Sukūrė neregėtą technologiją, dėl kurios vairuotojas gali matyti gerokai daugiau

Vairuotojai pastebi, kad naujesniuose automobiliuose priekiniai statramsčiai būna vis storesni ir riboja matomumą. Kartais statramstis gali net užstoti pėsčiąjį.

 Naujoji technologija tarsi ištrina statramsčius.<br> Gamintojo nuotr.
 Naujoji technologija tarsi ištrina statramsčius.<br> Gamintojo nuotr.
 Naujoji technologija tarsi ištrina statramsčius.<br> Gamintojo nuotr.
 Naujoji technologija tarsi ištrina statramsčius.<br> Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 29, 2018, 1:43 PM

Todėl mokslininkai sugalvojo, kaip šią problemą panaikinti ir sukurti įspūdį, lyg statramsčių nebūtų. 

Technologijų kompanija „Continental“ sukūrė virtualių priekinių statramsčių sistemą, padedančią matyti zonose, kurias užstoja priekiniai automobilių statramsčiai. Nors jie yra būtinas konstrukcijos elementas ir, griežtėjant saugumo reikalavimams tapo tvirtesni, didelis statramsčių plotis vairuotojui trukdo laiku pastebėti pėsčiuosius ir kitus eismo dalyvius.

Virtualių statramsčių sistema atvaizduoja automobilio aplinką.

Priklausomai nuo statramsčio pločio, vairuotojui užstojama didelė matymo lauko dalis, o nematoma zona yra tuo didesnė, kuo didesnis atstumas nuo automobilio iki kliūties. Todėl priekiniai statramsčiai turi užtikrinti ne tik automobilio saugumą, bet ir netrukdyti vairuotojui vertinti situacijos.

Naujoji virtualių statramsčių sistema naudoja aplinkos vaizdo kameras, lanksčius OLED ekranus ir virš vairo sumontuotą vaizdo kamerą, sekančią vairuotojo galvos judesius. 

Išorinė kamera perduoda vaizdą į statramsčiuose sumontuotus ekranus, o vairuotojo galvos judesių sekimo sistema, drauge su esamu aplinkos vaizdu, užtikrina dinaminį aplinkos atvaizdavimą lyg vairuotojas žiūrėtų pro priekinį langą, o ne matytų įprastą kameros perduodamą vaizdą.

Ši technologija vairuotojui leidžia laiku pastebėti pėsčiuosius, dviratininkus, taip pat kitus automobilius, kuriuos užstotų įprasti priekiniai statramsčiai. O naudojant vaizdo kameras, judesio sekimą ir ekranus, virtualių priekinių statramsčių sistema leidžia vairuotojams matyti kas yra nematomoje zonoje, taip apsaugant dviratininkus, pėsčiuosius ir kitus eismo dalyvius.

Tiesa, gamintojas kol kas neskelbia, kada šią sistemą bus galima pamatyti tikruose automobiliuose. Tačiau šoninius veidrodėlius pakeičiančios kameros jau tapo realybe, taigi, gali būti, kad netrukus sulauksime ir „nematomų“ statramsčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.