Miesto pakraštyje gyvenantys kauniečiai kraupsta nuo kelionės autobusu: seni autobusai vėluoja ir genda

Vaišvydavos gyventojai jau ne pirmą mėnesį susiduria su rimta problema – tikinama, kad į šią Kauno miesto dalį ir iš jos vykstantys viešieji autobusai yra seni ir nesaugūs. Esą pasitaikė ne vienas atvejis, kai net kilo pavojus šio transporto keleiviams.

46-asis autobusas dažnai vėluoja, pasitaikė ir tokių atvejų, kai uždūmijo variklis.<br>Vaišvydavos gyventojos nuotr.
46-asis autobusas dažnai vėluoja, pasitaikė ir tokių atvejų, kai uždūmijo variklis.<br>Vaišvydavos gyventojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-13 20:29

Kaip viešai skelbia bendrovė „Kauno autobusai“, mieste eksploatuojamo transporto amžius siekia daugiausia 6,16 metų, o šis skaičius yra mažesnis už Europos Sąjungos vidurkį.

Tuo suabejojo Vaišvydavos mikrorajone gyvenanti Rasa (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Red.). Moteris „Laikinajai sostinei“ pasakojo, kad ir taip retai važiuojantis 46-asis autobusas dažnai vėluoja, pasitaikė ir tokių atvejų, kai uždūmijo variklis.

Žmonėms kilo realus pavojus?

Apie į Vaišvydavą važiuojančius vis gendančius autobusus informacija ėmė plisti gruodžio 3-iąją. Teigiama, kad šiais metais jau antrą kartą kilo pavojus keleiviams, vykstantiems iš Vaišvydavos miesto centro link.

Pirmas incidentas įvyko sausio 22 dieną prie Užvingių stotelės, kai važiuojant iš autobuso variklio skyriaus pradėjo sklisti dūmai.

Antra identiška nelaimė įvyko gruodžio 2-ąją. Laimė, visi autobusu važiavę keleiviai nenukentėjo, tačiau kito autobuso jiems lauke teko laukti apie 40 minučių. Sušalę keleiviai vėlavo ir į darbus.

Vaišvydavoje gyvenanti Rasa situaciją patvirtino. Pasak jos, dėl viešojo transporto kyla nemažai problemų.

„46-asis autobusas važiuoja retai, dažnai vėluoja ir genda. Pasitaikė keli atvejai, kai uždūmijo variklis“, – sakė Rasa.

Nors pati moteris autobusais beveik nevažinėja, viešuoju transportu dažnai vyksta jos sūnus ir vyras.

„Vyrui ryte teko išlipti iš degti pradėjusio autobuso. Sūnus taip pat yra parėjęs iš pusiaukelės, nes autobusas ėmė svilti. Kiek pačiai teko vykti miesto autobusais, važinėjantys šiuo maršrutu tikrai labai suvargę, o žmonių srautai nemaži“, – skundėsi Vaišvydavoje gyvenanti moteris.

Autobusai važiuoja perpildyti

Kai kurių mikrorajone gyvenančių mokinių tėvai esą net kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės Transporto skyrių, nes dalis vaikų po pamokų tiesiog netelpa į pilną autobusą.

Tačiau gyventojai tikino, kad ir po to situacija nepasikeitė.

„Vaišvydavos gyventojai lyg ne kauniečiai – transporto nėra, gatvės neasfaltuotos arba nusėtos duobių, šaligatvių nėra.

O rajonas prie miesto prijungtas daugiau kaip 20 metų“, – piktinosi šio miesto pakraštyje esančio gyvenamojo rajono žmonės.

Paaiškino, kas atsitiko

„Kauno autobusų“ viešųjų ryšių specialistė Greta Makūnaitė teigė, kad bendrovei šie incidentai žinomi, tačiau nesutiko, kad keleiviams dėl to galėjo būti nesaugu.

„Atsiprašome keleivių dėl patirtų nepatogumų, bet norime patikinti, kad šios transporto priemonės yra tinkamos eksploatuoti ir keleivių saugumui pavojaus nekelia“, – tikino ji.

Anot pašnekovės, šie incidentai įvyko dėl natūralaus elektros instaliacijos nusidėvėjimo.

„Dėl keleivių saugumo reisas buvo sustabdytas, vairuotojas ėmėsi visų saugumą užtikrinančių priemonių ir nedelsdamas iškvietė atsarginį autobusą laukiantiems keleiviams vežti.

Suprantama, kad tai užtruko ilgiau, nei tikėtasi, nes autobusas važiavo nuo Raudondvario plento iki Vaišvydavos. Mūsų duomenimis, jis atvyko per 35 minutes“, – tvirtino G.Makūnaitė.

Vis dėlto ji pripažino, kad šiuo maršrutu dažniausiai važiuoja senesni, bet didesni autobusai.

„Toks sprendimas priimtas norint užtikrinti tinkamą paslaugų prieinamumą šio rajono gyventojams – piko metu, ypač ryte, šiuo maršrutu keliauja labai daug žmonių, todėl standartinio dydžio autobusas negalėtų pervežti visų keleivių“, – aiškino „Kauno autobusų“ viešųjų ryšių specialistė.

Pirks naujų autobusų

Vis dėlto bendrovė „Kauno autobusai“ visai neseniai pasirašė sutartį dėl naujų transporto priemonių įsigijimo.

„Kaune pirmą kartą bus pristatyti nauji trijų ašių 18 metrų ilgio sudvejinti autobusai, kuriuose tilps apie 130 žmonių ir kurie važinės didžiausiais keleivių srautais pasižyminčiais maršrutais.

46-asis maršrutas bus pirmasis, kuriuo pradės važiuoti šie naujieji autobusai.

Pirmieji autobusai Kauną turėtų pasiekti per ateinančius metus“, – geromis naujienomis vaišvydaviečiams pasidalijo G.Makūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.