo vieta Lenkijoje – Suvalkai. Nuo Lietuvos-Lenkijos pasienio iki Suvalkų yra vos 26 km, taigi pasienio gyventojams turbūt daug klausimų apie kelionės vertę nekyla.

Marijampolė – arčiausiai Lenkijos esantis didesnis Lietuvos miestas. Nuo jos iki Suvalkų – 60 km, taigi kelionė į abi puses būtų 120 km ilgio ir užtruktų dvi valandas, neįskaičiuojant pasisukinėjimų vietoje.

Jos preliminari kaina – 8,7 Eur dyzeliniu arba 12,72 Eur benzininiu automobiliu.

Kaunas

Kaunas – arčiausiai Lenkijos esantis Lietuvos didmiestis. Vis tik važiuojantiems iš Kauno teks nuriedėti dvigubai ilgesnį maršrutą.

Nuo Kauno iki Suvalkų – 123 km, kelionė į abi puses – 246 km ir užtrunka 3 val. 22 min.

Jos kaina – 17,84 Eur dyzeliniu arba 26,08 Eur benzininiu automobiliu.

Vilnius

Lietuvos sostinėje – daugiausiai gyventojų, taigi jų kelionės į Lenkiją galėtų turėti didžiausią poveikį ekonomikai ir vietinėms kainoms. Tačiau vilniečiams kelionė į Lenkiją dar ilgesnė ir brangesnė nei kauniečiams.

Nuo Vilniaus iki Suvalkų galima važiuoti trimis keliais – per Kauną, Prienus arba Alytų. Visais trimis keliais kelionės trukmė panaši, į vieną pusę reiktų važiuoti 2 val. 50 min, į abi – 5 val. 40 min.

Trumpiausias kelias per Prienus – 195 km į vieną pusę, 390 km – į abi.

Kelionės kaina – 28,28 Eur dyzeliniu automobiliu arba 41,34 Eur benzininiu.

Panevėžys

Panevėžiečiams nuvykti į Suvalkus užtrunka tiek pat, kiek ir vilniečiams, nes iki Suvalkų be didelių nukrypimų veda magistralė „Via Baltica“, tik bendras kelionės atstumas pailgėja iki 448 km, o kartu ir šiek tiek pakyla kelionės kaina.

Kelionės kaina – 32,48 Eur dyzeliniu automobiliu arba 47,49 Eur benzininiu.

Klaipėda

Ar verta į Suvalkus važiuoti iš pajūrio? Nebent esate suplanavę išleisti labai daug ir galite apsipirkimui paskirti visą dieną.

Iš Klaipėdos Suvalkus galima pasiekti per Jurbarką arba per Kauną. Pastarasis kelias ilgesnis, bet didelę jo dalį galima važiuoti autostrada. Vis tik laiko sąnaudos abiem atvejais labai panašios ir kelionė į abi puses truktų 7 valandas.

Trumpesnis kelias pro Jurbarką yra 292 km ilgio, į abi puses – 584 km.

Kelionės kaina – 42,34 Eur dyzeliniu automobiliu arba 61,91 Eur benzininiu.

Septynias valandas kelionei į Suvalkus reiktų paskirti ir šiauliečiams tik jų kelionę šiek tiek atpigintų 70 km trumpesnis atstumas.

Mažeikiai

Bene ilgiausia ir brangiausia kelionė į Suvalkus – mažeikiškiams. Jiems kelyje tektų užgaišti net 8 valandas ir nuvažiuoti 622 km į abi puses.

Tokios kelionės kaina – 45,1 Eur dyzeliniu automobiliu arba 65,93 Eur benzininiu.

Panašiai už už apsipirkimą Lenkijoje turėtų pakloti ir Joniškio, Biržų, Rokiškio ir Ignalinos gyventojai.

Ar verta važiuoti?

Prieš atsakydami į šį klausimą pagalvokite – o ką pirksite? Net jei nusižiūrėtos prekės kainuotų vidutiniškai 20 proc. pigiau, nei Lietuvoje, vien tam, kad kelionė atsipirktų reiktų išleisti 150-300 eurų, priklausomai nuo gyvenamosios vietos ir turimo automobilio.

O tam, kad būtų ir apčiuopiamos naudos, pirkinių vežimų vertė turėtų būti dviguba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.