Dingusią merginą galėjusius padėti rasti vaizdo registratorius policija prisiminė per vėlai

Ieškodama mįslingomis aplinkybėmis dingusios merginos policija kreipėsi į ją kelyje galėjusius pastebėti vairuotojus. Pirmadienio vakarą socialiniuose tinkluose buvo išplatinta automobilio „Audi A7“, kurį vairavo dingusioji, nuotrauka.

Vaizdo registratoriuose dažniausiai naudojamos 32 GB talpos atminties kortelės, kurios gali išsaugoti iki 8 valandų trukmės įrašą.<br>Policijos ir V.Ščiavinsko nuotr.
Vaizdo registratoriuose dažniausiai naudojamos 32 GB talpos atminties kortelės, kurios gali išsaugoti iki 8 valandų trukmės įrašą.<br>Policijos ir V.Ščiavinsko nuotr.
Vaizdo registratoriuose dažniausiai naudojamos 32 GB talpos atminties kortelės, kurios gali išsaugoti iki 8 valandų trukmės įrašą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Vaizdo registratoriuose dažniausiai naudojamos 32 GB talpos atminties kortelės, kurios gali išsaugoti iki 8 valandų trukmės įrašą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Pirmadienio vakarą policija socialiniuose tinkluose išplatino automobilio „Audi A7“, kurį vairavo dingusi 26-erių Ieva Stazdauskaitė, nuotrauką.<br>Policijos nuotr.
Pirmadienio vakarą policija socialiniuose tinkluose išplatino automobilio „Audi A7“, kurį vairavo dingusi 26-erių Ieva Stazdauskaitė, nuotrauką.<br>Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Saulius Rinkevičius, Ilona Steponėnė

Mar 7, 2017, 5:12 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:51 AM

Vairuotojų, kurie sekmadienio vakarą galbūt pastebėto 26-erių Ievos Strazdauskaitės automobilį, buvo prašoma pranešti policijai arba skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad šiuo atveju svarbi bet kokia, net ir smulki detalė.

Antradienio popietę Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis kreipdamasis į visuomenę visų, važiavusių sekmadienio pavakarę magistrale Plungė–Vilnius ir turėjusių vaizdo registratorius, taip pat paprašė pasidalyti vaizdo medžiaga su policijos pareigūnais.

Tokiais atvejais vaizdo registratoriai iš tiesų gali suteikti naudingos informacijos, tačiau specialistai sako, kad iš jų šį kartą naudos tikėtis neverta.

Įrašai nebus išlikę

Dėl ribotos talpos atminties kortelių vaizdo registratoriai įrašą išsaugo ribotą laiką. Todėl policijos prašymas yra šiek tiek pavėluotas.

Navigacinės ir vaizdo fiksavimo įrangos parduotuvės „GPS meistras“ direktorius Ričardas Pūkas sakė, kad praėjusios paros įrašai vaizdo registratoriuose jau nebus išlikę.

Specialisto teigimu, tai būtų įmanoma tik gerokai sumažinus vaizdo kokybę, tačiau tuomet jau bus sunku jame ką nors įžiūrėti.

Norėdami sutalpinti ilgesnės trukmės vaizdo įrašą, vairuotojai filmavimo kokybę nuo „Full HD“ gali sumažinti iki HD ar 360 pikselių raiškos, tačiau, specialisto teigimu, iš to bus mažai naudos.

Mažos talpos kortelės

Vaizdo registratoriuose daugiausia naudojamos 32 GB talpos atminties kortelės. Nelygu vaizdo kokybė, jos gali išsaugoti nuo 4 iki 8 valandų trukmės įrašą.

Šie įrenginiai veikia ne taip, kaip įprastos kameros, kur užsipildžius kortelės atminčiai prietaisas daugiau nebefilmuotų ir praneštų, jog metas perkelti medžiagą į kompiuterį.

Naujus vaizdus registratoriai nuolat įrašo ant viršaus, po truputį trindami seniausias minutes. Todėl, pvz., nuvažiavus iš Vilniaus į Klaipėdą ir grįžus atgal vaizdo registratoriuje geriausiu atveju bus išlikusi pirmosios kelionės pabaiga.

„Didelės talpos kortelių neleidžia dėti pati įrenginio specifikacija. Be to, nemažą rinkos dalį užima pigūs prietaisai, o jie su didesnės talpos kortelėmis apskritai nesuderinami.

Jiems sunku apdoroti didelį duomenų kiekį, todėl nuolat vyksta įrašymas-trynimas-įrašymas“, – aiškino R. Pūkas.

Vienintelė galimybė turėti lemtingųjų akimirkų įrašą – jei po sekmadienio vakaro transporto priemonėje įrengtas vaizdo registratorius daugiau nebuvo įjungtas.

Tokia tikimybė menka, nes juos naudojantys vairuotojai įpranta jungti kaskart sėdę į automobilį. Tačiau jei vis dėlto sekmadienį 16–20 val. važiuodami magistrale Vilnius–Klaipėda arba Jonavos, Žeimių apylinkėse naudojote vaizdo registratorių ir po to jo beveik ar visai nejungėte, užfiksuotus vaizdus perduokite pareigūnams.

Vaizdo įrašus pareigūnai prašo atnešti į artimiausią policijos komisariatą.

Dingo sekmadienį

Lrytas.lt primena, kad iš Plungės į Vilnių sekmadienio vakarą savo automobiliu išvažiavusi 26 metų I.Strazdauskaitė pakeliui mįslingai dingo, jos ieško gausios policijos pajėgos ir artimieji.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1 val. 30 min., Jonavos r. netoli Žeimių miestelio esančiame miške buvo rastas merginos automobilis – rudos spalvos „Audi A7“. Jame merginos nebuvo.

Pareigūnai tęsė intensyvią paiešką tiek miške, tiek apylinkėse. Į įvykio vietą buvo iškviestas kinologas, ekspertai. Dėl prastų orų sraigtasparnis pirmadienį buvo pakeltas vos keliolikai minučių, tačiau darbo tęsti negalėjo. Antradienį sraigtasparnis buvo pakeltas antrąkart ir šįsyk sėkmingai.

Ekspertams apžiūrėjus įvykio vietą, pirminiais duomenimis, grumtynių, kraujo pėdsakų nepastebėta. Tačiau toje vietoje, kur rastas merginos automobilis, šalia aptikta ir išmėtytų merginos daiktų. Tiesa, kokių – policija neatskleidžia.

Merginos sekmadienio vakarą pasigedo sostinėje jos taip ir nesulaukęs draugas, jis paskambino merginos tėvui. Tėvas ir pranešė policijai apie dingusią dukrą.

I.Strazdauskaitės automobilis rastas pasinaudojant mobiliuoju telefonu. Pernai pagamintą automobilį miške padėjo aptikti automobilyje veikiantis GPS ryšys.

Pareigūnų teigimu, mergina pakeleivių neėmė, nuo Plungės važiavo viena. Policija pirmadienio vakarą išplatino merginos automobilio nuotrauką ir laukia visų kelyje šį automobilį pastebėjusių vairuotojų informacijos.

Antradienį viešą kreipimąsi į žmones išplatino ir merginos motina. Ji sako, kad tiems, kurie suteiks vertingos informacijos, padėsiančios rasti dukrą, šeima pasiryžusi sumokėti 10 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą