Klaipėdos universiteto mokslininkai sukūrė elektra varomą laivą: susipažinkite iš arčiau

Į vandenį nuleistas ir Danės upėje išbandytas naujas Klaipėdos universiteto mokslininkų sukurtas elektra varomas laivas.

T.Žapnickas ir E.Narušis vien elektra varomą laivą kūrė pusketvirtų metų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
T.Žapnickas ir E.Narušis vien elektra varomą laivą kūrė pusketvirtų metų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Danės upė<br>lrytas.lt nuotr.
Danės upė<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-10-01 13:47

„Siekėme sukurti elektra varomą laivą ir parodyti, kad galima maloniai leisti laiką ant vandens, – laivas plaukdamas nekelia triukšmo, neerzina keleivių naftos produktais varomiems laivams būdingais kvapais ir dūmais, neteršia aplinkos“, – sakė Klaipėdos universiteto laivų inžinerijos magistrantas, universiteto mokslinių tyrimo laivo „Mintis“ techninės priežiūros inžinierius Tomas Žapnickas.

Jis su kolega laivų elektronikos specialistu, hidrografu Evaldu Narušiu laivą kūrė trejus su puse metų.

8,5 metro ilgio ir 2,93 metro pločio laivas sukonstruotas ant restauruoto buvusios gelbėjimo valties korpuso. Vienu metu juo gali plaukti dvylika žmonių.

Maksimalus greitis – 12 km per valandą, plukdant žmones plaukiama šiek tiek lėčiau.

Laivas skirtas plaukioti trumpais atstumais, nors be vargo gali pasiekti Juodkrantę ar Nidą. Ilgesnei kelionei paprasčiausiai keleiviams pritrūktų patogumų. Su visiškai įkrautomis baterijomis laivas gali nuplaukti 92 kilometrus.

Žemam laivui nekyla kliūčių įveikti tiltus, jis lengvai praplaukė ir patį žemiausią Klaipėdoje pasukamą Grandinių tiltelį.

Per žiemą laivo vaizdas dar keisis, bus įrengtos vidaus patalpos. Tokia ekologiška transporto priemonė kainuotų apie 200 tūkst. eurų, tačiau laivadirbiai nesieks jo patentuoti ir pradėti masinės gamybos.

„Mums svarbiausia pateikti verslininkams idėją ir galimybes, o jie tegul nusprendžia, kaip tuo pasinaudoti“, – sakė Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas ir priminė, kad universiteto auklėtiniai kūrė ir elektrinį autobusą.

Elektrinis laivas – vienas iš Klaipėdos universiteto ir partnerių Lenkijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje vykdyto bendro projekto ELMAR veiklos rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.