Tinkamas automobilis šeimai: pataria, į ką atkreipti dėmesį

Kiekvieno šeimą turinčio vairuotojo gyvenime kažkada ateina laikas keisti automobilį. Dažniausia to priežastis – vietos trūkumas. Todėl daug metų mylėtą hečbeką ar nublizgintą kupė turi pakeisti kažkas talpesnio. O šeimos prioritetai gali gerokai gerokai skirtis nuo tų, kuriuos turėjote iki šiol, todėl itin svarbu apsvarstyti kiekvieną aspektą prieš priimant galutinį sprendimą. Autoplius.lt šiame straipsnyje pateikia svarbiausius punktus, kuriuos reikėtų įvertinti prieš renkantis sekantį šeimos automobilį.

Renkatės automobilį šeimai? Į ką atkreipti dėmesį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Renkatės automobilį šeimai? Į ką atkreipti dėmesį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išsirinkus patinkantį modelį nuvažiuokite jo „pasimatuoti“.<br>Mick Haupt/Unsplash nuotr.
Išsirinkus patinkantį modelį nuvažiuokite jo „pasimatuoti“.<br>Mick Haupt/Unsplash nuotr.
„Toyota Rav4“ hibridas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
„Toyota Rav4“ hibridas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Atsižvelkite į ergonomiškumą.<br>Brock Wegner/Unsplash nuotr.
Atsižvelkite į ergonomiškumą.<br>Brock Wegner/Unsplash nuotr.
Išbandykite automobilį.<br>Jeremy Julian/Unsplash nuotr.
Išbandykite automobilį.<br>Jeremy Julian/Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 11, 2023, 4:09 PM

Šeimos dydis

Vien pradedant galvoti apie tai, kokio segmento automobilius žiūrėti – visų pirma įvertinkite transporto priemone važiuoti norinčių asmenų kiekį. Jei tai tik viena atžala, kuriai nebereikalingas vežimėlis – galbūt užtektų ir šiek tiek didesnio hečbeko ar universalo.

Jei vaikai 2, iš kurių bent vienas vis dar sėdi vaikiškoje kėdutėje, o bagažinėje visuomet vežiojatės vežimėlį – hečbekas jau tikrai bus per mažas. Verta pradėti dairytis į vienatūrius, arba SUV tipo automobilius. Jei turite naminių gyvūnų, kurie dažnai važiuoja kartu su jumis – atkreipkite dėmesį ir į tai.

Saugumas

Šeima – brangiausias mūsų turtas, todėl saugumas yra vienas iš pačių svarbiausių transporto priemonės aspektų. Yra pasitaikę nemažai atvejų, kai išsiskleidusios oro pagalvės būtų išgelbėjusios gyvybę, tačiau nesuveikė.

Perkant naudotą automobilį labai svarbu sužinoti ar jis nebuvo patekęs į avariją. Jei buvo – kokio stiprumo smūgį gavo kėbulas? Į kurią vietą? Kur buvo tvarkytas? Visa tai galima sužinoti įvairių automobilių patikros sistemų ir autorizuotų centrų pagalba.

Jei patikros platformoje nieko blogo neradote, su patinkančiu automobiliu ir jo savininku nuvažiuokite į autorizuotą servisą. Patikra šiek tiek kainuos, tačiau po jos bent žinosite tikrąją situaciją.

Tačiau dar prieš tikrinant transporto priemonę autorizuotame centre ar internetinėse platformose labai svarbu pasirinkti aukštą saugumo įvertinimą turintį modelį. Tą padės padaryti www.euroncap.com tinklapis.

Jame pateikiama oficiali informacija apie transporto priemonių saugumą. Kiekvienas naujai į gamybą išleistas modelis yra įvairiai testuojamas ir gauna tam tikrą įvertinimą žvaigždutėmis. Kuo jų daugiau – tuo automobilis saugesnis. Maksimalus įvertinimas – 5 žvaigždutės.

Taip pat svarbu žinoti ir tai, kad transporto priemonės amžius yra vienas iš faktorių, lemiančių jos saugumą. Bėgant metams saugumo standartai auga, tad gamintojams tenka atrasti vis naujų būdų dar labiau apsaugoti vairuotojus.

Talpa

Išsirinkus patinkantį modelį nuvažiuokite jo „pasimatuoti“. Tą padarykite su visa šeima. Įsitikinkite, kad priekyje vietos užteks vairuotojui, o gale – visiems būsimiems keleiviams. Taip pat labai svarbu įvertinti ir bagažinės dydį. Tam pačiam segmentui priklausantys automobiliai gali turėti

kardinaliai skirtingų talpų bagažines. Pavyzdžiui – 2010 metų gamybos vienatūrio „Volkswagen Touran“ bagažinės talpa – 695 l. Atrodytų nemažai, tačiau tų pačių metų „Toyota Sienna“ bagažinė – 993 l. Tai – papildoma vieta augintinio narvui.

Sėdimų vietų kiekis

Į šią vietą ypač svarbu atkreipti dėmesį tiems, kas turi 3 vaikus. Jei šeimoje vaikai 2 – užtenka penkių vietų. Jei vaikai 4 – būtinai reikia septynviečio automobilio.

O jei vaikai 3, tai priklauso nuo jų amžiaus. Jei nors vienas iš vaikų sėdi specialioje kėdutėje – tryse sėdėti gale bus labai nepatogu. Tikėtina, kad būtent dėl šios priežasties bus reikalingas septynvietis automobilis.

Ekologiškumas

Nemažai šeimų besirinkdamos automobilį prie visų įprastų aspektų dar vertina ir jo ekologiškumą. Visgi automobiliu važinės vaikai, kuriems šiame pasaulyje ir teks augti. Jei jūs esate viena iš ekologiją vertinančių šeimų – „Toyota Sienna“ su savo galingais benzininiais varikliais tikrai netiks.

Tačiau galima dairytis į hibridines pavaras ar „Plug-In“ įkraunamo hibrido sistemas turinčius modelius. Vienas iš populiariausių hibridų Lietuvoje – „Toyota Rav4“. Be abejonės, ieškantiems ekologiškumo puikiai tiks ir elektromobilis. Tačiau tik tokiu atveju, jei namuose turite kur patogiai jį įkrauti.

Technologinės naujovės

Technologinės naujovės ne tik leidžia vairuoti komfortiškiau, tačiau ir didina transporto priemonės saugumą.

Tokios pagalbos vairuotojui sistemos, kaip juostų palaikymas ar adaptyvus autopilotas palaiko pastovų automobilio greitį, jei reikia pristabdo ar sustoja iki 0 km/h. bei išlaiko transporto priemonę juostos viduryje.

Tokiu atveju iš vairuotojo perimama ne tik dalis kontrolės, tačiau ir dalis įtampos sėdint prie vairo ilgame kelyje. Na, o tokios sistemos, kaip automatinis stabdymas prieš kliūtį, aklųjų zonų indikatoriai ar gyvūnų bei pėsčiųjų fiksavimas naktį, apsaugos ne tik savas, bet ir svetimas gyvybes.

Tai vieta į kurią Autoplius.lt rekomenduoja stipriai pasigilinti. Ypač, jei planuojate pirkti iki 5 metų senumo transporto priemonę.

Ergonomika

Svarbu ne tik tai ar salone daug vietos, bet ir kaip veikia visi mygtukai, davikliai, ekranai bei kiti elementai. Išbandykite ar modelyje viską galite pasiekti patogiai. Puodelių laikiklių vietas, daiktadėžes, multimedijos ekraną, langų pakelėjų valdymo mygtukus, porankį ir kita.

Išbandykite sėdynes – nusistatykite patogią vairavimo poziciją. Jei vairuosite ne vienas – pabandykite tai padaryti abu. Pažiūrėkite ar yra sėdynių atminties funkcija. Taip pat – ar patogiai sureguliavus vairą ir sėdynę galite matyti viską vairuotojo ekrane.

Išbandykite multimediją. Išanalizuokite valdymą, funkcijas ir nustatymus. Tai vieta, kuria teks naudotis kiekvieną mielą dieną, neišvengiamai. Jei multimedija lėta, nepatogi naudotis ar trūksta funkcijų – tai gali jus erzinti visą likusį modelio naudojimo laikotarpį.

Taip pat išbandykite ISOFIX vaikiškos kėdutės tvirtinimus. Įstatykite bazę, patikrinkite ar kėdė laikosi stabiliai. Jei perkamas septynvietis automobilis – išbandykite ar lengva patekti į paskutinę sėdynių eilę bei ją sulanktyti.

Finansai

Finansai – jautri ir visiems svarbi vieta. Autoplius.lt rekomenduoja iš anksto apsibrėžti savo biudžetą ir susikoncentruoti į automobilius, telpančius į jūsų finansinius rėmus.

Be pirminės pirkimo kainos, atkreipkite dėmesį ir į ilgalaikio naudojimo išlaidas, tokias kaip draudimas, aptarnavimai, galimi gedimai. Paskaitykite modelio vairuotojų atsiliepimus internete, pasidomėkite patikimumo reitingu. Patikimas ir laiko patikrintas modelis padės išvengti netikėtų išlaidų.

Taip pat įvertinkite tai, kad nusipirkus naudotą automobilį jam dažnu atveju pirmąjį aptarnavimą teks padaryti iš karto.

O renkantis pirkimo lizingu variantą, pasigilinkite ne tik į bankų, bet ir į alternatyvių finansavimo bendrovių pasiūlymus, kad rastumėte tinkamiausią jums.

Išbandymas

Na ir be abejonės negalima pirkti automobilio iki kol jo neišbandėte. Jei perkate iš privataus pardavėjo – apsukite ratą per miestą, nuvažiuokite nuo asfalto, pabandykite išvažiuoti į automagistralę ir pasiekti maksimalų leidžiamą greitį.

Tai leis per gan trumpą laiką išbandyti automobilį įvairiomis sąlygomis. Jei perkate iš įmonės – paprašykite automobilio vienam vakarui. Tai po truputį jau tampa įprasta praktika. Tokiu atveju turėsite daugiau laiko kritiškai įvertinti modelį ir gauti visos šeimos įžvalgų.

Autoplius.lt rekomenduoja niekada nepirkti pirmo išbandyto modelio, kad ir koks patrauklus jis pasirodytų. Taip pat, net jei jums labai patinka konkretus modelis, tačiau nesate vairavę konkurentų – išbandykite bent tris iš jų. Kartais žmonės paprasčiausiai nežino, kad kažkas jiems patinka ir tol, kol to neišbando.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.