Kitąmet Lietuvoje atsiras keliasdešimt naujų stotelių: kokius duomenis jos rinks ir kuo padės vairuotojams

Kitąmet valstybinės reikšmės keliuose planuojama įrengti 30 naujų kelių orų sąlygų (toliau – KOS) stotelių. Naujosios KOS stotelės bus sumontuotos valstybinės reikšmės kelių vietose, kurios parinktos atsižvelgiant į kelio reikšmę, eismo intensyvumą, priežiūros lygį, taip pat esamų KOS stotelių tankį ir geografines aplinkybes, turinčias įtakos žiemos kelių priežiūros darbų planavimui.

Kitąmet valstybinės reikšmės keliuose planuojama įrengti 30 naujų kelių orų sąlygų (toliau – KOS) stotelių.<br>LAKD nuotr.
Kitąmet valstybinės reikšmės keliuose planuojama įrengti 30 naujų kelių orų sąlygų (toliau – KOS) stotelių.<br>LAKD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2022, 1:54 PM, atnaujinta Nov 2, 2022, 1:55 PM

Per 2023 m. taip pat planuojama modernizuoti 126 esamas KOS stoteles. Atlikus stotelių modernizavimą, bus gaunama dar tikslesnė informacija apie kelių būklę ir eismo sąlygas.

Išplėtus ir modernizavus KOS stotelių tinklą bus stebima daugiau taškų keliuose, teikiamos tikslesnės rekomendacijos dėl kelių priežiūros veiksmų tarnyboms bei aktuali informacija vairuotojams apie kelių būklę ir eismo sąlygas, rašoma Kelių direkcijos pranešime žiniasklaidai.

Anot Kelių direkcijos Intelektinių ir informacinių technologijų departamento direktoriaus Dariaus Ražinsko, daugiau ir tikslesnių KOS stotelių perduodamų duomenų padės užtikrinti efektyvesnę valstybinės reikšmės kelių priežiūrą ir saugesnį susisiekimą žiemos periodu: kelių priežiūrą vykdantys specialistai, gavę tikslesnę informaciją apie kelių orų sąlygas, galės priimti objektyvius sprendimus, kuriuos kelių ruožus reikia valyti ar barstyti.

Tuo pačiu kelių priežiūros tarnybos galės planuoti optimalius kelių priežiūros maršrutus, o tai svarbu ir ekologiniu aspektu, kadangi tokiu būdu būtų mažinamas ne tik transporto priemonių išmetamųjų dujų poveikis aplinkai, bet ir druskos mišinių poveikis, kadangi druskos mišiniai būtų barstomi tiksliai tose vietose, kur reikalinga.

KOS stotelėmis surenkama orų ir kelio dangos būklės informacija, tokia kaip kelio dangos paviršiaus temperatūra, oro temperatūra, rasos taškas, santykinė oro drėgmė, vėjo kryptis, vėjo greitis, vėjo gūsiai, kritulių intensyvumas, kritulių tipas, matomumas, kelio dangos būklė, kelio dangos vaizdas.

Pagal iš KOS stotelių gautus duomenis Kelių direkcijos Informacijos skyrius kasdien rengia kelių būklės ir eismo sąlygų pranešimus ir teikia juos visuomenei. Taip pat minėti duomenys reguliariai teikiami už valstybinės reikšmės kelių priežiūrą atsakingai AB „Kelių priežiūra“.

Nuo spalio 15 dienos Informacijos skyriaus operatoriai dirba žiemos režimu ir daugiausia dėmesio skiria kelių būklės stebėsenai ir operatyviam vairuotojų informavimui apie rudenį ir žiemą dažnai besikeičiančias eismo sąlygas.

Pranešimai apie kelių būklę ir eismo sąlygas svetainėje eismoinfo.lt skelbiami mažiausiai du kartus per parą, o keičiantis orams ir sudėtingėjant eismo sąlygoms – keturis kartus, prireikus – ir dažniau. Eismoinfo.lt svetainėje vairuotojai gali rasti informaciją apie apribojimus keliuose dėl darbų, eismo įvykių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.