Vardiniai automobilių numeriai: koks Lietuvoje buvo pirmasis ir kokie užrašai labiausiai graibstomi dabar

Kelyje vis dažniau galima išvysti automobilius su vardiniais numeriais. Taip yra todėl, kad vairuotojai užuot įprastų numerio ženklų savo automobiliui neretai renkasi tokius, kurie jiems turi išskirtinę reikšmę. Taigi, kokios tendencijos ir kaip jos kito plačiau pasakoja numerio ženklų srityje jau du dešimtmečius dirbantis „Regitros“ atstovas Antanas Raudonis.

„Regitros“ nuotr.
„Regitros“ nuotr.
BMW, valstybiniai numeriai, E621, vardiniai numeriai<br>M.Patašiaus nuotr.
BMW, valstybiniai numeriai, E621, vardiniai numeriai<br>M.Patašiaus nuotr.
Porsche carera 911, automobilis, poršas, vardiniai numeriai<br>M.Patašiaus nuotr.
Porsche carera 911, automobilis, poršas, vardiniai numeriai<br>M.Patašiaus nuotr.
Vardiniai automobilių numeriai.Avilys<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vardiniai automobilių numeriai.Avilys<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vardiniai valstybiniai numeriai<br>V.Balkūno nuotr.
Vardiniai valstybiniai numeriai<br>V.Balkūno nuotr.
„Regitros“ nuotr.
„Regitros“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 12, 2020, 12:43 PM, atnaujinta Aug 12, 2020, 12:56 PM

– Ar lietuviai mėgsta išsiskirti kelyje?

– Vieni žmonės mėgsta išsiskirti savo išvaizda, na, o kiti savo daiktams nori suteikti kažkokį unikalumą. Ne išimtis ir automobiliai. Ir tam nebūtina radikaliai keisti jų išorės, kadangi galima tiesiog užsisakyti vardinius numerio ženklus.

Dažniausiai kelyje matome automobilius su įprastais numerio ženklais, kurie sudaryti iš trijų raidžių ir trijų skaitmenų. Tačiau ne vienas turbūt yra išvydęs ir kitokius, t. y. vardinius numerius. Jie gali būti sudaryti nuo 1 iki 6 simbolių, iš kurių bent vienas privalo būti skaičius.

Simbolių eiliškumas iš esmės nėra svarbus, o skaičiai gali būti naudojami vietoj raidžių. Sakykim, jei norite vardinio numerio su vardu LAURA, vietoj A raidės galite įrašyti 4 ir tuomet užrašas atrodytų taip – L4URA.

Kasmet vardinių numerių užsakoma vis daugiau. Štai pernai šis skaičius siekė 213. Panašu, kad šiais metais norinčių įsigyti tokio tipo numerius gali būti dar daugiau.

– Kada buvo išduotas pirmasis vardinis numeris?

– Kai 2000 m. buvo įkurta „Regitra“, vardinių numerio ženklų dar nebuvo. Vėliau pastebėjome, kad jie gana populiarūs užsienyje, o ir mūsų klientai neretai teiraudavosi apie galimybę savo automobilį paženklinti išsiskiriančiais numeriais su pačių sugalvotu užrašu.

Taigi 2001 m. savo klientams pasiūlėme naujovę – vardinius numerius. Kaip šią dieną atsimenu, jog pirmasis buvo išduotas su užrašu ERGO01.

– Kokį užrašą dažniausiai vairuotojai nori matyti ant savo automobilio?

– Įdomu, jog kai tik pradėjome išduoti vardinius numerius, žmonės labai tiesiogiai suprato jų paskirtį. Buvo laikomasi nuomonės, kad jei tai yra vardinis numeris, tai reiškia, jog juose būtinai turi būti naudojamas žmogaus vardas. Tai tokių numerių pradžioje buvo išduodama daugiausiai.

Ypač džiūgavo trumpų vardų savininkai, kadangi visos raidės tilpdavo ant plokštelės. Beje, labai populiaru buvo naudoti vienodus skaitmenis: 777777 ar 999 ir t. t. Tokias kombinacijas išdavėme per 3-4 metus.

Kalbant apie šiandienines tendencijas, iš esmės, vardai – jie kaip buvo, taip ir tebėra populiarūs. Taip pat neretai numeriuose norima matyti savo pavardes, inicialus, svarbias gyvenimo datas, automobilio modelio pavadinimus ir pan.

Iš šiuo metu vyraujančių tendencijų išskirčiau ir tai, jog itin populiarėja užrašai užsienio, t. y. anglų ar rusų, kalbomis.

Galbūt taip yra dėl to, jog tam tikri žodžiai lietuvių kalboje yra gerokai ilgesni nei anglų kalboje. Dabar taip pat madinga vardiniuose numeriuose ieškoti gražių vizualinių sprendimų, pavyzdžiui, I raidė naudojama tarsi simbolių įrėminimui – I999I.

Vardiniai numeriai yra atrasti ir kaip galima reklamos priemonė. Juridiniai asmenys juose dažniausiai naudoja įmonės pavadinimą. Visai neseniai kaip tik teko kalbėtis su vienu verslininku, kuris pasakė, jog tokia reklama labai teigiamai atsiliepia jo verslui – žmonės dar geriau pastebi ir įsimena prekės ženklą.

Kalbant bendrai, vardinius numerio ženklus vairuotojai užsisako dėl įvairiausių priežasčių. Vieniems tai pramoga, kiti tiki laimingais skaičiais, dar kiti yra kokios futbolo komandos fanais ir nori numeriuose matyti klubo pavadinimą.

Iš esmės, vardiniai numerio ženklai kalba apie išskirtinumą ir į juos galima pažiūrėti tikrai kūrybiškai. Štai šiandien kaip tik startuojame su reklamine kampanija, kurioje banglentininkas ant savo automobilio yra užsidėjęs vardinius numerius BANGA1, kadangi tai susiję su jo didžiausiu pomėgiu.

– Na, o kokius pagrindinius dalykus reikėtų žinoti tiems, kurie šiuo metu savo automobiliui nori užsisakyti išskirtinius numerius?

– Vienas pirmųjų dalykų, kurį svarbu žinoti yra tai, jog numerio ženklo užrašas priklauso nuo Jūsų fantazijos ir norų, tačiau jis turi būti korektiškas ir atitikti specialius reikalavimus. Pavyzdžiui, negali būti naudojami keiksmažodžiai, vulgarūs, žargoniniai, neigiamas asociacijas keliantys žodžiai ir panašiai.

Beje, yra sudaryta galimybė užsisakyti ne tik vardinius numerius, bet ir pasirinkti patinkančią trijų raidžių ir trijų skaičių kombinaciją iš jau pagamintų ar dar tik planuojamų gaminti numerio ženklų sąrašo.

Pavyzdžiui, prisimenu vieną pastarųjų atvejų su LIN serija. Pasirodo, Lietuvoje yra nemažai Linų, norinčių savo automobilį paženklinti būtent tokiais numerio ženklais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.