Kauniečiai gėles laisto iš automobilio, užsibuvusio nuo sovietmečio

Kaune važinėjantis 35 metų ZIL vandenvežis, iš kurio laistomos miesto gėlės, ir jo vairuotojas – tikros žvaigždės. Antikvarinį sovietinį automobilį nuolat apspinta smalsuoliai.

ZIL vairuotojas V.J.Valatkevičius ir naujoji gėlių laistytoja R.Šileikienė nesistebi, kad sulaukia aplinkinių dėmesio.<br>M.Patašiaus nuotr.
ZIL vairuotojas V.J.Valatkevičius ir naujoji gėlių laistytoja R.Šileikienė nesistebi, kad sulaukia aplinkinių dėmesio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Steigiamojo Seimo aikštėje gėlės laistomos nauja laistymo mašina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Steigiamojo Seimo aikštėje gėlės laistomos nauja laistymo mašina.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2017, 4:54 PM

Kauniečiai nustemba pamatę, kad miesto gėlynams prižiūrėti naudojama dar sovietinė technika. Gėlės Kaune vasarą liejamos iš senučio, jau antikvariniu tapusio ZIL automobilio priekabos.

Mėlynoji mašina ir jos vairuotojas, meiliai vadinamas Seneliu, seniai tapo Kauno įžymybėmis. Vairuotojo partnerę – ilgametę Kauno gėlininkę – pakeitė kita įmonės darbuotoja. Naujovių atsirado ir technikos srityje.

Atnaujinus Laisvės alėjos ruožą ten augančios gėlės laistomos ir nauja mašina. Ja kauniečiai taip pat domisi.

Mėlynas senolis – patvarus

Kauno gėlynus ir kitus želdinius prižiūri įmonė „Irgita“. Bendrovė turi 1982 metais rusų pagamintą mėlyną ZIL automobilį, iš kurio laistomos gėlės.

Šį automobilį beveik 40 metų vairuojantis Valentinas Juozapas Valatkevičius jau nesistebi, kai aplinkiniai smalsiai žvelgia į jo mašiną, prašo prie jos nusifotografuoti.

Šią vasarą senasis ZIL ir vėl tarnauja.

„Nors automobilis antikvarinis, jis labai patvarus. Tereikia šiek tiek paremontuoti, ir vėl važiuojame po Kauną“, – šypsojosi bendradarbių meiliai Seneliu vadinamas vairuotojas.

Patirtį perėmė iš kolegės

Drauge su V.J.Valatkevičiumi daugybę metų dirbo Stasė Stanionienė. Ji kruopščiai laistydavo Kauno gėlynus. Aplinkiniai moterį taip pat pažinojo ir vadindavo ją vyriausiąja miesto gėlininke.

Deja, S.Stanionienė įmonėje nebedirba. Jos pareigas dabar atlieka Regina Šileikienė.

„Anksčiau mieste gėles sodindavau. Dabar iš Staselės perėmiau jos pareigas. Ji pamokė, kad kol gėlės neseniai pasodintos, lepios, kerus reikia lieti atsargiai, palei žemę. Dabar, kai gėlės sustiprėjusios, jas galima laistyti stipriau, gausiau“, – pasakojo moteris.

R.Šileikienė pasakojo, jog kauniečiai šią vasarą pastebi, kad mieste gėlės žydi itin gausiai, žiedai labai dideli ir įspūdingi.

„Matyt, taip yra dėl to, kad orai palankūs. Taip pat gerai, kad nebesodinome sprigių. Prižiūrime ne tokias lepias gėles, todėl jos ir klesti“, – pasakojo gėlininkė.

Domisi ir nauja technika

Anksčiau ZIL automobilį dažnai būdavo galima pamatyti Laisvės alėjoje. Dabar atnaujintoje pėsčiųjų gatvės dalyje dažniau rieda kita – naujesnė – technika.

Įmonės „Irgita“ vadovas Robertas Mačiulis pasakojo, kad antikvarinio laistymo automobilio atsisakyti neketinama.

„Tačiau būna, kad jis genda, iš jo išteka tepalai. Taip pat ir gėlių plotai, kuriuos turime prižiūrėti mieste, padidėjo, todėl įsigijome naujesnę laistymo mašiną“, – sakė R.Mačiulis.

Tai – vokiečių gamybos laistymo mašina. Jos talpa panaši kaip ir ZIL automobilio – telpa 6 kubiniai metrai vandens.

„Kauniečiai iš karto pastebėjo naują techniką. Ja, kaip ir senuoju automobiliu, taip pat domisi, apžiūrinėja“, – sakė želdinių priežiūros įmonės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.